Pinocchio

Udgaver med dansk tale:

 

1. DVD udgave
1999

2. DVD udgave
April 2003

2009
70 års jub. udgave

 2009
Komb. Blu-Ray og DVD


Original titel Pinocchio
Klassiker nr.  2
Datoer Biograf premiere i USA: 7. februar 1940
Biograf premiere i DK: 25. maj 1950
1. DVD udgivelse i DK: 1999
2. DVD udgivelse i DK: 2. april 2003
Spilletid 84 minutter
Bonus på DVD'en
1. DVD udgave: (1999)
Interaktive menuer - scene adgang

2. DVD udgave: (2003)
- På jagt efter Jesper Fårekylling
- Et ønske går i opfyldelse: Bag om filmen Pinocchio
- "Figaro og Cleo" - Sing along
- "Lille Dukkemand med øjne på" - sing along
- Hvordan man skaber undervandseffekter
- Jeg ta'r sjov alvorligt
- Jeg leger ikke med ild
- Sammenligning mellem drejebog og den endelige film
- Original 1940 bio-trailer

2009 Bonusmateriale DVD
BILLEDE & LYD
• Digitalt restaureret med forbedret billed- og lydkvalitet
• Nyt 5.1 Disney Enhanced Home Theater Surround Sound lydspor
• Musikvideo – med Meaghan JetteMartin
SPIL & AKTIVITETER
• Pinocchio spil
• Pinocchio quiz
BAG KULISSERNE
• Slettede scener (aldrig før vist)
• Alternativ slutning
• Sådan blev Pinocchio til
• The Sweat Box – Walt Disneys kreative proces
• Og meget, meget mere!
Danske stemmer Pinocchio: Alexander Glæsel
Jesper Fårekylling: Ove Sprogøe
Gepetto: Helge Kjærullf Schmidt
Stromboli: Poul Bundgaard
Mikkel From: Claus Ryskjær
Den blå fe: Susanne Bruun Koppel
Slaphans: Jesper Klein
Kusken: Bjørn Puggaard Müller
Original stemmer Pinocchio: Dick Jones
Den blå fe: Evelyn Venable
Gepetto: Christian Rub
Jesper Fårekylling:
Tale
Tekster
Bemærkninger
Omtale:

Covertekst, 1999 DVD:
Disney klassiker nr. 2 - Pinocchio har inspireret millioner af mennesker til at tro på deres drømme og lade samvittigheden være deres ledetråd.

En stjerneklar nat kommer den blå fe og vækker Gepettos elskede trædukke Pinocchio til live, og at fantastisk eventyr begynder. Den lille drengedukkes mod, loyalitet og ærlighed stilles på prøve, så han kan blive til en rigtig dreng.
Trods gode råd fra sin kloge ven Jesper Fårekylling bliver Pinocchio draget ind i det ene spændende eventyr efter det andet.

Denne film er belønnet med 2 Oscars i 1940 for den bedste sang "Når du ser et stjerneskud" og bedste filmmusik minder Pinocchio os alle om kærlighedens styrke og det magiske ved, at drømme nogle gange kan blive til virkelighed.

Covertekst, 2003 DVD:
Walt Disneys mesterværk Pinocchio har inspireret millioner af mennesker til at tro på deres drømme og lade samvittigheden være deres ledetråd. Nu fejre Pinocchio 60 års jubilæum og i den anledning kommer den tidløse historie om den lille trædukke og hans rare far, dukkemageren Gepetto på video!
En stjerneklar nat kommer den blå fe og vækker Gepettos elskede trædukke Pinocchio til live, og et fantastisk eventyr begynder. Den lille drengedukkes mod, loyalitet og ærlighed stilles på prøve, så han kan blive en rigtig dreng.

Trods gode råd fra sin kloge ven Jesper Fårekylling, bliver Pinocchio draget ind i det ene spændende eventyr efter det andet.

Belønnet med 2 Oscars - i 1940 for bedste sang: "Når du ser et stjerneskud" og bedste filmmusik, minder Pinocchio os alle om kærlighedens styrke og det magiske ved at drømme nogle gange kan blive til virkelighed.Anmeldelse:

Denne anmeldelse dækker de 2 DVD versioner, men selve film anmeldelsen passer selvfølgeligt også på andre udgaver.

Filmen
To udgivelser.
Den første danske DVD udgivelse af Pinocchio kom på gaden i 1999 i en skrabet udgave uden ekstra materiale. Og da der kom en ny amerikansk udgave i anledning af filmens 60 års jubilæum i 2000, syntes man sikkert, det var for tidligt med en ny dansk udgivelse. Den første udgave er nu blevet umuligt at opdrive, og det er derfor glædeligt, at vi i april 2003 har fået en dansk udgave af jubilæums udgivelsen.

Historien
I starten af filmen er vi i hælene på Jesper Fårekylling. Det er en mørk og regnfuld nat, Jesper Fårekylling leder efter ly med god varme og opdager lys hos dukkemageren Gepetto.
Han lister ind og ser til sin store begejstring en masse vægure i alle mulige former. Ved arbejdsbordet ser han en trædukke, der får lavet de sidste par detaljer af sin skaber Gepetto.

Gepetto er en ensom ældre mand, der lever alene med sin kat Figaro og sin guldfisk Cleo. Hans højeste ønske er en dreng at give sin kærlighed.

Det sidste Gepetto gør, før han ligger sig til ro for natten er, at bede sin aftenbøn. Med i bønnen for netop denne stjerneklare aften er, at han ønsker sig en rigtig dreng. Natten falder på og Jesper Fårekylling finder sig et hjørne og går også til ro.

Kort efter lyses hele rummet op af en smuk ung fe, der er kommet for at vække Pinocchio til live og dermed opfylde Gepettos ønske. Langsomt vågner lille Pinocchio op og feen beretter, at hvis han er ærlig, modig og loyal, vil han en dag blive til en rigtig dreng. Jesper Fårekylling, som ikke kan lade være med at blande sig, da Pinocchio ikke ved, hvad samvittighed er, bliver tildelt titlen som hans samvittighed.

Solen stiger op og Pinocchio skal i skole. Jesper Fårekylling sover over sig, hvilket viser sig at have visse følger. På vej til skole møder Pinocchio nemlig to meget snue ræve, Mikkel From og hans hjælper. Sammen har de lagt en slagplan, som går ud på, at de vil lokke den levende trædukke med sig, så han kan optræde og skaffe deres chef Stromboli en masse penge - det er jo ikke hver dag, man møder en levende trædukke.

Pinocchio, der er kommet afsted uden sin samvittighed, Fårekylling, ved ikke bedre og følger med Mikkel From. Jesper Fårekylling i hælene af dem, men formår ikke at stoppe Pinnochio i tide.

Mikkel From og hans hjælper fører Pinnochio til deres chef og der bliver fastlagt et program med den store sensation "Syngende levende trædukke". Pinnochio forsøger at optræde, så godt som han nu kan, men det går ikke helt som planlagt. Alligevel tjener han masser af penge og da han ved mørkets frembrud meddeler, at nu tager han hjem og kommer igen dagen efter, går det heller ikke, som han gerne vil. Han bliver fanget og buret inde. Jesper Fårekylling forsøger at få ham fri, men det lykkedes ikke. Og da Pinochio ved mørkets frembrud vil vende hjem igen, låser Stromboli ham inde i et bur.

Bedst som det ser aller sortest ud, kommer den gode fe forbi endnu en gang. Hun spørger, hvad der er sket, og Pinocchio finder på en lang historie, men hver gang han svarer feen med en lille løgn, vokser hans næse tilsvarende. Pinocchio bliver bange og lover, at han aldrig vil lyve og at han nok skal høre efter, hvad Jesper Fårekylling siger. Feen hjælper Pinocchio fri fra buret, men fortæller også, at dette er sidste gang, hun kan hjælpe ham. Nu må han vise, at han er værdig til at blive en rigtig dreng.

Desværre går det galt for Pinocchio igen og han kommer atter i kløerne på de to ræve, som sælger ham og en masse andre drenge til "Kusken" og fører dem til Pjækkeland. Her må man alt - ryge, drikke og slå alle ting i stykker. Jesper Fårekylling finder frem til Pjækkeland og forsøger at overtale Pinocchio til at tage med hjem til Gepetto. Pinocchio har imidlertid fået en god ven, Slaphans og vælger at blive hos ham istedet.

Jesper beslutter sig for, at Pinocchio kan sejle sin egen sø og vil tage hjem uden ham. Men på sin vej ud af Pjækkeland ser han, at nogle af drengene har forvandlet sig til æsler og bliver sat til at arbejde i sølvminer af "Kusken". Han skynder sig tilbage til Pinocchio, som er skræmt for vid og sans. Slaphans har nemlig også forvandlet sig til et æsel og han selv har fået æselører og hale. Jesper og Pinocchio skynder sig hjem, men huset er tomt. Gepetto er taget ud for at lede efter Pinocchio.

Da det ser allermest sort ud for de to venner, flyver en brevdue forbi med brev fra Gepetto, som skriver, at han er blevet slugt af en hval på havets bund. Pinocchio er modig og tøver ikke et sekund. Han drager afsted på det farlige rejse til havets bund og formåer at komme ind i hvalens mave og bliver genforenet med Gepetto, som bor på et skib med Cleo og Figaro.

Men hvad nu? Hvordan kommer de hjem?
Pinocchio får en god ide og samler brænde til et bål. Hvis de laver bål med en masse røg, vil hvalen åbne gabet og de kan sejle ud på tømmerflåden, som Gepetto har lavet i sine forsøg på at komme ud derfra. Det lykkedes med nød og næppe. Og da famlien når hjem, kommer feen og forvandler Pinocchio til en rigtig dreng for hans modighed og loyalitet.

Video:
På den første DVD udgave (1999) er billedet helt ok, og flot for en film af den alder. På den nye udgave (2003) er det tydeligt, at billedet er restaureret i anledningen af jubilæumet, og filmens mange detaljer kommer rigtig flot frem.
Generelt er Pinocchio en tegnemæssig nydelse, der er rigtig mange detaljer både i baggrunde og animationerne.

Audio:
Den danske lyd er ens på de to udgaver, mens det engelske lydspor er forbedret lidt i den nye udgave.
Det danske lydspor er det originale fra 1946, tak for det (den kom først i de danske biografer i 1946 pga. krigen)

Ekstramateriale:
Første udgave var totalt blottet for ekstra materiale, mens den nye udgave har en fornuftig mængde ekstramateriale, af en ok kvalitet.
Udover det umiddelbart angivne/tilgængelige ekstramateriale, får man også en kort tegnefilm med Figaro og Pluto (Cat nap pluto) som belønning, når man gennemfører spillet på DVD'en.
DVD'ens "making of Pinocchio" er ikke så lang, men giver et fint indblik i historien bag filmen.
De 2 pædagoiske kortfilm (I'm No Fool Having Fun og I'm No Fool With Fire), præsenteret af Jesper Fårekylling, er jævnt kedelige, og er kun historisk interessante. Disse to film er vel også kun på DVD´en pga., at Jesper Fårekylling er med i dem.
Sammeligningen mellem film og storyboard er lavet flot, så man følger begge stadier af filmen samtidig.

Konklusion:
Pinocchio var Disneys 2. fuldlængde tegnefilm, og skulle følge op på den enorme succes fra Snehvide. Og det gjorde den meget godt.
Pinocchio er her 63 år efter, stadig en af de allerbedste Disney tegnefilm. Det er en historie, som kan fange både gamle og unge. Den handler i høj grad om, at det er vigtigt at være loyal og ærlig, men der er nu ingen, der tager skade af lidt morale, når det er pakket så smukt ind.

1999 DVD udgaven var vi glade for, fordi vi fik filmen, hvilket jo i bund og grund er det vigtigste. Men 2003 udgaven har et klart bedre billede, det er en fornøjelse, at der er gjort mere ud af menuerne, og lækkert at vi nu også får en bunke ekstramateriale.

Pinocchio er en af de Disney film, ingen må gå glip af, så også derfor er det lækkert, at den nu kan købes i butikkerne igen.

Karakterer:
1999 udgave
 Billede:  80 %
 Lyd:  80 %
 Handling:  95 %
 Ekstramateriale:  02 %
 Overall:  80 %

2003 udgave
 Billede:  95 %
 Lyd:  85 %
 Handling:  95 %
 Ekstramateriale:  80 %
 Overall:  91 %


Anmeldt af Kurt og Gitte Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk