Askepot

Udgaver med dansk tale:
26/10-2005
1-disk special udgave
  2006 - Boxudgave
Askepot + Askepot 2
 2012 Bluray + DVD  2012 DVDOriginal titel Cinderilla
Klassiker nr. 12
Datoer Biograf premiere i USA:
Biograf premiere i DK:
DVD udgivelse i DK: 26/10-2005
Spilletid 72 minutter
Bonus på DVD'en · Spil & aktiviteter
· Bag kulisserne
· Fraklippede scener
· DVD-ROM Designstudio
· Musik
Danske stemmer Berthe Qvistgaard : fortæller
Lise Ringheim : Askepot
Karin Nellemose : Stedmoderen
Vera Gebuhr : Matilde
Bodil Sten : Frederikke
Ove Sprogøe : Tim
Dirch Passer : Bum
Sigurd Langberg : Kongen
Knud Hegelund : Hofgreven
Poul Bundgaard : Prinsen
Original stemmer Ilene Woods .... Cinderella
Eleanor Audley .... Lady Tremaine
Verna Felton .... Fairy Godmother
Rhoda Williams .... Drizella
James MacDonald .... Gus/Jacques/Bruno
Luis Van Rooten .... King/Grand Duke
Don Barclay .... Doorman
Lucille Bliss .... Anastasia
June Foray .... Lucifer
Betty Lou Gerson .... Narrator
Clint McCauley .... Mice
William Phipps .... Prince Charming
Lucille Williams .... Perla
Tale
Tekster
Bemærkninger
Omtale:

2006 DVD
Askepot er en af Disneys mest elskede klassikere og den mest velkendte prinsessefilm af dem alle. Denne udgave er digitalt restaureret i billede og lyd, og byder på en eventyrlig fortælling som er fuldstændig vidunderlig...

Askepot er en ung, smuk og forældreløs pige, som slider og slæber for sin stedmoder og hendes forkælede døtre, der ikke behandler hende særlig godt. Askepot drømmer om at komme til bal på kongeslottet og danse med prinsen, men bliver hele tiden på ondskabsfuld vis, forhindret i at få sin balkjole færdig, trods ihærdig hjælp fra vennerne Tim og Bum. Med hjælp fra den gode fe, klarer de det alligevel og drømmen bliver til virkelighed! Men tiden er knap - ved midnat brydes fortryllelsen og hun forvandles fra en skønhed til en helt almindelig pige igen...


Digitalt restaureret

· Totalrestaureret, billede for billede
· Helt ny 5.1 lyd
· Originalt bio-soundtrack

 

2012 Bluray
Oplev den fortryllende fortælling om Askepot – en eventyrlig film som er fuldstændig vidunderlig... Det er ikke svært at forstå hvorfor Askepot drømmer sig væk fra sit hårde liv som stuepige hos sin onde stedmor og hendes to forkælede døtre. Hver dag skal hun vaske, pudse og gøre rent og høre på hvor lidt hun betyder. Tænk hvis hun fik mulighed for at komme til bal på kongeslottet og danse med prinsen... Og pludselig – med hjælp fra vennerne Tim og Bum, en god fe og en magisk fortryllelse, går drømmen i opfyldelse! Men tiden er knap, ved midnat brydes fortryllelsen og hun forvandles fra en skønhed til en helt almindelig pige igen...

Askepot er Disneys Klassiker nr 12, og en af de mest elskede og populære prinsessefilm af dem alle.Anmeldelse:

Filmen
Askpot var læmge vemtet da dem endelig udkom på DVD i 2006. Og forventningen har været næste ligeså stor til den nye 2012 Bluray version -og det med god grund.
Askepot er en af de allerstørste disney klassikere.

Eventyret om Askepot, starter i den smukke piges barndom. Hun bor sammen med sin far, og er moderløs. Faderen gifter sig med en kvinde af en fin familie. Stedmoderen har selv to døtre i forevejen, Mathilde og Frederikke. Kort tid efter Askepots far er blevet gift, dør han desværre, til stor sorg for sin datter og nu kommer stedmoderens sande ansigt frem. Hun er nemlig ondskabsfuld og modbydelig. Og sammen med sine døtre, koster hun rundt med Askepot, som bliver huset husholderske. Altid har Askepot travlt og skal gøre al ting for Frederikke og Mathilde, samt for stedmoderen. Askepot har dog nogle gode venner, musene, som bor oppe på hendes kammer på loftet.

En dag, inviterer Kongen alle ugifte piger til bal på slottet, for at prinsen kan finde en pige at gifte sig med. Askepots store drøm er at komme op på slottet, som hun har udsigt til, fra sit kammer. Og for en gangs skyld får hun ikke negativt svar fra sin stedmoder, da hun spørger, om hun må komme med på slottet til ballet. Men ondskabsfuld, som stedmoderen er, er det på betingelse af, at Askepot har gjort alle sine gøremål - og nogle ekstra dertil.
Askepot styrter afsted, men indser, at hun aldrig vil kunne nå at sy sin mors gamle kjole om til en balkjole. Nedtrykt går hun op på sit kammer, og til hendes store overraskelse, har musene sørget for den flotteste balkjole, man kunne tænke sig.

Klar til bal, løber Askepot ned, for at komme med på slottet sammen med sin stedmoder og sine stedsøstre, som dog opdager, at Askepots kjole, er lavet af noget af deres aflagte tøj og smykker, som musene har samlet sammen. Fulde af jalousi river de hendes kjole itu og tager alene til ballet.

Men miraklernes tid er ikke forbi. Mens alt ser allermest sort ud, og Askepot er dybt ulykkelig, dukker en lille god tryllefe pludselig op. Hun tryller musene om til heste, et græskar om til en karet, den gamle krikke om til en kusk, hunden Trofast trylles om til tjener og Askepots laser af en kjole, trylles om til den mest fantastiske balkjole, der nogensinde har været set. Men inden Askepot tager afsted mod slottets bal, fortæller tryllefeen, at ved midnatstid kl. 24 vil alt blive forvandlet til det, som tingene var, før fortryllelsen.

Det bliver et eventyrligt besøg på slottet, men da klokken slår midnat, skynder Askepot sig væk fra slottet. Ingen må se hende i den lasede kjole. På vej ned af slottets store trappe, taber Askepot sin ene glassko, og da fortryllelsen hører op, har hun stadig den anden glassko som minde om eventyret på slottet.

Hele natten og dagen efter ballet, har kongens tjener været rundt i byen for at lade alle piger prøve den tabte glassko. Og den som kan passe glasskoen, er den pige, som prinsen ønsker at gifte sig med. Mon Askepot får prøvet den tabte glassko og får sin prins?


Billede:
DVD 2006, vi skrev:
Billedet er helt suverænt. Det er utroligt, at en så gammel film, kan blive så smuk. Baggrunde, animationer, og farver er helt i top.
Formattet er 4:3, men det også filmens originale format. Så også her, er alt som det skal være.

Bluray 2012:
VAUW, hold da op den er flot. Det er en fanstastisk flot version.
Kigger man efter i de små detaljer har restaureringen nok kappet en detalje hist og her. Det er især de større ensfarvede fladder der i originalen har indholdt lidt skygger eller andre detaljer der er gået tabt. Måske lidt ærgeligt, men det ændrer ikke på den fanstastiske oplevese det er at se denne restaurede version. Det hele ser bare lækkert ud.

Lyd:
DVD 2006:
Indeholder 3 interessante lydspor. (plus et par på andre sprog).
1: Det originale engelske lydspor fra biograferne.
2: Et nyt engelsk mix, 5.1 DEHTM
3: Det orginale danske lydspor, mixet til , 5.1 DEHTM.

Det vigtigste er selvfølgelig det originale danske lydspor. Der er ikke meget 5.1 lyd over det, men det ville også være synd at ændre for meget på det.

Bluray 2012:
Det engelske lydspor er skruet op i et DTS-HD master audio 7.1 lydspor.
Det danske er det samme som på DVD udgaven, og selv om det måske kan virke lidt fladt og outdated i forhold til det det restaurede billede, så er det trods alt vigtigst at det er det originale lydspor med bla. Over Sprogøe og Dirch Passer.

Ekstramateriale:
Vi skrev om 2006 udgaven:
Selv om der faktisk er et rimeligt godt ekstra materiale på denne udgivelse, har den nordiske afdeling af Disney desværre valgt at snyde os for for en stor del af det, der hellers høre til Platinum udgivelserne.
Askepot udgives i Danmark og Norge som en 1 disk version, og ikke 2 disk som i andre lande.
Det ekstra materiale vi får, er:
-Musikvideo, "A dream is a wish your heart make",
-Fraklippet scene, "Cinderella work song", der på dansk har fået den tåbelige titel "Musenes arbejdssang" (Den burde hedde "Askepots arbejdssang".
-Fraklippet scene, "Dancing on a cloud" / "Danser på en sky"
-Helt kongeligt (18 min), en pige fortæller om, hvad der skal til for at blive princesse. Og holdet fra Exstreme Makeover (Home Edtion) fortæller, om indretning af et prinsesseværelse, med DVD-ROM materiale.
-Bag om: Fra laser til rigdom (3 dele, ialt 38 min)
-Bag om: Den askepot, der næsten blev til (14 min)
-Bag om: Askepot gallerier (3 gallerier)
Det bedste er klart "Fra laser til rigdom", og de fraklippede scener. Helt kongeligt virker som unødigt fyld, her ville vi gerne have haft noget af det rigtige bag om materiale istedet.

Blandt det er mangler i forhold til 2 disk udgivelsen, kan nævnes:
-From Walt's Table: A Tribute to Disney's Nine Old Men (21:30)
-The Art of Mary Blair (15:05)
-The 1922 Cinderella Laugh-o-Gram (7:25)
-The Excerpt from The Mickey Mouse Club with Helene Stanley (3:55)
-Dreams Come True (1:30)
-Cinderella and Perry Como (6:30)
-Original song demo, and seven Unused Songs demos (17:20)
-Radio programs (12:15)
-Storyboard to Film Comparison: Opening Sequence (6:50)
-Yderligere 6 gallerier
-10 trailers
-Cinderella Stories Presented by ESPN Classic (33:39) (Dette har dog intet med filmen at gøre)

Vigtigeste mangler er efter min mening "The 1922 Cinderella Laugh-o-Gram" og det er da også lidt underligt, at der ikke kunne blive plads til de originale trailers på den danske udgave. Alt i alt mangler der noget, der ligner over 2 timers ekstra mateiale på den danske udgave.
Retfærdigvis skal det siges, at der er meget fyld på 2 disk udgaven, men der er altså også et par guldkorn, vi går glip af.

2012 udgaven:
Ekstrameteriale på 2012 bluray udgaven har væsentligt mere ekstra materiale end den gamle 2006 udgaven.
Følgenden er ikke en komplet liste, nogle af punkterne dæ
DVD 2012
o Se filmen med introduktion af Diane Disney Miller
En introdukion til filmen af Diane Disney Miller, godt 1 minut.
o Se filmen med Disneyview.
Filmen er i 4:3 format, dvs. der normalt er sorte bjælker i siden på et 16:9 TV, disse er her udfyldt med diskrete tegninger der supplerer filmen ganske flot.
o "To i medgang og modgang"
En lille kortfilm om figurerne fra To på flugt. Vi følger brylluppet mellem Rapunzel og Eugene. Meget sjov lille film.
o Bag magien: Et nyt prinsesse fantasiland
Om en ny tilføjelse til Disneyland, hvor man kommer tættere på disney figurernes univers. Desværre kun i USA, og ikke i Paris.

Bluray 2012:
o Se filmen med introduktion af DianeDisney Miller
En introdukion til filmen af Diane Disney Miller, godt 1 minut. (Her i HD)
o Se filmen med Disneyview.
Filmen er i 4:3 format, dvs. der normalt er sorte bjælker i siden på et 16:9 TV, disse er her udfyldt med diskrete tegninger der supplerer filmen ganske flot.
o Bag kulisserne: Diamond Edition
-Den rigtige ønskefe. Om Mary Alice O'Connor. 14 min, men Ikke særligt interessant hverken i askpot eller Disney sammenhæng efter min mening.
-Bag magien: Et nyt prinsesse fantasiland. Om en ny tilføjelse til Disneyland, hvor man kommer tættere på disney figurernes univers. Desværre kun i USA, og ikke i Paris.
-Glas skoens magi, en underlig lille fortælling om Christian Louboutin og en glassko.
-Alternatativ start sekvens. På storyboard niveau.
o "To i medgang og modgang"
En lille kortfilm om figurerne fra To på flugt. Vi følger brylluppet mellem Rapunzel og Eugene. Meget sjov lille film. (Her i HD)
o DVD bonusmateriale
o Slettede scener
-Fraklippet scene, "Cinderella work song", der på dansk har fået den tåbelige titel "Musenes arbejdssang" (Den burde hedde "Askepots arbejdssang".
-Fraklippet scene, "Dancing on a cloud" / "Danser på en sky"
o Musik med mere
-Musikvideo, "A dream is a wish your heart make",
-En original demo, og 7 ubrugte sange.
o Bag Disney kulisserne
-Bag om: Fra laser til rigdom (3 dele, ialt 38 min)
-Bag om: Den askepot, der næsten blev til (14 min)
-The 1922 Cinderella Laugh-o-Gram, disney første forsøg på Askepot eventyret (7:25)
-The Excerpt from The Mickey Mouse Club with Helene Stanley (3:55)
o Bio-trailers

Der er sikkert noget jeg ikke har fået, men alt i alt så får vi nu stort set alt det ekstra materiale vi gik glip af sidste gang.
Rigtig FEDT.

Konklusion:
Askepot er en af de mest fortryllende, og mest elskede Disney eventyr. Desværre har de fleste af os kun set den i en 5 minutters version i Disney's julesjov. Det er bare rigtig lækkert nu at have mulighed for at nyde filmen i sin helhed, i en helt suveræn kvalitet, og med originale lyd.

Allerede i 2006 DVD udgaven var billedet fantatisk, i 2012 er dette taget til nye højder og HD.
Film er rigtig god, og de originale danske stemmer er bibeholdt.
Med 2012 udgaven får vi nu også alt det fede ekstramateriale, og noget af det i HD.

Fantastisk ugivelse af en fantastisk film.

Karakterer:
 Billede:  100 %, utroligt at så gammel en film kan blive så flot.
 Lyd:  90 %, Ingen vilde effekter, men bonus for at bibeholde det orginale danske bio lydspor.
 Handling: 95 %
 Ekstramateriale: 100 %,
 Overall: 99 %


Anmeldt af Gitte og Kurt Secher Andersen
Læs mere om Disney tegnefilm på www.disney.dk