Pixar klassiker 2:
Græsrødderne

Udgaver med dansk tale:
     
DVD: Normal udgave  DVD: Disney Pixar Complete Collection   2011 DVD med nummer   2011 Bluray udgaveOriginal titel A bugs life
Datoer Biograf premiere i USA: 1999
Biograf premiere i DK:
DVD udgivelse i DK:
Spilletid 91 minutter
Bonus på DVD'en
  • Sjove fraklip
  • "Geri´s spil - Bedste animerede kortfilm 1997
Danske stemmer

Flik Peter Mygind
Prinsesse Atta Anette Heich
P. T. Loppe Lasse Lunderskov
Mogens Anders Bircow
Hopper Henning Jensen
Dot Rosalinde Mynster
Dronning Vigga Bro
Heimlich Tommy Kenter
Francis Ole Boisen
Manfred Jørgen Reenberg
Finn Michael Moritzen
Gipsey Berrit Krorning
Rosa Jette Sivertsen
Hip Michael
Hop Søren Ulrichs
Plim Peter Zhelder
Tue Dick Kaysø
Dr. Flora Vibeke Dueholm
Hr. Muld Paul Hüttel


I øvrigt medvirkende:
Thomas Mørk
Peter Røschke
Henrik Jandorf
Peter Holst Bech
Donald Andersen
Lars Thiesgaard
Charlotte Amalie Kirkegård Kehlet
Marie Norup Roupé
Annevig Schelde Ebbe
Victor Ray Salomonsen Romander
Lucas Forehammer
Julius Mygind
Amalie Dollerup
Julian T. Kellermann
Daniel B. Kellermann

Original stemmer
Tale
Tekster
Bemærkninger

Synopsis:
Fra DVD:
Det er hårdt at være myre i "Græsrødderne" . Hvert år må kolonien på den lille ø pukle for at samle mad til til de brutale og dovne græshopper. Flik er en opfindsom myre, der gerne vil hjælpe, men myrer ser ikke med milde øjne på individualisme, og da Flik kommer til at ødelægge forrådet sender koloniens prinsesse Atta ham bort. Flik lover at komme tilbage med nogle større insekter, der kan hjælpe myrerne mod græshopperne. Desværre får han ikke de barske typer med hjem som han har håbet. I stedet sætter han ved en fejltagelse sin lid til en falleret andenrangstrup fra P.T. Fleas loppecirkus. Alligevel tager Flik og artisterne sammen kampen op mod græshopperne. Tag på en rejse i en verden fuld af sjove, farverige og utrolige computer animerede "Bugs" En kæmpe oplevelse på DVD. "BUG ME UP" Indeholder bla. Pixars "geri´s spil- Bedste Animeret kortfilm 1997.

Anmeldelse:

Filmen:
Her i 2011 udgives Græsrødderne for første gang på bluray, samtidig med at de 10 første pixar film genudgives på DVD med nummer på ryggen (1-10). Der er dog ikke nummer på bluray versionen af Græsrødderne.

Græsrødderne var Pixars anden tegnefilm i fuld spillefilmslængde (Toy Story var den første).

Filmens handler om myren Flik. Flik bor sammen med en million andre myre i en myretue, hvor den arbejdes hårdt med at samle føde. Myrerne bliver nemlig tvunget til at samle føde til græshoppen Hopper og hans slæng, før de får lov at samle til dem selv.
Flik er ikke som de andre myre, han vil ikke trynes af græshopperne, og gør hvad han kan for at finde nemmere måder at samle mad på. Men desværre er han hele tiden uheldig, så en af han opfindelser er skyld i at de mister hele høsten til græshopperne.
For at slippe af med Flik sender de ham ud for at finde nogle stærke insekter til at hjælpe dem af med græshopperne. Flik drager ind til insektbyen, hvor han hurtigt støder på en flok cirkus-insekter der netop er blevet fyret. Flik ved selvfølgelig ikke at det er cirkus insekter, men han syntes de er rigtig seje. Flik overtaler dem til at tage med hjem til tuen, hvor insekterne tror de skal optræde, mens flik regner med at de skal bekæmpe græshopperne.

Da de kommer til tuen, bliver myrerne først meget overrasket over at Flik faktisk er kommet tilbage, men hurtigt begynder de at tro på at de stærke insektor kan hjælpe dem af med græshopperne. Flik er for første gang rigtig populær i myretuen, men glæden er kort, for snart finder insekternerne ud af at det er meningen de skal kæmpe med græshopper, og myrerne finder ud af at de seje insekter bare er cirkus insekter. Flik bliver bedt om at forlade myretuen, og denne gang skal han ikke komme tilbage.

Vil du ikke vide hvad historien ender med, så spring dette afsnit over...
Myrerne bliver selvfølgelig angrebet af græshopperne, og de har ikke nået at samle mad nok til at gøre Hopper tilfreds. Hopper vil give myrerne en lærestreg ved at kvase prinsessen. Men Flik, og cirkustroppen kommer tilbage, og Flik for lært myrerne at 20 græshopper ikke kan gøre noget mod en million myrer, når bare de står sammen.

Lyd og billed:
Vi skrev om DVD udgaven der blev anmeldt sidste år, men reelt er en10 år gammel udgivelse:
Selvom græsrødderne nu snart er 10 år gammel, og teknisk forlængst er overgået af de nyeste pixar film, så er det stadig en utrolig flot film.
Billedkvaliteten er helt i top, og den var da også den første DVD nogensinde der blev over direkte digitalt, uden at have været omkring et analogt format.
Filmen blev første gang udgivet på DVD i 2000. og har siden været genoptrykt et par gange, senest til "Complete pixar collection" fra 2008. Men det er stadig præcist samme indhold.
Filmens originale format er 2.35:1, og det er heldivis bevaret på DVD'en, selvom det betyder sorte bjælker i top og bund selv på 16/9 TV.
Den danske lyd er kun dolby sourround (sikkert fordi det egentligt er en udgivelse fra 2000). De danske stemmer er som altid gode på Disney udgivelser.

Bluray versionen:
VAUW, det er knivskarpt og med så utroligt mange detaljer. Især i scener med masser af myrer ude i naturen gør bluray virkerlig en forskel, og det bliver tydeligt hvor stort et skridt der blev taget fra Toystory til denne pixars 2. fullængde film.
Lyden er også supergod.

Ekstramateriale:
DVD:
Ekstra materialet er sparsomt, men godt.
- Geris game / Geris spil. Pixar kortfilm fra 1997 om en ældre herre der spiller skak i parken. Læs også anmeldelsen af "Pixar short films collection" hvor kortfilmen nu også findes.
- Sjove fraklip. De "fraklip" der også vises sammen med rulleteksterne, men her i stort format.
- Alternative fraklip. Flere fraklip i samme stil, disse blev ikke vist i biografen.

Kortfilmen blev belønnet med en oscar i 1997, og de små fraklip pixar startede med ved Toy Story filmen er rigtig sjove.

Bluray:
Der er tonsvis af ekstramateriale. Vi får alt fra DVD'en, også det der ikke var med på den danske udgave, samt en masse nyt ekstra materiale.
Vigtigst er en rundbordssamtale med 4 af filmens hovedbagmænd (bla. John Lasseter), det er utrolig underholdende og informativt. Derefter en storyboard udgave, med lyd og list animation, af filmen som den oprindelig var tænkt. Der er selvfølgelig også et kommentar spor, og sammenlagt timers ekstra materiale. Jeg vil undlade at komme ind på det hele her, men det er rigtig godt.
Det er iøvrigt også sjovt at gense disneys kortfilm om græshoppen og myren, der jo egentligt fortæller den samme historie -og er hele idegrundlagget bag Græsrødderne.

Konklusion:
Det er undeligt at skulle kalde denne film for Pixars svageste film, for jeg syntes det er en utrolig god film. Jeg syntes bare de andre er bedre. Pixar rammer aldrig forkert, bestemt heller ikke med Græsrødderne.
Super flot udgivelse, og et dejligt gensyn med denne film.

Karakterer:
 Billede:  95 %
 Lyd:  80 %
 Handling:  90 %
 Ekstramateriale:  60 %
 Overall:  90 %

Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk