Løvernes konge 2
- Simbas stolthed

Udgaver med dansk tale:
DVD 1. udgave
1999
DVD 2. udgave
16/6-2004
 Bluray/DVD combo
2012
 DVD 3. udgave
2012Original titel Lion king 2 - Simba's Pride
Datoer Biograf premiere i USA: 27. oktober 1998
Biograf premiere i DK: 24. marts 1999
DVD udgivelse i DK: 24. marts 1999
2. DVD udgivelse i DK: 16. juni 2004
Spilletid 77 minutter
Bonus på DVD'en 1. DVD udgave (1999)
Interaktive menuer

2. DVD udgave (2004)
- Timon & Pumbas Kongeslette-spil
- Timon & Pumba: Find ud af hvorfor
- En masse om løver
- Stolt af Simbas Stolthed
- Syng med på filmen
- "One by One" - kortfilm
- "Love Will Find A Way" - musikvideo
Danske stemmer Simba Peter Jorde
Kiara, barn Amalie Dollerup
Kiara, voksen Mille H. Lehfeldt
Kovu, barn Jasper Spanning
Kovu, voksen Johnny Jørgensen
Zira Edith Guillaume
Nuka Søren Ulrichs
Nala Pernille Højgaard
Vitani, barn Annevig Schelde Ebbe
Vitani, voksen Anne Grethe Bjarup Riis
Mufasa Aage Haugland
Timon Henrik Koefoed
Pumba Lars Thiesgaard
Rafiki Peter Belli
Scar Stig Hoffmeyer
Original stemmer Simba Matthew Broderick
Kiara Neve Campbell
Nuka Andy Dick
Rafiki Robert Guillaume
Mufasa James Earl Jones
Nala Moira Kelly
Timon Nathan Lane
Kovu Jason Marsden
Zira Suzanne Pleshette
Pumbaa Ernie Sabella
Tale 1999 DVD:
2.0 Dolby sourround
5.1

2004 DVD:
5.1
Tekster 1999 DVD:
Ingen (dvs. kun Islandsk og Græsk)

2004 DVD:
Bemærkninger
1999 DVD: fullscreen
2004 DVD: 1.68:1 Anamofisk widescreen
Omtale:

Covertekst, 1999 DVD:
Hvem husker ikke den Oscar belønnede film Løvernes Konge - populær hos såvel kritikere som publikum. Livet i Serengeti går videre, selvom filmen afsluttede. Simba er nu blevet konge og sammen med Nala har han fået datteren Kiara, Simba´s skat og øjesten. Kiara´s barnepiger hedder Timon og Pumba. To gamle, velkendte spøgefugle, som hun elsker at stikke af fra. En dag går hun dog for vidt.

Uden at lægge mærke til det, er hun pludselig på forbudt område. Der møder hun sin skæbne. Ansigt til ansigt står Kiara - den kommende løvedronning og Kovu - en uopdragen løveunge fra de udstødtes flok, udset til at blive den nye Scar.
Dette får den spændte situation mellem Simba og de udstødte til at udvikle sig til rent fjendskab. Samtidig spirere der et varmt venskab mellem Kiara og Kovu.
Spørgsmålet er bare, om det er tilstrækkeligt stærkt til at få de to løveflokke til at leve fredeligt sammen?

Svaret får du i Løvernes Konge II - Simba´s stolthed.
Den spændende fortsættelse af den mest populære Walt Disney Klassiker nogensinde.

Covertekst, 2004 DVD:
Simba og Nala har fået en datter som hedder Kiara. Hun er præcis ligesom Simba da han var lille: Nysgerrig, frygtløs og fuld af eventyrlyst! Da Kiara en dag stikker af fra sine barnepiger, Timon og Pumba, møder hun løveungen Kovu. Han tilhører Scars gamle udstødte flok og er vokset op hos den onde Zira. En opvækst der kun har haft ét formål: At Kovu en dag skal overtage magten på Kongesletten. Er det nye venskab mellem Kovu og Kiara stærkt nok til at modstå Ziras onde planer?

Tag med tilbage til savannen og se den spændende fortsættelse på det storslåede eventyr om Løvernes Konge i Løvernes Konge II – Simbas Stolthed.


Anmeldelse:

Filmen:
Løvernes Konge 2, var tilbage i 1999, den ene af de to første Disney film, der udkom på DVD med dansk tale. Disney's film blev dengang udgivet af Sandrew Metronome, og det var en tid, hvor der ikke blev gjort meget ud af ekstramateriale. DVD'en er for længst udsolgt og produceres ikke mere.
5 år senere, i 2004, hvor både 1'eren og 3'eren var udkommet i flotte udgaver, kom en opdateret udgave af Løvernes Konge 2. Denne gang med opdateret lyd og billede, og med en mængde ekstramateriale.
I 2012, 8 år senere, er Løvernes konge haft repremiere i biografen (og på bluray) i 3D, og nu kommer 2'eren så for første gang på Bluray.

Løvernes Konge 2 tager tråden op, hvor 1'eren slap, og fortæller historien, om hvorvidt alle så bare levede lykkelige efter 1'erens happy endning.
Denne gang er hovedpersonen naturligt nok Simbas og Nala's datter, Kiara, der er lige så klar på eventyr, som Simba var det.
Kiara bevæger sig ud på forbudt område, og møder løveungen Kovu, der tilhører den udstødte flok. De to bliver gode venner, men Simba forbyder Kiara at se Kovu. Kovus mor, Zira, lever kun for at hævne Scar, og for at den udstødte flok igen kan blive herskere over kongesletten.
Zira opdrager Kovu til at være ligeså blodtørstig og hævngerrig, og da han bliver voksen, bliver hans opgave at dræbe Simba. Kovu redder Kiara fra en brand, og kommer lidt mod Simbas gode vilje ind i Simba's flok. Her vinder han langsomt Simbas tillid, samtidig med at han finder ud af, at han ikke er den, hans mor har forsøgt at opdrage ham til at være.
Efter at Zira har set, at sønnen vælger Simbas side, forsøger hun med held at skabe splid mellem Simba og Kovu. Kovu bliver atter udstødt, men Kiara følger efter ham. Samtidig angriber Zira og hendes flok, Simbas flok.

Filmen fortæller mange historier på en gang, og slipper egentligt forholdvis godt fra det, og det bliver ikke bare den gentagelse af 1'eren som mange andre 2'er er. Løvernes Konge 2 var Disneys' første rigtige 2'er, og bestemt også en af de bedre 2'ere. Mange kunne dog ikke lide filmen, netop fordi den startede Disneys "low-budget" 2'er serie.

Løvernes Konge 2 er ikke så storslået og flot som den oprindelige film, og meget af det har man jo af gode grunde set før. Men den oprindelige film er jo også en af allerstørste animerede successer nogensinde, og dermed rimelig svær at leve op til.
Stemning, og humor fra den første film er bevaret. Vi har stadig Timon og Pumba med, de har fået en lidt større rolle i denne film, hvor det hele tiden er dem der skal passe på Kiara. Zazu's rolle i 2'eren er derimod meget begrænset.

Lyd og billed:
Istedet for at fortælle alt for meget om de billedmæssige forbedringer på de nye udgaver, vil jeg starte med at vise 2 billeder.
1999 DVD:

2004 DVD:

Jeg håber ikke, der er mange, der er i tvivl om, hvor meget bedre billedet er på den nye udgave. Som i kan se, er filmen oprindeligt i widescreen format, men er på den første danske udgave klippet til i siderne til fullscreen format.
På de nye udgaver får vi hele billedet med, og billedet er meget skarpere og klarere i farverne. Der er også klart mindre støj, og mindre pixelering i den nye version. Det fortæller dels lidt om, hvordan teknikken til DVD transfers er forbedret på 5 år, men også om, at der er blevet mange flere DVD brugere, der stiller højere krav til kvaliteten.
2012 DVD udgaven ligner meget den fra 2004, men på den 2012 bluray version ser filmen helt fantastisk ud. Sammenligner man med 1'eren på bluray, er animationerne ikke ligeså flotte, men de er stadig rigtig gode for en 2'er.

Hvad angår lyden, er det knapt så nemt at synliggøre forskellene, men de svarer meget godt til de forskelle, der er på billedsiden. Lyder er meget flottere på de nye udgaver.

Ekstramateriale:
Se oversigten over ekstramateriale i tabellen øverst.

Ekstramaterialet på 1999 er så godt som ikke eksisterende. Det står så slemt til, at der ikke er andet end "interaktive menuer" og "scene adgang". Det er der vist ikke mange, der vil kalde ekstra materiale idag.

På 2004 udgaven ser det meget bedre ud. Og selv om det ikke blev til den 2-disk udgave vi i første omgang blev stillet i vente, er ekstra materialet på et flot niveau i betragtning af, at vi har med en 2'er at gøre.
I forhold til filmen er det bedste ekstramateriale klart reportagen "Stolt af Simbas stolthed", der på ca. 10 min fortæller om baggrunden for at lave en 2'er.

Andet af ekstramaterialet har kun svag forbindelse til Løvernes konge, og ikke specielt til 2'eren.
Det drejer sig blandt andet om "Timon og Pumba: Find ud af hvorfor", en række edutation klip der oprindelig blev lavet til TV i samarbejde med NSF (National science foundation). Ialt 9 film a 90 sekunder blev vist i perioden 2000-2001. 5 af disse er at finde på denne DVD: Nys, Vind, Flyvning, Lyn/Torden/Statisk el, og hvorfor pandaer ikke lever i ørkenen. Egentligt ganske undeholdende.
Vi får også en lille kortfilm "One by one" om nogle afrikanske drenge, der flyver med drager. Filmen er flot animeret, men overordenlig kedelig og intetsigende. Sammenhængen med Løvernes Konge er, at de begge er fra de samme skabere.

Resten er ekstramateriale er OK, uden at være noget specielt.

2012 udgaven:
Ikke noget nyt ekstramateriale, og det er det samm på DVD og bluray. På bluray er ekstramaterialet også kun i DVD opløsning -desværre. Men det hænger nok sammen med at det er det samme ekstramateriale der blev lavet til 2004 udgaven.

Konklusion:
Løvernes konge 2, og alle andre 2'ere, er udelukkende lavet for at tjene penge, vil mange mene, og derfor er det per definition dårlige film. Jeg er ikke enig. Næsten alle film er lavet for at tjene penge, også de Disney film, der ikke har et 2-tal i titlen. Når der laves en 2'er af en film, er det ofte fordi 1'eren ramte noget rigtig, enten den rigtige historie, den rigtige stemning eller måske de rigtige karakterer, og så vil man selvfølgelig gerne arbejde videre på det. Ja, det er for at tjene penge, men det gør nu ikke noget, når det gøres på en ordentlig måde. Løvernes konge 2 lever på stemningen, humoren og karaktereren fra den første film, krydret med en ny historie, der måske ligner den første film meget, men måske også ligner flere andre Disney historier ligeså meget. Alt i alt handler de vel alle om kærlighed, venskab, familieskab, der ofte har det svært, om det gode og det onde -og det, der ligger midt imellem. Løvernes konge 2 er ikke anderledes, og har mange af de klassike elementer med.
Selvom 2'eren ikke nyskabende, eller original som den første film, fortæller den stadig en god historie i bedste Disney stil.
2'eren fik i første omgang en rigtig dårlig behandling på DVD, og det har måske været med til at give indtryk af, at den var væsentligt dårligere tegnet end den oprindelige film. På de nye udgave er filmen for det første meget flottere, lyden er pudset af, og det hele er pakket meget flottere ind. Bluray udgaven ser fantastisk ud.

Karakterer:
 Billede:  90 %
 Lyd:  80 %
 Handling:  80 %
 Ekstramateriale:  75 %
 Overall:  80 %

Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk