Monsters Inc

Udgaver med dansk tale/tekst:

cover mangler
2010 Bluray 2011 DVD med nummer  2013 Bluray  2013 bluray 3D
 

1 disk
Special udgave
2002

2 disk
Special udgave
2002
Import UK R2
(Dansk tekst, ikke dansk tale)

 2 disk
Special udgave
2002
Import R4
(Dansk tekst, ikke dansk tale)

 Disney Pixar Complete Collection  Original titel Monsters Inc
Datoer Biograf premiere i USA:
Biograf premiere i DK:
DVD udgivelse i DK:
Spilletid 88 minutter
Bonus på DVD'en
  • Monsters Inc på andre sprog
  • For the birds - kortfilm
  • Sjove fraklip og personalerevy
  • Smugkig

2 Disc special edition har ikke dansk tale, men til gengæld følgende extra features:

THX Certified
Animated Menus
Finding Nemo Preview
Audio Commentary
For The Birds – Academy Award® winning short
Mike’s New Car – New animated short
Monster World Menus
-Storytime (w/video clickables)
-“If I Didn’t Have You” Music Video
-Boo’s Door Game
-Outtakes/Company Play
-Monsters Inc. Orientation
Human World Menus
-Pixar’s Fun Factory (“Making Of…” Tour)
-From Story to Story Board
-Monster Files
-Designing Monstropolis
-Animation Process
-Door Menu (Tour Conclusion)
-Trailers and TV Spots

Danske stemmer Sully - Peter Aude
Mike - Donald Andersen
Randalf - Mads Mikkelsen
Bøh - Augusta Christiansen
Celia - Iben Hjejle
Rosa - Ulla Jessen
Original stemmer
Tale Standard udgave:

5.1

2 disk:
Tekster Begge udgaver:
Bemærkninger
Covertekst / Synopsis:
Hvor kommer de monstre fra, som gemmer sig bag din skabsdør?
Fra virksomheden Monsters Inc. i byen Monstropolis selvfølgelig! Byen drives af en mærkelig energikilde, nemlig barneskrig fra menneskeverdenen. Det er monstrenes opgave at skræmme børnene og jo mere de skriger jo bedre! Af monstre er der den store godhjertede og behårede Sulley og hans bedste ven, den kuglerunde, grønne og enøjede Mike, de udgør sammen det bedste skræmmehold. Men den snu kamæleonlignende Randalf, bekymrer sig ikke om at bryde reglerne, for han vil være den bedste. En dag lykkes det en lille pige fra menneskeverdenen, ved et uheld, at smutte med Sulley ud til monsterverdenen. Og eftersom børn anses for at være giftige og livsfarlige, er dette en katastrofe! Sulley og Mike bliver hunderæd for pigen og skal meget hurtigt have sendt hende tilbage, inden nogen opdager dem, især Randalf! Men det viser sig at være sværere end de troede.


Anmeldelse:

Filmen:
Hver gang der kommer en ny Pixar film, er teknikken blevet lidt bedre, og animationerne mere imponerende, da monsters inc udkom var det bestemt ingen undtagelse. Der er masser af flotte effekter, og især Sully's hårpragt er en nydelse at se på.
Men flotte animationer gør det ikke alene, der skal også en god historie til.

Monsters Inc. udspiller sig i en parallelverden, befolket af monstre i alle afskygninger. Selvom deodoranterne måske "dufter" lidt anderledes her, minder byen Monstropolis om en ganske almindelig by i vores egen verden. Historiens helte, og hovedpersoner, monstrene Mike og Sulley, arbejder begge på byens "kraftværk", Monsters Inc. Her produceres byens energi, ved at skræmme børnene i vores verden. Via en masse døre til vores parallelverden, kommer monstrene ind på børneværelserne og skræmmer dem, til de skriger. Skrigene tappes på flasker, og udgør byens kraftkilde.
Men det er ikke ufarligt at arbejde på Monsters Inc. Børn er det farligste, og mest giftige der findes, og monstre må for alt i verden undgå at røre ved disse farlige skabninger.
Vores helte er ved at slå skræmmerekorden, og da filmens skurk i sin kamp for at blive den bedste overtræder reglerne, kommer han til at lukke et barn ind i Monstropolis. Mens byen er i alarmberedskab, og heltene kæmper for at sende barnet, som af Sulley får navnet "Bøh", tilbage til sin egen verden, udvikler et venskab sig mellem byens supermonster nr. 1, Sulley, og den lille pige. Her begynder så for alvor historien om de godes kamp mod de onde, historien om kærlighed og fjendskab, og så skal jeg selvfølgelig ikke afsløre, hvordan det ender.

Selvom historien udspiller sig i en monster verden, er det hele egentligt først og fremmest lidt nuttet, alle monstrene er nuttede, og der er ikke et eneste skrig eller "bøh" i filmen, der kan gøre et 2 årigt barn bare lidt forskrækket.
Alt i alt en historie, der ville falde hen i det kedelige, hvis det ikke var for humoren. Men filmen er heldigvis fyldt med masser af små humoristiske indlæg, og sjove henvisninger.

Lyd og billed:
Selv på den første DVD udgivelse er billedet knivskarp, og farverne er en fryd for øjet, men sådan skal det jo næsten være på en direkte digital konvertering.
Heldigvis får vi filmen i det rigtige widescreen format (OAR), hvilket desværre ikke længere er en selvfølge for Disney film.
Lyden er god, uden at være rigtig imponerende. Med alle de lydspor, der er på denne udgivelse, er der desværre ikke blevet plads til et DTS lydspor.
Bluray udgaven byder på et dolby digital lydspor på dansk, mens man på engelsk får et DTS-HD 5.1 Master audio lydspor.
Billedet på bluray udgaven er virkelig WAUWWW. hold op det er flot.

Ekstramateriale:
DVD:
·Monsters Inc på andre sprog
En sjov lille ting Disney har med på flere nye udgivelser, det er et udsnit af filmen med en kavalkade over en række af de over 30 sprog filmen er oversat til.

·For the birds - kortfilm
En kortfilm om nogle fugle på en telefonledning. Vandt i 2001 Oscar for bedste animerede kortfilm. Filmen varer kun et par minutter.

·Sjove fraklip og personalerevy
Pixar lavede i græsrødderne en række rigtig sjove "fraklip", der kørte sammen med filmens rulletekster. Det blev en stor success, og de har gjort noget tilsvarende ved alle film siden da. Monsters Inc. ingen undtagelse, og det er stadig rigtig sjovt.
Egentligt er det jo en del af filmen, da det kører sammen med rulleteksterne, men i "ekstras" menuen får man det i lidt større format, uden rulletekster.

·Smugkig
Der er forfilm til følgende: Tarzan og Jane, Askepot 2, Peter Pan (tilbage til ønskeøen), Skønheden og udyret special edition, Lilo og stitch.
Specielt er det rart at se at Skønheden og Udyret er på vej til vores DVD hylder.

Bluray:
-Filmagernes samtale om det runde bord.: Skaberne diskuterer filmen, og tiden hvor de lavede den.
-Tilblivelsen af monstropolis: Om en fantastisk forlystelse i Disneyland Tokyo. Den kan vi godt være MEGET misundelig på. De burde lave det i Paris også.
-Kortfilm: For the birds
-Kortfilm:
-Kommentarspor
-Introduktion af instruktøren. Lidt kikset dog at han reklamere for noget ekstramateriale som ikke er med på den danske 1 disk udgave ;o(

Konklusion:
Selvom filmen aldrig når op på højde med klassikere som Toy Story 2 eller Shrek, så er den faktisk rigtig god underholdning for hele familien, og de mindste vil nok nyde den mere end Toy Story filmene. Filmen er iøvrigt "Groet" lidt for meget siden sidst jeg så den, den er blevet bedre med alderen ;o)
Billede og lyd er bestemt i orden på DVD'en, men helt fantatisk på den nye Bluray udgave.

Monsters Inc er iøvrigt også udkommet på 3D bluray, den har vi desværre ikke haft mulighed for at anmelde.
Kunne ellers forestille mig denne film ville gøre sig godt i 3D, og 3D udgave har iøvrigt også lidt mere ekstra materiale.

Anmeldt af Kurt Secher Andersen