Frankenweenie
Udgaver med dansk tale:
2013 DVD  2013 Bluray  2013 3D bluray


Original titel Frankenweenie
Datoer Biograf premiere i USA: 2012
Biograf premiere i DK: 2012
DVD udgivelse i DK: maj 2013
Spilletid 96 min
Bonusmateriale Se anmeldelsen
Danske stemmer Ingen
Original stemmer Charlie Tahan
Frank Welker
Winona Ryder
Catherine O'Hara
Martin Short
Martin Landau
Robert Capron
Atticus Shaffer
Tale
Tekster m.fl.
Bemærkninger
Covertekst / Synopsis:

Fra Disney og Tim Burton (Alice i Eventyrland, The Nightmare Before Christmas) kommer den sjove og anderledes film Frankenweenie, en hjertevarm historie om en dreng og hans elskede hund.

Efter Victor helt uventet mister sin elskede Sparky, der bliver kørt over, tyr Victor til videnskaben i et forsøg på at genoplive ham, og lidt a la Frankenstein, får han stykket Sparky sammen igen - dog med et par småændringer. Han prøver at skjule sin hjemmesyede kreation, men da Sparky stikker af, skaber det enorme problemer for Victors skolekammerater, lærere og hele byen.

Frankenweenie byder desuden på masser af spændende bonusmateriale

Anmeldelse:

Filmen:
Tim Burton har med Frankenweenie lavet endnu et mesterstykke indenfor stop-motion genren.

Det er egentligt 20 år siden Tim Burton første gange lavede denne ide til film, men den gang som en live-action film på ca. 30 min. Men da titel rollen jo spilles af en hund, var Tim Burton ikke helt tilfreds med de muligheder Live Action gav, og man kan da også se at hunden spiller en større rolle i den nye stop-motion udgave.
Filmen er iøvrigt i sort/hvid, men det fungerer rigtig godt for historien, der som man nok har gættet bygger på Frankenstein, og har flere referencer til de oprindelige frankenstein film.

Drengen Victors eneste rigtige ven er hunden Sparky, og han bliver derfor helt knust da hunden bliver kørt ned af en bil. Sparky bliver begravet på dyre kirkegården, et meget dystert sted som den slags nu skal være i en film. Næste dag må Victor tage meget trist i skole, men da den nye fysik lærer med en frø demonstrerer hvordan kroppen styres af elektrisitet, får han den geniale ide at vække Sparky til live. I nattens mulm og mørke graver han sparky op, og kobler den på det mest fantastiske maskineri han har bygget af alt elektronisk han kunne finde. Der skal selvfølgelig lyn til at vække hunden til live..... "It's alive"...

Victor bliver selvfølgelig vildt glad for at få Sparky tilbage, også selv om han tiltrækker fluer, lækker vand, og let går op i syningerne. Men han er nød til at holde det hemmeligt for forældrene og de andre i klassen. Ingen af delene lykkedes dog særligt godt. En af en vækker de andre børn nu deres gamle døde kæledyr til live, men noget går helt galt. og snart er alt kaos.

Resten må du selv se. Det er nemlig en film der skal ses ;o)


Lyd og billed:
Lækkert billede og lyd på bluray'en.

Ekstramateriale:
-Den oprindelige Frankenweenie kortfilm. Den er helt fantastisk. og næsten alle scenerne fra den gamle film er med i den nye stop-motion version.
-En reportage om hvordan filmen er lavet, især med fokus på hvordan figurerne er lavet og styres, men også og om hvordan en hel by bygges op i miniature udgave.
-Reportage om en rejsende udstilling med miniaturerne.
-Ny kortfilm med Sparky
-Musik video

Helt ok ekstra, den fulde version af den oprindelige kortfilm er helt fantastisk.

Konklusion:
Rigtig god stop-motion film fra Tim Burton, som kun han kan lave det. Utrolig præcision, og en god historie.
Lækkert at finden den originale 20 år gamle kortfilm blandt ekstra materialet.
Har desværre ikke kunnet anmelde 3D versionen, men filmen fungerer også ganske glimragende i 2D.


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk