Tornerose

Udgaver med dansk tale:
1. DVD udgave
DVD Special Edition 2008
 2009
Blu-Ray
2014 Bluray Diamond 2014 DVD diamond 


Original titel Sleeping beauty
Klassiker nr. 16
Datoer Biograf premiere i USA: 29. januar 1959.
Biograf premiere i DK: 4. august 1995.
DVD udgivelse i DK:
Spilletid 72 minutter
Bonus på DVD'en

Virtuelt galleri
Skabelsen af Tornerose
Red Tornerose - eventyrspil
Blæk- og farvespil
Produktionen

Bonusmateriale DVD 2008

BILLEDE & LYD
o Digitalt restaureret med forbedret billed- og lydkvalitet
o Nyt 5.1 Disney Enhanced Home Theater Surround lydspor
o Musikvideo: "Once upon a dream" fremført af Emily Osment fra Hannah Montana.

SPIL & AKTIVITETER
o Virtuel tur igennem Tornerose slottet
o Danse-spil: Lær at danse med Auroras venner

BAG KULISSERNE
o Alternativ åbningsscene
o Fraklippede Scener
o Sådan blev Tornerose til
o Og meget, meget mere!

Bluray 2014:
• 7.1 lyd
• En helt ny Cine-Explore oplevelse
• Et helt nyt spil med den onde fe
• Helt nyt kommentarspor med John Lasseter
• En virtuel tur gennem Tornerose-slottet
• Sådan blev Tornerose til
• Slettede sange
• Plus alt bonusmaterialet fra DVD-udgaven og meget mere...

Danske stemmer Prinsesse Aurora: Ellen Winther
Prins Phillip: Preben Uglebjerg
Kong Stefan: Ove Sprogøe
Kong Hubert: Bjørn Puggaard Mûller
Malavia: Kirsten Rolfes
Original stemmer Princess Aurora Mary Costa
Maleficent Eleanor Audley
Fauna Barbara Jo Allen
Flora Verna Felton
Merryweather Barbara Luddy
King Stephan Taylor Holmes
Prince Phillip Bill Shirley
King Hubert Bill Thompson
Maleficent's Goon Bill Amsbery
Maleficent's Goon Pinto Colvig
Maleficent's Goon Candy Candido
Owl Dal McKennon
Narrator Marvin Miller
Tale hebraisk
Tekster
Bemærkninger
Omtale:

Hele kongeriget jubler da prinsesse Aurora bliver født. Alle undtagen den onde fe,
som fuld af misundelse udøser en forbandelse: at prinsessen før sin 16 års fødselsdag skal stikke sig på en ten og falde i en evig søvn! Men Auroras gudmødre, de tre gode feer, bruger deres gode kræfter og får mildnet forbandelsen til at prinsessen kan vækkes til live, hvis hun får et elskovskys af en prins…

Disneys 16. Klassiker Tornerose har fortryllet generation efter generation, og er en de mest velkendte prinsessefilm gennem tiden. Oplev eventyret over alle eventyr som du aldrig har set det før, restaureret i billede og lyd, og i det unikke
originalformat fra biografen.Anmeldelse:

Filmen:
Tornerose er en af de helt store Disney klassikere. Da den udkom var den dyreste animations film nogensinde, og det havde taget næsten 8 år at lave den. Men tornerose satte også på mange andre områder nye standarder for animations film. Se meget mere om det på special udgavens ekstramateriale.

Vi er tilbage i det 14. århundrede, hvor Kong Stefan og hans dronning endelig får deres højeste ønske opfyldt og får et barn. En sød lille prinsesse. Aurora bliver hendes navn. Alle valfarter til slottet for at ønske tillykke og give gaver. Kong Hubert fra nabokongeriget aftaler med Kong Stefan, at pigen skal troloves med hans søn - prins Phillip. Også de 3 gode feer, Magsvejr, Fauna og Flora kommer og vil hver give prinsessen en god egenskab. De bliver pigens gudmødre og bliver begavet med skønhed og læber så røde som roser, den smukkeste stemme nogensinde hørt, men da den sidste fe skal give sit ønske til kongebarnet, bliver alt forstyrret af den frygtelige Malavia - den onde fe. Hendes ønske til Aurora er imidlertid ikke så godhjertet, for hun fortæller, at prinsessen inden sin 16 års fødselsdag vil prikke sig på en ten fra en spinderok og falde i evig søvn. Den sidste af de 3 gode feers ønske bliver nu at formilde den onde plan og gøre det muligt at vække prinsessen fra den evige søvn med et kærlighedskys.

For at beskytte prinsessen bliver hun kaldt Tornerose og skal bo i skoven sammen med de 3 feer i al hemmelighed.
På sin 16 års fødselsdag møder Tornerose tilfældigvis Prins Phillip og de to forelsker sig i hinanden, uden at vide, at de faktisk allerede er trolovede Men Tornerose skal på denne dag tilbage til sine forældre på slottet. Og da Prins Phillip kommer tilbage til skoven for at mødes med Tornerose igen, bliver han mødt af Malavia og hendes håndlangere. På slottet hypnotiseres Tornerose af Malavia til at prikke sig på en spinderok og falder i dyb søvn. De 3 gode feer tryller hele byens borgere i søvn, så de ikke opdager, hvad der er sket og nu er det op til Prins Phillip at redde den smukke prinsesse.

Historien er egenligt meget sød, men vil for de mindste være lidt langtrukket. Først i skoven, hvor der er brugt meget energi på Torneroses sang i skoven, før hun endelig møder prinsen. Og derefter på slottet, hvor de to konger diskutere deres børns fremtid, mens de drikker sig en lille høne på. Men samtidig er hele film utrolig smukt, og netop disse scener er set med et voksent øje noget af det flotteste i film. Tornerose er animationskunst af bedste skuffe.-----

Historien er lidt voldsom, og for uhyggelig for de allermindste.

Lyd og billede:
V1:
Lyden er et 5.1 af den originale danske tale. Talen er nogle steder lidt vissen i kanterne, men det er trods alt at foretrække frem for et helt nyt lydspor.
Billedmæssigt er Tornerose dog en af de store fejltagelser i rækken af danske Disney klassiker udgivelser. Billedet er klippet til 4:3 format (1.33:1). Det orignale format, som der endda reklameres en del med i ekstramaterialet, er 2.35:1, altså mangler over 40% af billedet.
Filmen blev samtidig udgivet uden for Danmark i det originale format, så det må have et bevist og meget dårligt valg fra Buenavista Scandinavia. Sikkert valgt for at undgå klager over sorte bjælker i billedet for det flertal, der dengang havde 4:3 TV. Heldigvis er man blevet kloggere siden, men desværre er Tornerose ikke blevet genudgivet.

V2, Special udgaven:
Special udgaven retter op på alle de problemer, der er på den første udgave. Vi får nu hele billedet, dvs. 2.55:1 format (i biograferne var den skåret til 2.35:1). Dermed er det meget tæt på at V1 kun viser halvdelen af det billede, vi får på V2. Samtidig er billedet restaureret utroligt flot, det er det flotteste resultat af en Disney restaurering til dato. Der er meget diskussion på nettet om, hvor vidt restatureringen har været for voldsom (og dermed ikke er tro mod den originale film), men Tornerose er virklig flottere end den nogensinde har været.
De danske stemmer lyder også meget friskere, men så vidt jeg kan høre, er det de originale stemmer. Selvom der gik rygter om det modsatte inden udgivelsen kom.

Diamond edtition Bluray udgaven fra 2009 samler op på det hele i en lækker 2 disc bluray version. I 2014 følges den op af en ny single disc bluray. Ret utraditionelt for disney at vi nu får en ny udgave af en af de store klassiker der kom som diamond for 5 år siden. Der var først 10 år mellem genudivelser af disse film, så 7 år, og nu er det altså kun 5 år siden sidste udgivelse.


Ekstramateriale:
V1:
-
Skabelsen af Tornerose. 15 min hvor man bla. møder stemmen bag Tornerose, og en af tegnerne.
-Galleri
-Red tornerose spil. Svar på 6-7 spørgsmål for at redde Tornerose.
-Blæk og farvespil. Farvelæg personerne i de rigtige farver.
-Produktionen. Her ser vi par sekvenser som storyboards, og en optagelse med Torneroses dans.
De 15 min "Skabelsen af Tornerose" er i høj klasse, resten af en noget tyndere kande te. Alt i alt et lidt tamt ekstra materiale, der dog er bedre end middel standarden, da denne DVD udkom.

V2, special udgave:
Special udgaven indeholder et væld af kvalitets ekstramateriale.
-Vi får en længere reportage om skabelsen af tornerose, og flere af de ting vi blev snydt for i den første udgave (ting der var med på den engelske udgave, men ikke den danske).
-Det er bla. "The Peter Thaikovsky story", en utrolig flot fortalt historie om Thaikovsky's liv, og om hvordan han skrev musikken, der senere blev en uløselig del af Disneys Tornerose. Det var over 45 min, og var oprindeligt en lang TV reklame for Tornerose. Udsendelsen blev den første udsendele nogensinde i det brede format, og den første stereo udsendelse nogensinde. I en tid hvor både radio og tv kun var mono, blev det løst ved en samsending, hvor lydkanalerne blev udsendt på AM og FM, så det krævede TV, og 2 radioer for at få det fulde udbytte af udsendelsen.
-Grand canyon, er en lang naturfilm om Grand Canyon tilsat klassisk musik (eller også er det omvendt). Det er utroligt smukt, også selv om det ikke har så meget med Tornerose at gøre.
-Kommentarspor, men bla. John Lasseter
-Tekstspor, med facts om filmen
-Fraklippede sange, og scener (storyboard niveau)
-Alternativ åbningsscene (storyboard niveau)
-Fire kunsternere maler et træ. Om hvordan det ser ud når man får 4 forskellige tegnere til at tegne det samme træ.
-Eyvind Earle: The Man and His Art", om filmens hovedtegner
-Sequence 8, om scenen hvor Aurora danser med dyrene

-Derudover får vi en lang række mere eller mindre "småting", som et par spil, lidt danse undervisning, en musikvideo, en lang række gallerier, og meget mere.

Bluray 2009:
-oversigt mangler. Opdateres senere.

Bluray 2014:
• 7.1 lyd
• En helt ny Cine-Explore oplevelse
• Et helt nyt spil med den onde fe
• Kommentarspor med John Lasseter
• En virtuel tur gennem Tornerose-slottet
• Sådan blev Tornerose til
• Slettede sange
• Plus alt bonusmaterialet fra DVD-udgaven

Indholdet her er tæt på det samme som for double disc diamond udgaven.


Konklusion:
Tornerose er en utrolig smuk film, og det er nok det der gør denne film med en meget enkel handling til en meget stor film. Filmen er efter min mening en af Disneys "voksen" film. Den fungerer bedst for voksne og større børn. Dels er den for voldsom og uhyggelig til de små, der er altså ikke så meget prinsesse idyl over den, og dels kan man nok bedre vædsætte den smukke film som voksen. Mange børn vil ganske enkelte hurtig kede sig, og miste interessen for film.
Jeg var selv mere i tvivl første gang jeg så filmen, men efter den har bundfældet så lidt, ser jeg Tornerose som en af de rigtig store klassikere, men altså med det forbehold at den ikke egner sig til de mindste.
Bluray udgaven er selvfølgelig den flottest version.

Anmeldt af Kurt og Gitte Secher Andersen
Læs mere om Disney tegnefilm på www.disney.dk