Mads og Mikkel

Udgaver med dansk tale:
Normal udgave 2002  Special Edition 2008  Bluray 2014


Original titel The Fox and The Hound
Klassiker nr. 24
Datoer Biograf premiere i USA: 1981
Biograf premiere i DK: 1982
DVD udgivelse i DK: Februar 2002
Spilletid 79 minutter
Bonus på DVD'en

2002 udgave:

 • "Passing the Baton" - dokumentar
 • Mads og Mikkel scrapbog
 • "Wonder dog" kort tegnefilm
 • "Venner for livet" syng med
 • Disney historie

Special Edition 2008:

 • Mads og Mikkels Venskabsspil
 • Disneys Eventyrtime: En Ny Ven
 • Sing Along: Venner For Livet
 • "Passing The Baton"
 • Mads og Mikkel - Galleri
 • BONUS KORTFILM
  o Løven Lambert
  o Gi' En Pote

Bluray 2014:

 • Et umage par
Danske stemmer Mads som barn: Kim Soya
Mikkel som barn: Hannibal Nielsen
Mads som voksen: Claus Ryskjær
Mikkel som voksen: Jess Ingerslev
Mille: Kirsten Hansen Møller
Mor Ugle: Lone Kellermann
Orla Olsen: Hugo Herrestrup
Tilde: Elin Reimer
Nolle: Iben Wurbs
Jakob Grævling: Peter Kitter
Egon: Jesper Klein
King: Poul Thomsen
Peter Pindsvin: Jesper Klein
Original stemmer Amos Slade Jack Albertson
Big Mama Pearl Bailey
Vixey Sandy Duncan
Widow Tweed Jeanette Nolan
Tod Mickey Rooney
Copper Kurt Russell
Boomer Paul Winchell
Tale
Tekster græsk
Bemærkninger
Omtale:
Disney klassiker nr. 24 - Mads og Mikkel handler om venskab.
Da ræveungen Mikkel møder hundehvalpen Mads, bliver de gode kammerater med det samme og laver en masse ballade.

Men en skønne dag tager Mads afsted med sin herrre, fordi han skal lære at være en jagthund.

Et år senere kommer han tilbage til gården som fuldvoksen jagthund. Mikkel bor der endnu, men er de stadig venner? Mads har jo lært at fange alle slags dyr - også ræve. Kunne Mads virkelig finde på at jagte sin bedste ven Mikkel?


Anmeldelse:

Bluray 2014:
Denne film er en af ialt 8 "barebone" disney klassikere der udkom på bluray marts 2014. (24: Mads og Mikkel, 27: Oliver og Co, 29 Bernard og Bianca 2, 39 Kejserens nye flip, 40: Atlantis, 41: Lilo og Stitch, 42: Skatteplaneten og 44:De frygteløse). Alle film udgives med begrænset ekstramateriale, og tilgengæld til en rigtig lav pris. Prisen er typisk 99 kr, men også set til 79. Uanset hvad så er det kærkomne og billige tilføjelser til bluray klassikersamlingen.
Efterfølgende anmeldelse dækker DVD udgaven/udgaverne,og den nye bluray udgivelsen.

Filmen:
Disneys klassiker nummer 24, Mads og Mikkel, markerer en overgang mellem nyt og gammelt anmator team hos Disney. Mange af de gamle folk der havde været med siden Snehvide takkede af før denne film, og et par stykker hjalp lige et nyt hold i gang med Mads og Mikkel, inden de også takkede af. Det samme hold har efterfølgende været med til at lave film som Bernard og Bianca, Den lille havfrue og Skønheden og Udyret.

Bondekonen Tilde tager sig kærligt af den moderløse ræveunge, som hun giver navnet Mikkel. På nabogården bor en hundehvalp, Mads med sin ejer Orla Olsen og hans jagthund King. Det er Orlas mening, at Mads skal opdrættes til jagt og overtage Kings plads med tiden og jagtsæsonen sætter ind bliver Mads nødt til at afsted med sin herre og King for at lære dette. Men Mads og Mikkel er blevet rigtige gode venner og har givet hinanden et løfte om, altid at være venner.

Mens Mikkel vokser sig stor, går han og venter på, at hans bedste ven skal komme hjem igen, så de kan lege, som de plejer. Men da Mads kommer hjem, er han naturligvis også blevet stor og er blevet trænet til at være en jagthund.

Desværre for de to venner, er Mads´ ejer Orla Olsen ikke videre begejstret for Mikkel og forsøger gentagne gange at gøre det af med ham. Og det ender med, at Tilde med blødende hjerte må erkende, at det er på tide at sætte Mikkel ud i skoven, så han kan leve, som alle andre ræve.

Ude i skoven står nu Mikkel og føler sig forladt. Han savner Tilde og Mads. Men snart møder Mikkel sin fremtid - hunræven Mille, som viser ham til rette i skoven. De to forelsker sig i hinanden og lever lykkeligt sammen. Men en dag står Mikkel ansigt til ansigt med Orla Olsen, King og Mads igen. Det bliver oprør, og King bliver hårdt såret. Nu må Mads vælge side - vil han adlyde sin herrre Orla Olsen eller beskytte sin bedste ven, som han engang gav et løft om evigt venskab?

Video / Animation:
Filmen er 27 år gammel, og sammenlignet med andre Disney tegnefilm, der er ældre er billedet ikke specielt imponerende. Der mangler detaljer, specielt i figurerne, og der er lidt støj hist og her. Det er svært at se, hvor meget, der skyldes, at filmen trænger til en restaturering, og hvor meget, der bunder i det oprindelige materiale.
Rent animationsmæssigt er det ikke Disneys største værk. Filmen består meget af panoreringer / zooms hen over store baggrunde, med figuranimationer lagt inden oveni. Det er selvfølgelig princippet i de fleste tegnefilm, men her er det meget tydeligt, at det er statiske baggrunde.

Man skulle måske tro, at den nye 2008 special edition kunne rette op på nogle af de billedmæssige svagheder, men desværre er det præcist det samme transfer.
Der er ikke en pixel at se i forskel.
2002 udgave:

2008 udgave:

Vi har ikke mulighed for screenshot fra bluray version.
Bluray udgaven har et klart bedre billede, men det er stadig langt fra det skarpeste vi har det inden for restaurerede tegnefilm.


Audio:
Lyden er 5.1, uden, at det er specielt udnyttet. Lyden er da også baseret på det originale danske stereo spor fra 1981/82, og det vil de fleste jo nok foretrække frem for et nylavet spor med nye stemmer.
Også lyden er helt uændret på 2008 special edition.

Ekstramateriale:

2002 udgave:
Se listen over ekstra materiale længere øverst.
Ekstra materialet er OK i betragtning af, at denne DVD er fra 2002 år siden, hvor standarden var lavere end idag.
Vigtigst er en bagom reportage, der fortæller lidt om filmens tilblivelse. Dernæst kommer en scrapbog, med en række koncepttegninger, og andet spændende.
Vi får en syng-med-sang, og en 6½ min lang kortfilm med Pluto (Wonder dog). Pluto drømmer om at være cirkus hund, så han kan imponere den lille gravhund, han altid render efter ;o)

2008 special edtion:
Der er kun ændret meget lidt i forhold til 2002, Wonder dog tegnefilmen er væk, tilgengæld får vi sår "Lend a paw" og "Lambert", begge kortfilm der også findes på andre udgivelser.

2014 bluray:
Kun en enkelt lille 7 min reportage, der ikke har ret meget med filmen at gøre.

Konklusion:
Selv om Mads og Mikkel animationsmæssigt bærer præg af, at der kom en nyt grønt hold til, og ikke helt lever op til standarden, er det en ægte Disney klassiker. Historien er det vigtigste, og Mads og Mikkel er en sød, dejlig film, der i bund og grund handler om venskab og vigtigheden af dette. Efter min mening er Mads og Mikkel en af de bedste Disney tegnefilm, der er lavet. Der er en god handling i filmen og man kan ikke andet, end at tabe hjertet til en søde lille ræv Mikkel og hans ven Mads.

2008 special edition, er en MEGET skuffende omgang. Den kunne, og burde, rette op på lyd og især billedmæssige problemer, der var ved 2002 udgaven. En special edition fra 2008 burde også tilbyde mere /bedre ekstra materiale i forhold til en 6 år gammel standard udgave. Men desværre er 2008 special udgaven ikke meget andet, end et genoptryk af 2002 standard udgaven. Ærgeligt for filmen trænger virkelig til en gennemgribende restaurering. Det eneste posistive er, at denne rigtige gode film igen er til at få i butikkerne.

Bluray version er flottere, men den danske lyd er stadig lidt mudret.


Anmeldt af Gitte og Kurt Secher Andersen