Aladdin

Udgaver med dansk tale:
Specialudgave
6. oktober 2004
Aladdin trilogi
6. oktober 2004
 2013: Bluray
Original titel Aladdin
Klassiker nr. 31
Datoer Biograf premiere i USA: 1992
Biograf premiere i DK:1993
DVD udgivelse i DK: 6. oktober 2004
Spilletid 87 minutter
Bonus på DVD'en DVD:
Disc 1:
- Nye musikvideoer - "A Whole New World" - "Proud Of Your Boy" *
- Disneys sange
- Fraklippede sange
- Fraklipede scener *
- 2 kommentar spor *
- 1 tekst kommentar spor med sjove/informative facts (pop-op info)

Disc 2:
- Aladdins Flyvende Tæppe Spil: En Virtuel flyvetur
- Inde i Genies lampe: 3D tur med guide
- Genies Jordomrejse
- Tre-Ønsker-Spillet
- En usleben diamant: Sådan blev Aladdin til *

Bluray:
Det * markedere fra DVD udgaven
Danske stemmer

Aladdin Søren Launbjerg
Ånden Genie Preben Kristensen
Jasmin (dialog) Llia Swainson
Jasmin (sang) Louise Norby
Sultanen Ove Sprogøe
Jafar Nis Bank-Mikkelsen
Jago Torben Zeller
Peddler Kurt Ravn

Endvidere medvirker;
Frank Welker, Peter Zhelder, Vibeke Dueholm, Lasse Lunderskov, Peter Aude og TRITONUS koret.

Dansk bearbejdelse
og instruktion (dialog) Lars Thiesgaard

Dansk sang-instruktion John Høybye

Dansk oversættelse, dialog Anne Vibeke Mortensen
Dansk oversættelse, sange Jesper Kjær
Teknik Sun Studio / Brian Witøft
Producer Sun Studio / Svend Christiansen

Original stemmer Aladdin: Scott Weinger
Genie: Robin Williams
Jasmine: Linda Larkin
Jafar: Jonathan Freeman
Abu: Frank Welker
Iago: Gilbert Godfried
Sultan: Douglas Seale
Rajah: Aaron Blaise
Merchant (Singing): Bruce Adler
Aladdin (Singing): Brad Kane
Jasmine (Singing): Lea Salonga
Gazeem: T. Daniel Hofstedt
Achmed: T. Daniel Hofstedt
Guard: Chris Wahl
Guard: Phil Young
Beggar: Kathy Zielinski
Snake Jafar: Kathy Zielinksi
Tale Dolby Digital 5.1
Tekster
Bemærkninger
1.66:1
Synopsis / Bagsidetekst:

Hold godt fast, for nu tager Aladdin og hans venner dig med på det flyvende tæppe ind i et svimlende eventyr med masser af spænding, mystik, grin og musik!
Sultanens smukke datter, prinsesse Jasmin, har alt man kan ønske sig, undtagen frihed. En nat stikker hun af fra paladset og møder den fattige men søde dreng Aladdin. Inden de ved af det, er de blevet forelskede i hinanden og er vej på ud på deres livs eventyr. De bliver jaget af sultanens ondskabsfulde rådgiver Jafar, falder over en magisk lampe, slipper den skøre ånd Genie ud og finder et flyvende tæppe, som tager dem med på en vild rejse hen over byen...og det er kun begyndelsen!

Disneys eventyr om Aladdin har vundet to Oscars® og to Golden Globes for Bedste Musik samt Bedste Sang.Anmeldelse:

Filmen
DVD'en udkom i 2004 10 år efter Aladdin udkom på VHS/Laserdisc. Aladdin er fra 1992, og blev dengang den største Disney succes nogensinde. Siden, er den også kun blevet overgået af Løvernes Konge, så det er spændende, om den nu kan vippe Løvernes Konge af pinden, som mest solgt Disney DVD. Med en flot nyrestaureret 2 disc specialudgave, med masser af ekstra materiale skulle mulighederne være der.
I 2013 er Aladdin en af en lille stribe klassikerer der nu har fået en hurtig Bluray konvertering. Vi snakker ikke Diamond udgave, men en flot billed mæssig opdatering.

De fleste kender historien om Aladdin, og Disney versionen har da også bevaret selv grundhistorien. Den onde Jafar, sultanen vizir, vil gerne have fat i den magiske lampe, der befinder sig i en hule med mere guld og flere ædelstene end nogen kunne drømme om. Men Jafar kan ikke selv gå ind i hulen, for kun den éne ene, der er helt rent i hjerte kan komme ind.
Med hjælp fra en krystalkugle finder Jafar ud af, at det er gadedrengen Aladdin der kan hjælpe ham med at få fat i lampen, og han beordrer derfor Aladdin taget til fange. Sultanens datter, prinsesse Jasmin har forelsket sig i gadedrengen og bliver meget ulykkelig, da hun hører, at Jafar har halshugget Aladdin.
Men Jafar har i virkeligheden sendt Aladdin ned i hulen efter lampen. Aladdin finder også lampen, men da hans abe, Abu ikke kan holde fingrene fra hulens skatte, styrter det hele sammen. Men Aladdin fremkalder ved et uheld lampens ånd, Genie. Genie giver Aladdin 3 ønsker, og hjælper ham ud af hulen.
Her starter Aladdins kamp for at vinde Jasmins kærlighed (en af de ting Genie ikke kan klare med et ønske), og få hævn over Jafar.

Ånden Genie fylder halvdelen af coveret til Aladdin, og det er ikke uden grund. Genie har en MEGET stor rolle i filmen, og er nok en af hovedårsagerne til, at filmen har fået den succes, som den har. I original udgaven er det Robin Williams, der spiller Genie, og han gør det helt formiddabelt og ustyrligt morsomt. Preben Kristensen, der ligger stemme til den danske Genie, er ikke Robin Williams, men han gør det nu rigtigt godt, og jeg kan ikke rigtigt komme på nogen, der kunne gøre det bedre.

Men selv om Genie fylder meget, er det kun prikken over i'et. Historien er god, tegninger og animationer er kanonflotte, og musikken er helt i topklasse. Som i alle gode Disney klassikere har Aladdin også 2 dyr som humoristiske sidefigurer, denne gang Jafars hidsige papegøje Jago, og Aladdins abe Abu. Alt i alt er Aladdin en af de helt store klassikere.

Tegnestil.
Aladdin er tegnet af folkene bag Den lille havfrue, og Skønheden og udyret, og er efter min mening den flotteste af de tre. I denne nyrestaurerede udgave er billedet kanon flot og farverigt. Ingen fejl at spore overhovedet.

Lyd og billede:
Billedet er i 16:9 format (1.66:1).
Aladdin er tegnet af folkene bag Den lille havfrue, og skønheden og udyret, og er efter min mening den flotteste af de tre. På den nyrestaurerede DVD udgave var billedet kanon flot og farverigt. Ingen fejl at spore overhovedet. Alligevel kan man jo idag sagtens se hvor meget flottere den nye Bluray udgave er.
Lyden er i dolby digital 5.1, og er rigtig flot. Sangene er gode, både original versionerne og de danske..
Den originale lyd har THX stemplet, og er da også en tand flottere end det danske.
Lidt ærgeligt der ikke er blevet plads til det DTS lydspor de har fået enkelte steder.

Ekstramateriale:
DVD 2004: Der er masser af ekstra materiale på denne 2 disk udgivelse.
Det er tydeligt, at der er brugt masser af kræfter på at lave det, og den vigtigste del fungerer også rigtig godt.
Først og fremmest får vi 2 kommentarspor, og et pop-up-tekst spor - altså kan man undeholde sig med at se filmen igennem 3 gange ekstra og suge infomationer og undeholdning til sig ad den vej. Dernæst kan man se en række fraklippede scener, og fraklippede sange.
Skift så til disk 2, og se en over to timer lang detaljeret gennemgang af mindre klip der går bag om filmen og filmens historie.

Derudover indeholder DVD'en en ordenlig bunke 3D animere sekvenser, f.eks. med en visualisering af, hvordan genie bor inde i lampen, og med et spil hvor man med meget lange 3D sekvenser, flyver rundt i flotte landskaber. Meget flot, men knapt så undeholdende.

Alt i alt, tæt på det flotteste ekstra materiale til dato.

Bluray 2013:
Indeholder et udsnit af ekstramaterialet fra 2004. Ikke noget nyt. Se øverst.

Konklusion:
DVD: En af de bedste klassikere, i en af de bedste udgivelser. Film, billed, lyd, ekstramateriale i top.
Bluray: Stadig en af de bedste klassikere, i en fin bluray version, der dog ud over bedre billede ikke tilføjer noget nyt.

Sammen med DVD'en udkom Aladdin i en trilogi udgave, der udover de 2 disk fra denne special udgave, også indeholder der 2 efterfølgende Aladdin film. Trilogien kom i en folde-ud type digipak, til en forholdsvis lav pris. Det er værd at bemærk,e at der ikke er rygnummer på, når man køber trilogien.


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk

Pressemeddelelse fra Buenavista i forbindelse med DVD'ens udgivelse:

Pressemeddelelse

For første gang kan
Disneys 31.klassiker
Aladdin
nu købes på DVD – og indeholder -foruden filmen – en masse spændende bonusmateriale.

Det sker fra den 6. oktober 2004, hvor filmen også igen kan købes på VHS.

Aladdin er produceret i 1992 og havde dansk biopremiere i 1993. Året efter, den 17. august 1994, kom den for første gang på VHS i en stærkt begrænset periode, og Aladdin blev den mest solgte VHS herhjemme nogensinde. Siden er den kun blevet overgået af Disneys Løvernes Konge.

Men nu er ”ånden” sluppet løs igen, og en ny generation kan glæde sig over en helt nyrenoveret udgave af det spændende og forrygende eventyr om Aladdin og den vidunderlige lampe, der er hentet fra 1001 nats eventyr – den berømte samling af overleverede fortællinger fra indiske, persiske og arabiske kulturer.

Filmens handling udspilles i det sagnomspundne sultandømme, Agrabar i Arabien, hvor Aladdin lever et usselt liv som gadedreng. For at få noget at spise, må han stjæle frugt og brød fra de handlende i byens bazarer. Kløgt og behændighed hindrer ham i at blive fanget, og mens han fortærer de stjålne varer, flyver hans tanker til sultanens palads. Her bor den smukke prinsesse, Jasmin, som han ved, at han aldrig kan få, men som han alligevel drømmer om at blive gift med.

Men skæbnen griber ind da sultanens onde og gridske vizir, Jafar, vælger den kløgtige Aladdin til at hjælpe sig med at finde en magisk lampe, der skjuler sig i en hule - dybt under ørkenens sand.

Da Aladdin – efter megen møje og besvær - står med lampen i hånden, får han sit livs chock. Ved at gnide på lampen, dukker den sprudlende ånd Genie, pludselig op og fortæller, at han er parat til at opfylde tre af Aladdins ønsker.

Dermed får Aladdin den magtfulde Jafar som en hævngerrig fjende. Men ved hjælp af sin trofaste abe, Abu, et magisk flyvende tæppe og den geniale - men rablende gale - og opfindsomme ånd, Genie, lykkes det Aladdin at befri landet for Jafars skumle planer.

Således har han bevist, at han har gjort sig værdig til prinsessens hånd – og Aladdin får selvfølgelig sin velfortjente belønning.

Musikken
Det var sangskriveren Howard Ashman, der – allerede i 1988 – kom med ideén om at producere eventyret om Aladdin som en Disney-animeret musical. Derfor var det også Ashman, der – indtil sin død i 1991 – var en af de drivende kræfter bag filmens sangtekster sammen med to andre garvede sangskrivere Tim Rice og Alan Menken.

Musikken er komponeret af den flere gange Oscar®belønnede Alan Menken, og filmens romantiske slutmelodi ”A Whole New World” med tekst af Tim Rice vandt to Oscar® - for bedste sang og for bedste originalmusik.

Figurerne
Aladdin er instrueret og produceret af John Musker og Ron Clemmets. De mange spændende og anderledes figurer er tegnet af forskellige animatorer. Således er det Glen Keane, der har skabt Aladdin i streg og billede, Mark Henn er manden bag den underskønne Jasmin og Eric Goldberg er tegneren bag den geniale ånd, Genie, som er en af Disney-studiernes mest fantastisk tegnede figur. Ingen andre figurer har tidligere kunne forvandle sig så meget, som Genie gør i Aladdin – lige fra muskelbundtet Schwarzenegger til Jack Nicholson og Groucho Marx.

I originalversionen er det Robin Williams, der ikke alene lægger stemme til Genie, men også var en kæmpe inspirationkilde, således at rollen blev skrevet meget større end oprindelig tænkt.

I den danske version har Preben Kristensen overtaget rollen og hermed bevist, hvor vidt han spænder. Han har præsteret noget, som næsten var en uløselig opgave. Han høstede da også flotte og særdeles velfortjente anmelderroser, da filmen havde premiere i Danmark.

Øvrige danske stemmer i filmen er:

Aladdin Søren Launbjerg
Ånden Genie Preben Kristensen
Jasmin (dialog) Llia Swainson
Jasmin (sang) Louise Norby
Sultanen Ove Sprogøe
Jafar Nis Bank-Mikkelsen
Jago Torben Zeller
Peddler Kurt Ravn

Endvidere medvirker;
Frank Welker, Peter Zhelder, Vibeke Dueholm, Lasse Lunderskov, Peter Aude og TRITONUS koret.

Dansk bearbejdelse
og instruktion (dialog) Lars Thiesgaard

Dansk sang-instruktion John Høybye

Dansk oversættelse, dialog Anne Vibeke Mortensen
Dansk oversættelse, sange Jesper Kjær
Teknik Sun Studio / Brian Witøft
Producer Sun Studio / Svend Christiansen

Aladdin på DVD og VHS bliver markedsført og distribueret i Danmark af Buena Vista Home Entertainment A/S.