Klokkeren fra Notre Dame

Udgaver med dansk tale:
DVD udgave  2013 BlurayOriginal titel The Hunchback of Notre Dame
Klassiker nr. 34
Datoer Biograf premiere i USA: 21. juni 1996.
Biograf premiere i DK:15. november 1996. DVD udgivelse i DK:
Spilletid 87 minutter
Bonus på DVD'en
  • Historie og baggrund om Notre Dame i Paris.
  • Historie om produktionen af Klokkeren fra Notre Dame.
  • De første udkast
  • En scene bliver til
  • Den computerskabte billedverden
  • Fraklippet sekvens
  • Sprogene verden rundt
  • Hul i ho´det underverdenen spil
Danske stemmer Quasimodo, sang: Kim Sandberg
Quasimodo, dialog: Anders G. Koch
Esmaralda, sang: Evy Krogh
Esmaralda, dialog: Birgitte Simonsen
Frollo, sang: Niels Weyde
Frollo, dialog: Stig Hoffmeyer
Clopi: n Jess Ingerslev
Hugo: Per Pallesen
Victor: Ulf Pilgaard
Gertrud: Vigga Bro
Ærkebiskop: Bendt Reiner
Quasimodos mor: Diana Axelsen
Brutus: Lasse Lunderskov
Angus: Lars Thiesgaard
Phoebus: Jens Jørn Spottag

Vagter og sigøjnere:
Peter Zhelder
Lasse Lunderskov
Lars Thiesgaard
Pauline Rehné
Original stemmer Quasimodo Tom Hulce
Esmeralda Demi Moore
Hugo Jason Alexander
Quasimodo's Mother Mary Kay Bergman
British Guard Corey Burton
Archdeacon David Ogden Stiers
Oafish Guard Bill Fagerbakke
Frollo Tony Jay
Clopin Paul Kandel
Victor Charles Kimbrough
Phoebus Kevin Kline
Singing Voice Of Esmeralda Heidi Mollenhauer
The Old Heretic Gary Trousdale
Baby Bird Frank Welker
Laverne Mary Wickes
Laverne (Additional Dialogue) Jane Withers
Tale catalansk
Tekster
Bemærkninger


Omtale:

Disney klassiker nr. 34 - Klokkeren fra Notre Dame foregår højt over Paris´ tage. Her lever den pukkelryggede og varmhjertede klokker Quasimodo sammen med sine 3 stenstøtter, som er hans trofaste og sjove venner. Sammen lever de indespærret i et af klokketårnene til den mægtige katedral Notre Dame.

Længselsfuldt står de og ser ned på torvet, hvor årets fest for gøglere, narre og andet godtfolk er i fuld gang. Quasimodo vil så forfærdelig gerne deltage i "Narrenes fest" og pludselig tager han mod til sig og trodser sin onde herre Frollos forbud om at forlade klokketårnet. Modigt kaster han sig ud i det ukendte. Til festen og verden som han altid har drømt om at være en del af.

Ved festen ændres hans liv for evigt, det er nemlig her, han møder den fortryllede sigøjner Esmeralda og hendes sjove ged Djali. Sammen bliver de inddraget i et forunderligt eventyr fyldt med spænding og overraskelser.


Synopsis / Bagsidetekst:

Hold godt fast, for nu tager Aladdin og hans venner dig med på det flyvende tæppe ind i et svimlende eventyr med masser af spænding, mystik, grin og musik!
Sultanens smukke datter, prinsesse Jasmin, har alt man kan ønske sig, undtagen frihed. En nat stikker hun af fra paladset og møder den fattige men søde dreng Aladdin. Inden de ved af det, er de blevet forelskede i hinanden og er vej på ud på deres livs eventyr. De bliver jaget af sultanens ondskabsfulde rådgiver Jafar, falder over en magisk lampe, slipper den skøre ånd Genie ud og finder et flyvende tæppe, som tager dem med på en vild rejse hen over byen...og det er kun begyndelsen!

Disneys eventyr om Aladdin har vundet to Oscars® og to Golden Globes for Bedste Musik samt Bedste Sang.Anmeldelse:

Filmen
Klokkeren fra Notre Dame, er måske ikke den største Disney klassiker i min bog. Måske derfor har vi aldrig fået lavet en rigtig anmeldelse af DVD versionen -som den eneste af alle klassikere. Nu er den her så på bluray, og det må være tid til en egentlig anmeldelse.

Som man nok kan gætte er det Disneys version af Victor Hugos 160 år gamle roman af samme navn. Der er lavet utallige version af denne fortælling, fra meget tidlige sort-hvid film, til den sidste store live version fra 1982, og Disneys tegnede version fra 1996. Jeg kan egentligt godt lide historien, og syntes måske også den er mere spændende efter selv at været i paris et par gange. Paris i 1400 tallet jo rammen om filmen, og i særdeleshed Notre Dame kirken, et fantastisk mesterværk.

Præsten Frollo vil have alle sigøjnere ud af byen. Efter en jagt på en sigøjner pige dræber han hende, og opdager hun løb med et vandskabt spædbarn i armene. Han vil også til dræbe barnet, Quasimodo, men en anden præst ser det, og kræver at Frollo som bod for at have slået pigen ihjel skal opfostre Quasimodo.
Frollo siger at Quasimodo så skal bo i kirken (Notre Dame) . Her opfostrer han ham med meget hård hånd. Frollo fortæller konstant Quasimodo hvor grim og afskyelig han er, og han må aldrig forlade kirken.
På en årlig festdag i byen, kigger Quasimodo meget nysgerigt på, og kommer til sidst så tæt på at han falder ned i folkemængden. Her bliver han kåret som årets nar/grimmeste person i byen. Han bliver spottet af byens folk, all råber af ham og kaster gammel frugt efter ham. Sigøjner pigen Esmeralda redder ham, og Quasimodo bliver selvfølgelig smaskforelsket i Esmeralda.
Frollo bliver tosset, han straffer Quasimodo, og sætter den gode Katajn Phoebus til at jagte Esmeralda, og finde sigøjnernes hemmelige gemmested. Snart står hele byen i flammer, og vi får historien om jagt på sigøjnerne og kærligheden mellem den smukke Esmeralda og den afskyelige Quasimodo -der bare ikke kan lade sige gøre.

Det er en mørk og dyster historie, også i Disneys version, selv om den er krydret med de muntre Gargoyles på kirken, der kommer til live hver gang de er alene med Quasimodo. Det er ikke fordi det er en dårlig historie, slet ikke -men en rigtig Disney familie klassiker syntes jeg heller ikke rigtig det er. Det rører filmen ved alt for mange store "voksen" emner til. Sammenligner man f.eks. med Taran der også er en meget mørk film, så har den dog flere eventyr elementer og leger ikke helt så meget med historiske og politiske emner.


Lyd og billede:
Bluray versionen har et rigtig flot billede. Notre Dame især er virkelig utrolig flot og detaljeret.
Lyden er også ganske god.

Ekstramateriale:
DVD:
Se listen øverst.

Bluray 2013:
Relativ tamt udsnit af DVD ekstramaterialet. Der er en bagom reportage, der dog er helt ok. Og så en sprog kavalkade hvor man ser en scene fra filmen mens der skiftes mellem 30+ sprog, og flot sluttes af med Dansk ;o)

Konklusion:
En flot, og god fortælling. Der bare er lidt for mørk, og har lidt for mange historiske og politiske emner til at blive en rigtig Disney familie klassiker. Men ser man bort fra de 50 andre mere familievenlige film den er puttet i "kasse" med, så er det en rigtig god film der bare har mest til et noget ældre publikum.

Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk