Klassikeren Peter Plys

Udgaver med dansk tale:

2002 Peter Plys box 2008  2013 BlurayOriginal titel The many adventures of winnie the pooh
Klassiker nr. 23
Datoer Biograf premiere i USA: 1977
De tre afsnit have premiere:
Første del: 4. feb 1966
Anden del: 1968
Tredie del: 1974

Biograf premiere i DK: 1977
DVD udgivelse i DK: 13/11-2002
Spilletid 71 minutter
Bonus på DVD'en - Historien om mesterværket Peter Plys
- Kortfilm, "A day for Eyore"
- Kunst galleri
- Peter plys titelsang, sunget af Carly Simon
- Pop-up fun fact, hele filmen med pop-op kommentarer.
- Historiebog, "Plys skygge"
- Syng med sang
- Spil, "100 meter skoven"

Se mere i anmeldelsen længere nede.
Danske stemmer Denne udgivelse har det nyeste af de to danske lydspor der er lavet til filmen.
Peter Plys - John Hahn Petersen
Grislingen - Lars Thiesgaard
Tigerdyret - Torben Zeller
Ninka Ninus - Jens Zacho Boye
Æsel - Nis Bank Mikkelsen
Uglen - Nis Bank Mikkelsen

Det første danske lydspor, der ikke er at finde på DVD'en:
Peter Plys - Louis Miehe Renard
Grislingen - Paul Hagen
Æsel - Carl Ottosen
Ninka Ninus - Walt Rosenberg
Uglen - Ingolf David
Kristoffer - Michael
Kingo - Anne Werner Thomsen
Kingobarnet - Charlotte
Original stemmer Kanga - Barbara Luddy
Narrator - Sebastian Cabot
Owl - Hal Smith
Piglet - John Fiedler
Tigger - Paul Winchell
Winnie the Pooh - Sterling Holloway
Tale
5.1 på alle sprog
Tekster
Bemærkninger Denne DVD er en delt udgivelse mellem norge/danmark og Australien er den kodet både i region 2 og 4, og der er altså dansk tale på hvis den købes i Norge eller Australien.
Omtale:
Med inspiration hentet fra A. A. Milnes bog om Peter Plys skabte Disney sin 22. klassiker. En bedårende langfilm om den distræte, godmodige bjørn, med det store hjerte.
I tre sammenhængende beretninger, Peter Plys og Honningtræet, Peter plys i Blæsevejr, samt Peter Plys og Tigerdyret, følger vi Peter Plys og hans venner på eventyr i hundredemeterskoven, og oplever, hvordan de forholder sig til livet i både ord og handling.
Fyldt med tankevækkende klogskab og stort venskab spreder Peter Plys, Grisling, Tigerdyret, Ninka Ninus og alle de andre venner glæde til både store og små.


Anmeldelse:

Filmen:
Walt Disneys sidste værk
Walt Disney ønskede at lave en tegnefilm i spillefilms længde, med den, dengang, for amerikanerne ukendte figur Peter Plys.
I første omgang blev det i 1966 til kortfilmen "Peter Plys og honningtræet", og 2 år senere til kortfilmen "Peter Plys i blæsevejr". Den anden kortfilm om Peter Plys blev nomineret til ikke mindre end 32 priser, og vandt en oscar for bedste animerede kortfilm. En LP der blev ugivet i samme forbindelse, vandt en Grammy for bedste børneudgivelse.
Denne anden kortfilm blev Walt Disneys sidste store tegnefilm.
Endelig kom i 1974 en ny kortfilm, "Peter Plys og Tigerdyret", og i 1977 besluttede Disney holdet at gøre Walt Disneys værk færdigt, ved at samle de 3 kortfilm til en spillefilm. I spillefilmen kom også den sørgelige slutning fra bogen med.
Det er Walt Disney, der har gjort Peter Plys kendt over hele verden, og selv om filmen er meget tro mod de oprindelige illustrationer, er det Disneys udgaver af figurerne, der nu findes på ethvert børneværelse.

Historien
Første historie handler om Plys' jagt på honning. Da det ikke lykkedes ham at få fat i noget fra honning træet, tager han på visit hos Ninka Ninus, og spiser alt Ninkas honning. Han spiser så meget, at da skal hjem igen, sidder han fast i døren til Ninkas hjem. Der må han så sidde, indtil han får tabt sig så meget, at han kan komme ud igen. Ikke særligt sjovt, når maven knurrer.
Anden historie handler om et voldsomt uvejr i hundredmeterskoven, hvor næsten alt bliver oversvømmet, og Uglens hus bliver ødelagt. Grisling er lige ved at drukne, men Plys redder ham, og de holder alle en stor heltefest, med masser af heltehonning til sultne helteplysbjørn.
Den sidste historie handler om Tigerdyret. Ninka er træt af, at Tigerdyret altid hopper op på ham, og vil derfor få ham til at fare vild i den store skov. Men Tigerdyret har bedre stedsans end Ninka, og det ender med at være Ninka, der farer vildt.
Endelig sluttes historien af, hvor Jacob er ved at blive for stor til at lege med plysdyr, og skal begynde i skolen.

For de mindste, men kig bare med
Peter Plys er en god historie for de allermindste, og børnene behøver ikke være ret gamle, inden de rives med af Peter Plys. Det er historien om venskab, hvor alle er ærlige og gode mod hinanden, og det er vel egentligt ikke kun børnene, der kan lære af det. Under alle omstændigheder behøver man ikke være barn for at nyde de flotte tegninger, og grine med af de mange sjove indfald.

Video:
Billedet er fullscreen 4:3 format, hvilket også er filmens originale format. Billedet er flot i betragtningen af filmens alder.
Bluray versionen har selvfølgelig et skarperet billede hvor man kan se hvert eneste pennestrøg.

Audio:
Der er lavet 2 danske lydspor til denne film, og vi får på denne udgivelse det nyeste af disse lydspor. Jeg ved ikke helt, hvor gammelt dette lydspor er, men lyden er god, og filmen virker nyere, når man ser det med det danske lydspor, i forhold til det originale. Det havde selvfølgelig været rart at også at have haft det første danske lydspor , hvor Louis Miehe Renard laver stemme til Peter Plys, men det nye lydspor er godt.

Ekstramateriale:
2013 Bluray:
Intet! som i slet ingenting.

2002/2008 DVD:
Udgivelsen har følgende ekstra materiale.
-Bag om filmen
En reportage om filmen. Reportagen varer næsten en halv time.
-Scrapbog
Ca. 40 billeder, som man selv kan bladre i.
-Video Scrapbog
En videoudgave af scrapbogen, hvor der fortælles, mens man ser billederne. Varer knap 10 min.
-Disney storytime "Peter Plys og hans skygge"
En læse højt bog om Peter Plys.
-Smugkig på andre Disney tegnefilm, Blandt andet den kommende "Grisling på eventyr"
-Pop up fun fact.
Mens man ser filmen, får man som undertekster en masse sjove informationer om filmen.
-Spil, "På eventyr i hundredemeter skoven"
-Titel sang til Peter Plys, i ny udgave

Derudover findes der følgende "skjulte" ekstramateriale der kun er tilgængelig hvis man starter filmen op med engelske menuer. Materialet er kun på engelsk.
-Sing along, "Heffalumps and Woozles"
-A day for Eeyore.
En fjerde kort film om Peter Plys. Filmen varer 24 minutter, og er helt på højde med de 3 andre film.
Det er historien om Æsel der har fødselsdag, men alle vennerne har glemt det, og Æsel er rigtig ked af det.
Det er meget ærgerligt at der ikke findes et dansk lydspor til denne film. Det er sikkert derfor den ikke findes i de danske menuer, men man kunne jo have lavet danske undertekster, og også haft den med som officielt ekstramateriale.

2002 DVD:
Ekstramaterialet er noget af det bedste, jeg har set på en Disney DVD, når man ser bort fra specielle Platinum og special editions. Bag om filmen er reportagen er rigtig god, og giver sammen med video scrapbogen og pop-up teksterne, rigtig mange gode informationer om filmen. Det flotte materiale skyldes nok at DVD'en blev udgivet i anledning af filmens 25 års jubilæum.
Pop op teksterne er rigtig geniale, og noget af det nærmeste vi kommer på et kommentar lydspor på Disney tegnefilm. Bag om filmen er også udsædvanlig god, og man får historien om de oprindelige Peter Plys bøger, og ser f.eks. de originale bamser, der var inspirationen til bøgerne.
Den fjerde Peter Plys film, er rigtig god, og det er rigtigt ærgerligt at børnene ikke kan være med, pga. den manglende danske tale.

2013 Bluray::
Skuffet kan man kun være, når den 11 år gamle DVD er fyldt med lækkert ekstramateriale, mens der på den spritnye 2013 bluray overhovedet intet ekstramateriale er. Øv.

Konklusion:
Klassikeren Peter plys er en rigtig god film for familiens mindste, og historien er så sød og humoristisk at både de større børn, og mor og far også sagtens kan kigge med. Alle børn kender Peter Plys, og ingen familier med mindre børn bør snyde hverken dem, eller sig selv for den herlige fortælling på DVD/Bluray.
Bluray versionen har jo det bedste billede, men med det flotte ekstra materiale på den gamle DVD udgivelse, er rigtig guf, når man gerne vil vide mere om, hvad der ligger bag de gamle Disney film. Så køb den nye for billedets skyld, men behold også DVD'en, eller køb den for ekstramaterialets skyld.


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk