101 dalmatinere / Hund og hund imellem

Udgaver med dansk tale:
V1: 2000 V2: 2 disc special edition 2008  Bluray 2014


Original titel 101 Dalmatians
Klassiker nr. 17
Datoer Biograf premiere i USA: 25. januar 1961
Biograf premiere i DK:
DVD udgivelse i DK: Marts 2000
Bluray: 2014
Spilletid 76 minutter
Bonus

Gammel DVD:
Interaktive menuer - scene adgang

2008 DVD:
-2 forskellige popup tekst spor med endnu mere information om filmen.
-Musikvideo: Ny version af "cruella-de-vil"
Disk 2:
-Redefinition af stregen: Bagom filmen, og noget om den nye Xerox teknik.
-Cruella de vil, en tegnet skurk. Om filmens skurk.
-De venligste hilsner, Walt Disney: Dramatisering af brevveksling mellem Walt Disney og forfatterinden af bogen bag filmen om de 101 dalmatinere.
-Slettede sange, 6 slettede sange
-Trailers, TV og Radio spots. En lang række af biograf, TV og Radio reklamere for filmen. Fra den oprindelige premiere, og forskellige relanceringer af filmen.
-Galleri, masse af billeder.
-Spil, et simplet pas en hund spil. I en version til DVD afspilleren, og en til PC'en.
-Spil, lær ord (Kun på engelsk)


Bluray 2014:

  • Tilblivelsen af 101 Dalmatinere
  • Cruella De Vil: En tegnet skurk
  • “Med venlig hilsen, Walt Disney”
  • Trailers, radio- og tv-spots
  • Musik med mere
Danske stemmer Pongo: Preben Uglebjerg
Perle: Lis Løwert
Robert: Ebbe Langberg
Anita: Jytte Gratwohl
Nanny: Kirsten Rolfes
Cruella De Vil: Berthe Quistgård
Obersten: Johannes Meyer
Jesper: Ole Monty
Harry: Elith Foss
Sjant Tips: Paul Hagen
Danny: Agge Winther Jørgensen
Kaptajnen: Bjørn Spiro
Trofast: Karl Stegger
Hvalpene:
Eva Nystad
Tommy Kenter
Lone Christiansen
Jan Priiskorn Schmidt
Original stemmer Pongo Rod Taylor
Cruella De Vil Betty Lou Gerson
Perdita Cate Bauer
Roger Radcliff Ben Wright
Inspector Craven Frederick Worlock
Anita Radcliff Lisa Davis
Lucy Martha Wentworth
Colonel J. Pat O'Malley
Towser Tudor Owen
Quizmaster Tom Conway
Danny George Pelling
Horace Badun Frederick Worlock
Queenie Martha Wentworth
Miss Birdwell Betty Lou Gerson
Lucy Martha Wentworth
Jasper Badun J. Pat O'Malley
Collie Tom Conway
Tale
Tekster
Bemærkninger
Omtale:
Disney klassiker nr. 17 - 101 dalmatinere handler om Pongo og Perle. De glæder sig over deres første kuld hvalpe; 15 uimodståelige små dalmatinere. Men lykken forstyrres brat, da Anita´s gamle skolekammerat Cruella De Vil dukker op. Hun er også en stor hundeelsker, dog ikke på grund af hundenes charme, men derimod deres pelse... som hun iøvrigt mener vil klæde hende bedre end hundene.

Så pludselig en dag er hvalpene forsvundet. Spørgsmålet er, o mder er en sammenhæng imellem Cruellas hundeinteresse og hvalpekidnapningen? Og hvilken rolle spiller skurkene Jesper og Harry?

Når selveste Scotland Yard opgiver at løse mysteriet, må snarrådige medlemmer af Dyrenes Hjemmeværn og hunde af alle racer fra hele landet hjælpes ad for at finde hvalpene. Sporet fører dem til et gammelt slot, men er det allerede for sent?


Anmeldelse:

Filmen:
Den gamle DVD udgave af 101 dalmatinere, er en af de rigtig tidlige Disney DVD udgivelser (2000), og dermed også en af dem, er idag umulig at skaffe. I starten af 2000 var der kun nogle enkelte procent af Danmarks befolkning, der havde DVD afspiller, og dermed var produktionstallet lavt.
I 2008 kom filmen endelig på DVD igen, så alle kunne få den. Nu i 2014 er det blevet tid til en bluray udgave.

Først lidt om handlingen:
Dalmatinerhunden Pongo bor sammen med sin ejer, Robert, der er ungkarl. Men en dag bliver kedsomheden for meget for Pongo og han beslutter sig for at føre Robert sammen med en kvinde. Ud af vinduet får han øje på en køn ung kvinde, der går med sin dalmatinerhund hen mod parken. Pongos plan virker og Robert møder kvinden, som hedder Anita. Hendes hun hedder Perle. Robert og Anita bliver forelsket og det samme gør Pongo og Perle.

Efter at været blevet gift og flyttet sammen skal Perle og Pongo nu har hvalpe og en mørk aften kommer 15 dejlige hvalpe til verden. Men ikke alt er idyl. For Anitas tidligere skolekammerat Cruella De Vil, som er tosset med dalmatiner-pletter kommer på besøg og hun planlægger, at hendes håndlangere Jesper og Harry skal kidnappe hvalpene, når Robert og Anita går aftenstur med Pongo og Perle i parken, som de plejer hver aften.

Nu begynder vild og farlig jagt på at få hvalpene hjem igen og alle byens andre hunde hjælper Pongo og Perle på deres jagt.


Tegnestil:
Filmen er tegnet i en helt speciel stil, som Disney brugte på denne film og i en periode fremefter. Baggrundene er tegnet i en meget "tegning" agtig streg, i modsætning til de bløde realistike, maleriske baggrunde, Disney ellers ofte bruger. Figurerne er ligeldes meget tegneagtige, altså en sort streg, med ensartete farver, og kun begrænsede skyggevirkninger.
Den nye stil skyldes at man med den film, gik væk fra den gamle blæk-og-farve teknik der er brugt på alle Disney film ældre end denne. I den gamle process blev alle tegninger håndoptegnet med blæk på og derefter farvelagt. I den nye process (Xerox/kopimaskine teknik) blev blyantstegningerne fotokopieret på en transparent, over dem optegnede man så farvenne på en ny transparent, og derefter byttes de om så blyant tegningen er øverst. I filmen er det tydeligt at farvelægningen er ret løs for baggrunden, mens den er noget mere præcis for figurerne.
Personligt syntes jeg den gamle process giver et meget flottere resultat, men omvendt er det en del af Disneys historie, og 101 dalmatinere ser jo ud som den skal se ud.

Lyd og billede:
V1:
Billede og lyd var rigtig flot, da denne DVD udkom for 7 år siden, men teknikken er forbedret meget siden, og når der i 2008 kommer en ny udgave af denne film, vil begge dele temmelig sikkert være væsentligt forbedret.
V2:
Lyden har som forventet fået en efterbehandling. Den er blevet 5.1, mere dynamisk og lyder lidt friskere. Heldigvis er stadig de originale stemmer.

Billedet har også været gennem en større oprensning/restaurering.
Her et par eksempler på billedet i de 2 versioner: (V1 først, dernæst V2)Ud over rensning for støv og lignende, har farverne tydeligvis fået en overhaling. Hvad der er mest korrekt, er svært at vurdere, men den nye version er lidt skarpere, og mere behagelig at se på. Der er også klar færre komprimeringsfejl i billedet.
Især i de mørke scener er der ingen tvivl om, at den nye version er flottest.
Beskæringen er næsten uændret. Filmen er stadig i 1.33:1 format. Det betyder, at vi får hele billedet. I biograferne har filmen været vist beskåret til 1:75:1, men i mange scenerne vil det være synd med den beskæringer (f.eks. det ovenfor viste med Pongo), så jeg syntes, det er lækkert, at vi får det hele.
Når jeg skriver næsten uændret, er det fordi den nye version faktisk er zoomet en lille smule i forhold til v1. Kig f.eks. på billedet med bilen, i nederste højre hjørne, på den sorte firkant/skygge.

Bluray:
Vi kan desværre ikke vise screendumps fra bluray, men billedet har virkelig fået en flot behandling. Og filmen er stadig i det original format. Super godt

Ekstramateriale:
V1:
Der er intet ekstramateriale på denne DVD. Udgivelsen er fra en tid, hvor man regnede animerede menuer for ekstramateriale, men selv dem er der ingen af ;o)

V2:
Disk 1:
-2 forskellige popup tekst spor med endnu mere information om filmen.
-Musikvideo: Ny version af "cruella-de-vil"
Disk 2:
-Redefinition af stregen: Bagom filmen, og noget om den nye Xerox teknik.
-Cruella de vil, en tegnet skurk. Om filmens skurk.
-De venligste hilsner, Walt Disney: Dramatisering af brevveksling mellem Walt Disney og forfatterinden af bogen bag filmen om de 101 dalmatinere.
-Slettede sange, 6 slettede sange
-Trailers, TV og Radio spots. En lang række af biograf, TV og Radio reklamere for filmen. Fra den oprindelige premiere, og forskellige relanceringer af filmen.
-Galleri, masse af billeder.
-Spil, et simplet pas en hund spil. I en version til DVD afspilleren, og en til PC'en.
-Spil, lær ord (Kun på engelsk)
Alt i alt en god portion ekstramateriale på den nye udgave.

Bluray 2014:
- Tilblivelsen af 101 Dalmatinere
- Cruella De Vil: En tegnet skurk
- “Med venlig hilsen, Walt Disney”
- Trailers, radio- og tv-spots
- Musik med mere

Alt i alt et udsnit af det ekstramateriale vi allerede kender fra 2008 versionen.

Konklusion:
101 Dalmatiner er en rigtig sød film, men en masse dejlige hunde, som både børn og voksne kan se. De mindste vil måske gerne have en hånd at holde i et par gange i løbet af filmen, hvor den vilde jagt på at få hvalpene hjem foregår. Men alt i alt en god film med spændende handling og om venskaber og kærligheds betydning for livet.

Selve filmen er selvfølgelig lige god i alle udgaver. Men uden tvivl flottest på bluray.


Anmeldt af Kurt og Gitte Secher Andersen
Læs mere om Disney tegnefilm på www.disney.dk