Bernard og Bianca

Udgaver med dansk tale:
2002  2013Original titel Bernard and Bianca
Klassiker nr. 22
Datoer Biograf premiere i USA: 1977
Biograf premiere i DK:
DVD udgivelse i DK: 13.nov. 2002,
Bluray: 2013
Spilletid 74 minutter
Bonus på DVD'en DVD: Udgivelsen har følgende ekstra materiale.
-Kort tegnefilm"Tre blinde musketerer". *
En sød lille tegnefilm om tre blinde mus, og en kats kamp for at fange dem. Katten minder meget om en tidlig sorteper.
Filmen har dansk tale. Lyd og billede er helt ok.
-Scrapbog
Ca. 50 billeder, bla. posters og diverse tegninger.
-Disney's skurke (under 2 min)
En kort fortælling om disney skurke gennem tiden. *
-Spil "Den sejeste sag"
Et ret simpelt spil, hvor man skal finde 6 ting på 4 billeder.
-Smugkig på Skønheden og Udyret SE, 101 Dalmatinere 2.
-Vandfugle - Et virkeligt eventyr *
Nok noget af det underligste ekstramateriale jeg har set til dato. Det er noget så specielt som en Disney naturfilm, og diverse vandfugle. Filmen varer 30 min

BLuray: Det * markerede fra DVD versionen, plus en sing-a-long og en anulleret sang.
Danske stemmer Bernard: Preben Kaas
Miss Bianca: Susanne Bruun Koppel
Madame Medusa: Kirsten Rolfes
Hr. Snus: Benny Hansen
Ellie Mae: Elin Reimer
Luke: Olaf Nielsen
Orville: Claus Ryskjær
Rufus: Helge Kjærulff Schmidt
Penny: Nicla Ursin
Formandsmus: Bjørn Watt Boolsen
Original stemmer
Tale Dolby digital 5.1
Tekster
Bemærkninger 1.66:1
Omtale:
Disney klassiker nr. 22 - Bernard og Bianca.

Den lille forældreløse pige Penny er i stor fare. Hun bliver holdt fanget af den onde Madame Medusa på grund af en uvurderlig diamant. Penny sender en flaskepost ud i verden, og heldigvis bliver hendes nødråb opfanget af den generte, men listige mus Bernard og hans fortryllende partner Bianca.
Bernard og Bianca er to små mus, men de største helte når det virkelig gælder. Penny skal reddes for enhver pris, også selv om Madam Medusa og hendes glubske krokodiller har andre planer.


Anmeldelse:

Filmen:
Det er nu 11 år siden denne klassiker kom på DVD, og det er endelig blev tid til en Bluray opdatering.

To små mus
I byens museverden har musene fundet en flaskepost, med et råb om hjælp fra pigen Penny, der er løbet væk fra sit børnehjem Den smukke mus Bianca melder sig til at rejse ud for at finde, og hjælpe pigen. De andre mus syntes ikke, at en pige kan tage på sådan en farlig opgave alene, så Bianca må vælge en assistent. Bianca vælger den lidt kluntede mus Bernard, der til gengæld har en skarp hjerne.
Musene bevæger sig ud på en farefuld rejse, hvor de møder en gammel kat, nogle glubske krokodiller, men også nogle venlige landmus og en guldsmed, der kan hjælpe dem med at befri Penny fra den grusomme Medusa, der holder Penny fanget.

DVD'en En støvet sag
Disneys første historie om Bernard og Bianca er fra 1977. Filmen er Disneys 23. klassiker
På DVD'en kunne Alderen tydelig mærkes på billederne, og lyden, men det kan nu ikke ødelægge den gode historie. Det er et rigtigt eventyr, krydret med en fin humor. Historien bliver aldrig kedelige, og jo længere man kommer ind i filmen jo flottere bliver den, og jo hurtigere går det. Mange elementer i filmen kan genkendes fra andre eventyr, men sådan er det vel altid, og det gør ikke historien dårligere.

Blurayen ser tilgengæld noget bedre ud.

Video:
DVD: Billedet er widescreen format (1.66:1). Billedet er støvet, til tider noget grynet, og der er flere steder nogle større "blitz" i billedet. Det er klart, at det originale billedmateriale der kan findes i dag, nok har disse fejl, men det havde været fedt, om der havde været tid/råd til en restaurering af billedet.
Bluray: Retter langt hen af vejen op på det støvede look. Filmen er blevet rigtig flot, selv om det stadig er en af de film der stadig ser lidt mere alret ud end andre film.

Audio:
DVD: Coveret, og forstærkeren siger at lyden er i dolby digital 5.1, men det er altså svært at høre. Jeg hørte ikke meget til baghøjtalerne, og det lyder klart som om at det oprindelige danske lydspor blot er "oversat" til det nye format uden ret meget behandling. Egentligt er det ok at bevare det oprindelige lydspor, og ikke forsøge at skabe et nyt moderne lydspor, der måske ville falde igennem i forhold til filmens alder, men måske kunne der have været gjort mere ud af at rense lyden.

Også her giver bluray versionen en bedre lyd, der dog stadig lyder lidt gammel.

Ekstramateriale:
DVD: Se listen over ekstra materiale længere øverst.

Ekstra materialet er lidt under middel for en Disney udgivelse. Scrapbogen er ok, den lille tegnefilm er god. Ellers er der ikke så meget at hente. Vandfugle filmen er måske historisk interessant, men virker noget malplaceret.

På min DVD afspiller oplevede jeg 3-4 steder problemer med navigeringen i menuen, hvor afspilleren låste og det var nødvendigt at starte/stoppe afspilleren. Det er sikkert et problem, der kun findes på enkelte afspillere, men ikke et fænomen jeg ellers oplever med andre DVD'er.

Bluray:
Indeholder det vigtigste af ekstramaterialet fra DVD versionen. Eneste nyt er en anulleret sang.

Konklusion:
2002: Bernard og Bianca filmene er nogle af de få Disney film, jeg aldrig fik set på video, og det er rigtig glædeligt, at man nu kan opleve dem på DVD. Det er lidt synd, at der ikke er gjort mere ud af at rense billedet, men er selvfølgelig ikke tid til at give alle film samme behandling, som snehvide fik, da den blev udgivet på DVD. Bernard og Bianca er en rigtig familiefilm, og er klart værd at se eller gense, trods de 25 år på bagen.

2013: Bluray versionen retter klart op på det værste kvalitets problemer fra 2002 udgaven. Filmen har ikke fået Diamon behandling, men den er klart bedre end DVD udgaven. Ekstramateriale er meget anderledes.


Anmeldt af Kurt Secher Andersen