Løvernes konge

Udgaver med dansk tale:

(hires cover her)
DVD 2 disc special edition
8. okt 2003
DVD Trilogi box
2003
 Bluray(+DVD) Diamond edition 2011  DVD platinum
2011Original titel Lion King
Klassiker nr. 32
Datoer Biograf premiere i USA:
Biograf premiere i DK:
DVD udgivelse i DK: 8/10-2003,
Bluray: 2011.
Spilletid 85 minutter
Bonus på DVD'en

Bonus materiale 2003 Platinum DVD udgave.
Disc 1:
2 versioner af filmen. (Med og uden sangen "Dagens Rapport")
Kommentarspor med Don Hahn, Roger Allers, og Rob Menkoff. (DK tekst)
Hvordan de lavede de nye scener.
Musikvideo, "Circle Of Life"
Slettede scener med Bug Football, Hakuna Matata (Timons version) og "Can You Feel The Love Tonight?" udført af Timon & Pumba.
Spil

Disc 2:
Hvor kom idéen til Løvernes Konge fra?
Hvordan lavede de filmen?
Om Broadway-musicalen.
Hvordan lavede de musikken til Løvernes Konge?
Introduktion til dyrene i Disney-filmene.
Originalmusikvideo: "Can You Feel The Love Tonight?" med Elton John.
Originalmusikvideo: "Circle Of Life" med Elton John.
Produktionsdesign.
Karaktersdesign.
Computeranimation.
Sprogene i Løvernes Konge.
Fra storyboard til film.
Animal Kingdom.
Animal Kingdom Lodge.
International release.
DVD sound design.
Tidlig koncept.
Gallerier.
Spil.
Sing-Along-spor.

Bonus materiale 2011 Bluray:
• Bøffer og fraklip
• Interaktivt Blu-ray galleri
• Kommentarspor med instruktørerne Roger Allers og Rob Minkoff,
samt producent Dohn Hahn
• Bag kulisserne: Diamond Edition
• Disneys virtuelle skatkammer
• Se filmen med sing-along

Danske stemmer Zazu, Peter Zhelder
Simba, barn, Andreas Hviid
Simba, voksen, Peter Jorde
Nala, barn, Amalie Alstrup
Nala, voksen, Pernille Højgaard
Ib, Jim Cummings
Shenzi, Lone Kellermann
Rafiki, Peter Belli
Scar, Stig Hoffmeyer
Mufasa, Åge Haugland
Timon, Henrik Kofoed
Pumba, Lars Thiesgaard
Banzai, Donald Andersen
Sarabi, Kirsten Olesen
Sarafine, Ann Hjort
Muldvarp, Kjeld Nørgaard

Kor: Nicoline Møller, Lise Nees, Trine Dansgaard, Pia Scharling, Johny Jørgensen, Brian Grønbæk Jensen, Henrik Launbjerg

Den nye sang:
"Dagens Rapport"
Zazu, Peter Zhelder (Samme som den oprindelige Zazu)
Mufasa, Morten Staugaard (Åge Haugland der oprindeligt lagde stemme til Mufasa, er desærre død siden optagelserne)
Simba, Lukas Forchhammer (Andreas Hviid var blevet for gammel til at lave stemme til den unge Simba)
Original stemmer
Tale 5.1 THX
5.1 THX
Tekster
Bemærkninger
Omtale:

2011 covertekst:
Nu er Disneys fantastiske, animerede mesterværk mere storslået end nogensinde på Blu-ray! Med spektakulær billed- og lydkvalitet og spændende bonusmateriale, vil du elske denne internationalt hyldede og kritikerroste klassiker.

Tag med på et fantastisk eventyr, der handler om at blive stor og modnes, hvor løveungen Simba ikke kan vente med at blive konge, men søger sin skæbne i livets cirkel. Oplev den flotte åbningsscene med udsigten over den afrikanske savanne, det sjove Hakuna Matata-optog sammen med Timon og Pumba og det store øjeblik hvor Simba indtager sin plads på Kongeklippen. Nyd filmens suveræne animation, den uforglemmelige Oscar®-vindende musik (vinder i 1994 af bedste filmmusik og bedste sang, “Can You Feel the Love Tonight”) og den tidløse historie.

2003 covertekst:
Det er en stor dag på Kongesletten, da løveungen Simba bliver født. En dag skal han overtage sin fars, Mufasas trone, og være ”Løvernes Konge”! Alle jubler undtagen Scar, Mufasas lumske bror, som gerne selv vil overtage tronen. Tiden går og den nysgerrige Simba skal først lære at tage det ansvar, som følger med, når man skal være konge. Han følger sin far, får kloge råd af bavianen Rafiki og leger med kammeraten Nala. Men en dag sker det, der ikke må ske. Mufasa er pludselig væk – og inden nogen ved af det, har Scar overtaget tronen! Simba tvinges til at flygte og langt borte fra sin familie møder han Timon og Pumba, som straks bliver hans nye venner. Men en dag vender Simba tilbage til Kongesletten for at genindtage sin plads som den rigtige løvekonge...

Løvernes Konge er nok Disneys største mesterværk nogensinde og en af verdens mest elskede tegnefilm gennem tiderne. I denne specialudgave er billede og lyd blevet digitalt omarbejdet og filmen indeholder en helt ny scene med musik af Elton John!Anmeldelse:

(Anmeldelse skrevet delvis i 2003, og delvis i 2011)
Filmen
Den største Disney Klassiker
Løvernes konge er filmen der mod alle odds blev en af Disneys allerstørste klassikere. Filmen var i produktion samtidig med Pocahontas, og løvernes konge var sammenlignet med pocahontas et "lille" sideprojekt som mange ikke rigtigt troede på.
Det er nu 8 år siden Løvernes Konge udkom i en flot 2-disc Platinum udgave, og 16 år siden filmen løb over de danske biografer. Den nye bluray udgave af filmen har været lige så ventet som 2003 DVD udgaven. Resultatet er en udgivelse med fantastisk lyd og billede.

Tal fra 2003 (jeg kender ikke de nuværende salgstal):Løvernes Konge blev Disneys største succes nogensinde, både i biograffen og som købe VHS. Alene i Danmark blev der solgt 1 million biografbilleter til film. Der er over hele verden solgt over 55 millioner eksemplarer af filmen (300.000 i danmark), og med denne DVD udgivelse vil der med sikkerhed kunne føjes adskillelige millioner til det tal.

Handlingen
De fleste kender sikkert allerede handlingen, og har set filmen -men venter bare på denne lækre udgave. Men vi tager alligevel lige en hurtig gennemgang.
Løvernes Konge fortæller historien om Løveungen Simba. Filmen starter, hvor hele rigets dyr er valfartet for at blive præsenterer for den nye kongesøn. Simba er søn af løvernes konge, Mufasa, og skal defor selv være konge en gang.
Men Scar, Mufasas yngre bror, er knap så glad for den nye kronarving. Scar vil gøre alt for at blive konge, og med en ny kongesøn er hans chancer blevet noget mindre.
En dag lokker Scar, Simba og hans bedste legekammerat, veninden Nala, ud på Elefantkirkegården, hvor Scar og hans hyænehær forsøger at gøre det af med Simba. Heldigvis har den lille fugl Zazu, der er sat til at holde øje med Simba, fået fat i Mufasa som redder dem for denne gang.
Scar har flere skumle planer i ærmet, og lokker en dag Simba ned i en dal, og skræmmer en kæmpe flok gnuer, så de buldrer gennem dalen og ødelægger alt på deres vej. Mufasa prøver at redde Simba, men omkommer i forsøget, da Scar skubber ham ud fra en klippe. Scar får Simba til at tro, at Simba var skyld i hans fars død, og derfor ikke er en værdig konge.
Simba forlader Kongesletten, og vejen er banet for Scar, der nu kan herske over Kongsletten -der fremover ikke er det dyliske sted, som det en gang var.
Simba møder desmerdyret Timon og vortesvinet Pumba. De lærer den nedtrykte Simba en ny livstil, der skal bringe ham gennem det svære tab. Hakuna Mata - som betyder noget i retning af "Ingen grund til bekymringer. Alting ordner sig. Slap af og nyd livet. Tag det roligt.". Simba vokser op sammen med Timon og Pumba, og glemmer efterhånden alt om sin fortid som kronprins, indtil han pludselig møder den voksne Nala, der fortæller alt om, hvordan det står til hjemme på Kongesletten.
Men Simba, der stadig tror, at han dræbte sin far, har slet ikke lyst til vende tilbage og kæmpe mod Scar.
Slutningen skal ikke afsløres her.

Sangene
Filmen indeholder 5 sange, alle skrevet af Tim Rice og Elton John.
I 2003 versionen blev der tilføjet en ekstra sang "Dagens rapport" i en ny/omskrevet nyanimeret scene. Sangen blev skrevet til broadway udgaven af Løvernes konge. Denne lille scene er i 2011 version pillet ud af filmen igen, så det er den original version vi ser. Den ekstra scene er med som ekstramateriale.

Konklusion på handlingen
Det er en af de bedste historier, Disney har fortalt, og den er rigtig lækkert instrueret. Sammen med en sørgelig, dyster fortælling om et barn der mister sin far, og vælger at forlade familienm da han trorm at han er skyld i faderens død, får vi utroligt mange sjove indfald, og lækre karakterer. Det er en fortælling, der rummer både had, kærlighed, mod, sorg, glæde, og de fleste andre dele af følelsesregistret, samtidig med at der overordnes fortælles en historie om hvordan alle er en del af livets cirkel. Når vi så samtidig får noget af det flotteste animations håndværk, og nogle af de bedste sange vi har oplevet i en Disney film, hænger det hele sammen i perfekt film.

Præsentationen
2003:
DVD'en har nogle rigtig lækre menuer, og de indledes af en lækker 3D tegnet sekvens af Zazu, der flyver over sletterne, og fortæller om DVD'ens indhold, og valgmulighederne. Filmen udkommer kun i en 2 disc udgave, som heldigvis er prissat som en normal Disney udgivelse.

2011:
Også den nye bluray udgave har nogle udtrolig flotte menuer.

Lidt om nogle af de store priser filmen har modtaget (oplyst af Buenavista)
For filmen og musikken er Løvernes Konge blevet beæret med følgende priser:

OSCAR®
Best Original Score – Hans Zimmer
Best Original Song – Can You Feel the Love Tonight

GOLDEN GLOBE
Best Picture, Musical/comedy
Best Original Score – Hans Zimmer
Best Original Song – Can You Feel the Love Tonight

GRAMMY’ER
Best Male Pop Vocal Performance – Can You Feel the Love Tonight
Best Musical Album for Children – The Lion King
Best Spoken Word Album for Children – The Lion King Read-Along

Lyd og billede:
2003:
Billedet er anamorfisk widescreen, og i et bredere format end den oprindelig version. Billedet er digital restatureret og forbedret, og det er noget af det flotteste, vi har set.
Lyden er restaureret i de to 5.1 lydspor. Der er iøvrigt også en THX optimizer på disken til optimering/test af anlægget.
Det nye DTS lydspor, der kun findes i en engelsk version, er en nyopfindelse fra Disney, kaldet DEHT (Disney Enhanced Home Teater Mix).
Buenavista egen beskrivelse af det nye format:
"Det er ikke et nyt afspilnings format – men faktisk et anderledes mix af filmens ”original” audio. DEHT-mixet er baseret på et re-mix til den stor-formats release af Løvernes Konge (hvorfor man refererer til DEHT mixet som ”IMAX-Mixet). Bl.a. er der lagt stor vægt på de retningsbestemte og rumlige effekter samt at mixet inderholder meget mere bas/subwoofer information i forhold til original mixet.

Hvorfor bruger vi så ikke DEHT til alle audio spor?
DEHT mixet er specielt designet til at blive afspillet på 5.1 systemer, hvilket betyder, hvis det bliver afspillet på et 2-kanals system vil det lyde hult og ude af fase. Derfor tilbyder vi stadig original mixet som en mulighed for samtlige af filmens sprog. Det originale 5.1 mix vil uden problemer ”foldes ned” til 2 kanals systemer og give en kvalitets lytte-oplevelse for dem, der ser filmen på ”almindelige” TV’er og grundliggende stereo systemer.
"

Uanset hvordan det er lavet, eller fungerer, så er det den flotteste lyd, jeg nogensinde har hørt på en DVD. Det var en utrolig oplevelse først at side og glæde sig over det gode 5.1 lydspor, og så slå over på den nye DEHT lyd -der er en verden til forskel. Stuen fyldes pludselig af lækker lyd, og man bliver bare nødt til at se den engelske version af filmen. Kun ærgeligt, at der ikke findes et tilsvarende dansk lydspor. Hvis du har et anlæg, der kan afspille DTS, så snyd ikke dig selv for at se denne udgivelse med det engelske lydspor.

2011:
Bluray'en indholder engelsk DTS-HD 7.1 lyd, og på de andre sprog et DEHT 5.1 lyspor.
Ifølge disneys egen beskrivelse af DEHT lydsporet (se 2003 beskrivelsen) vil det at der kun er DEHT lydspor betyde at lyden ikke er for god på et almindeligt TV. Jeg kan ikke umiddelbart høre at der er problemer, men det lyder rigtig godt på et 5.1 anlæg.

Ekstramateriale:
Se listen over ekstramateriale længere oppe.
2003:
Udover filmen indeholder DVD’en syv timers ekstramateriale, når man medregner den tid, det tager at spille spillene.
Den største mængde ekstra materiale vi endnu har set.
Vi har i første omgang kun set ekstra materialet på disc 1, og alene det er nok til en høj karakter for ekstra materiale. Og med alt det der venter os på disc 2, er det klart det bedste til dato. Vi opdaterer denne anmeldelse, når vi har gennemgået ekstramaterialet på disc 2.

2011
Ekstramaterialet er godt, og i HD. Desværre er det bare langt fra så omfattende som i 2003 versionen.
En del af 2003 ekstramaterialet (ialt ca. 100 min) skulle være tilgængeligt gennem Virtual Vault, men jeg kan ikke få dette til virke på min afspiller. (2011 Samsung 3D afpiller med netværksadgang). Jeg ved ikke om det kun er en fejl hos mig, eller det er et gennerelt problem i danmark. Jeg har derfor heller ikke mulighed for at skrive at om dette materiale er med dansk lyd/tekst.

Konklusion:
2003: Det kan gøres kort: Løvernes konge er den bedste Disney DVD udgivelse til dato. Bedste film, Flotteste billede, Bedste Lyd, Bedste ekstramateriale. Køb den !
2011: Selvom der ikke er så meget ekstra materiale som i 2003 versionen er der ikke så meget at tænke over den. Og køb nu Bluray udgaven, DVD'udgaven følger med, og om et par år bliver det igen umuligt at skaffe filmen. DVD udgaven er sat handlet brugt til 1500 kr fordi der på salgstidspunktet var langt færre der havde DVD afspiller end 5 år senere, det samme kan ske med bluray udgaven (lover ikke noget om brugtpriser, men filmen kan blive svær at skaffe om et på år).
Der er kun en god grund til ikke at købe Løvernes konge Bluray nu, og det er at der i november udkommer en 3D udgave på bluray, denne vil også indeholde 2D versionen.

Løvernes konge er stadig en af de absolut største Disney film.

Karakterer: (Skrevet for 2003 udgaven, men bortset fra ekstramateriale er det kun blevet bedre)
 Billede: : 98 %
 Lyd: 92 % (5.1 lyden)
99 % (Dts lyden)
 Handling: 98 %
 Ekstramateriale: 100 %
 Overall: 98 %


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk