Skatteplaneten

Udgaver med dansk tale:
DVD 26/6 2003  Bluray 2014Original titel Treasure Planet
Klassiker nr.  42
Datoer Biograf premiere i USA:
Biograf premiere i DK: 27/11-2002
DVD udgivelse i DK: 25/6-2003, Bluray 2014
Spilletid 91 minutter
Bonus på DVD'en DVD:
- Disney leksikon
- Spil: Skattejagt
- "I´m still here" - musikvideo med John Rzeznik
- Visuelt kommentarspor
- Bag filmen
- Slettede scener

Bluray:
-Disneys animationsmagi med Roy Disney intro
-Slettede scener
- "I´m still here" - musikvideo med John Rzeznik
Danske stemmer Jim Hawkins: Karl Bille
John Silver: Troels II Munk
Dr. Dilbert Doppler: Lars Brygmann
Kaptajn Amelia: Ellen Hillingsø
B.E.N.: Timm Vladimir
Sarah Hawkins: Sofie Gråbøl
Scroop: Jesper Christensen
Billy Bones: Ole Ernst
Mr. Arrow: Steen Springborg
Fortælleren: Frits Helmuth
Original stemmer
Tale
Tekster
Bemærkninger 16:9
Omtale:
Den 15 årige Jim Hawkins elsker udfordringer, men dem findes der ikke mange af på planeten Montressor, hvor han bor - og da slet ikke på kroen, hvor han arbejder sammen med sin mor. Men da han en dag får fat i et mystisk stjernekort, starter hans livs største eventyr.

Kortet viser nemlig vejen til et sted, som skulle gemme på en utrolig skat af guld og juveler: Skatteplaneten!

Jim tager afsted på solargaleonen R.L.S. Fortuna for at finde skatten. Om bord er også kokken John Silver, som hurtigt viser sig at blive en god ven. Men jo nærmere Skatteplaneten de kommer, desto mere tror Jim, at John Silver skjuler noget...

Tag med på en fartfyldt og spændende rejse ud i galaksen til Disneys Skatteplaneten. Mød blandt andre Jim, John Silver og hans kæledyr Morf, samt robotten B.E.B. der lider af hukommelsestab, i dette storslået eventyr, baseret på Robert Louis Stevensons klassiske bog Skatteplaneten.

Anmeldelse:

Denne film er en af ialt 8 "barebone" disney klassikere der udkom på bluray marts 2014. (24: Mads og Mikkel, 27: Oliver og Co, 29 Bernard og Bianca 2, 39 Kejserens nye flip, 40: Atlantis, 41: Lilo og Stitch, 42: Skatteplaneten og 44:De frygteløse). Alle film udgives med begrænset ekstramateriale, og tilgengæld til en rigtig lav pris. Prisen er typisk 99 kr, men også set til 79. Uanset hvad så er det kærkomne og billige tilføjelser til bluray klassikersamlingen.
Efterfølgende anmeldelse dækker DVD udgaven/udgaverne,og den nye bluray udgivelsen.

Filmen
En moderne klassiker
Skatteplaneten er Disneys nyeste film i klassiker serien, og er klassiker nummer 42. Den udkommer på DVD kun 7 måneder efter biografpremieren, men den tidlige DVD premiere betyder ikke, at det er en dårlig film. Først 11 år senere udkommer filmen igen, i 2014 i en Bluray version.
Skatteplaneten er en moderne omskrivning af "Skatteøen". Disney bevægede sig så småt ud i rummet i "Lilo og Stitch", men nu gør de det for alvor, og har taget masser af computereffekter til hjælp.

Historien
Filmens unge helt, Jim Hawkins arbejder på sin mors kro, og keder sig bravt. Jim drømmer om fjerne galakser, skjulte skatte, rumpirater og hurtige rumskibe. Jim er selv rigtig god til at flyve, eller rettere selve rumskib -i denne verden er rumskibe nemlig rigtige skibe med sejl (sol sejl), fra små joller til store galeoner.
En dag ankommer en forkommet pirat, forfulgt af en cyborg, til planeten. Det bliver Jims redning fra den kedelige hverdag. Piraten dør, men efterlader et skattekort til selveste skatteplaneten. Skatteplaneten er den planet, hvor en berygtet pirat har samlet skatte fra alle verdener, en enorm skat af guld og ædelstene. Planeten eksisterer selvfølgelig kun i eventyr, men pludselig står Jim med et kort i hånden, der fortæller noget andet.

Jim ender sammen med hans ven, proffessor Dilbert, ombord på en galeon, der skal føre dem til skatteplaneten. Kun kaptajnen, Jim og proffesoren kender angiveligt til skibets mål, og Jim skal fungere som hjælp for skibets kok John Silver -en cyborg, der måske ved mere, end Jim regner med. John har et sjovt kæledyr, Morph, der kan ændre form til næsten hvad som helst.

Efter mange problemer ender Jim og co. på skatteplaneten, hvor de møder robotten B.E.N., Robotten der lider af kraftigt hukommelsestab, udgør sammen med Morph de for Disney klassiske sjove sidefigurer, der egentligt ikke har den store betydning for historien, men gør det hele en del sjovere.

Hvordan det efterfølgende går må du selv se...

Video:
Billedet er 1.66:1, anamorfisk, og billedet er knivskarpt og rigtig flot. Det flotteste der til dato er set på en Disney film, når man ser bortfra de seneste Pixar film.
Meget store dele af filmen er computerskabt, og det ses tydeligt. Der er mange flotte detaljer, der ubesværer flyver rundt og drejes uden det mindste fnider. Det er flot, og hvad enten man kan lide det eller ej, så er det fremtiden. Det er stort set kun figurerne, der er traditionelt animerede, og ikke engang her slipper vi helt for computer indblanding. Men selv om afstanden mellem Disney og Pixar film på denne måde bliver mindre og mindre, så er der ingen tvivl om, at Skatteplaneten alligevel har det rigtig Disney touch over sig.

Audio:
Lyden er i dolby digital 5.1, og lyden er på højde med, eller bedre end den vi fik på Atlantis. Altså helt perfekt lyd. De danske stemmer er flotte. Og Frits Helmut er velvalgt som fortæller.

Ekstramateriale:
Se oversigten over ekstramateriale i toppen.
Filmen har et flot ekstramateriale, hvor man kan fremhæve kommentarteksterne, bag om filmen og leksikonet som perlerne. De slettede scener er noget, vi gerne ser, men i dette tilfælde bidrager de ikke med det store til fortællingen.
Bluray versionen har et OK, men mere begrænset ekstramaeteriale.

Konklusion:
Historien er rigtig god, der sker noget helt tiden, billedet er flot, lyden er god, karakterene er stærke og humoren er iorden. Alt i alt betyder det, at det er en af de mere vellykkede Disney film. Det eneste denne film måske mangler for at kunne måle sig med de gamle klassikere, er det brede appeal. Der er nogen, der står af, og aldrig får set denne film, når de hører om cyborgs, solargaleoner, robotter, teleporte, og andet der har med rummet/fremtiden at gøre. I dette tilfælde er det synd, for det er en god historie, der kan ses af alle.

Det er 11 år siden filmen sidst udkom, og selvom den ikke står som den største Disney klassiker i historien fortjener den stadig et gensyn, eller første syn for dem der ikke var med for 11 år siden.

Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk