Hercules

Udgaver med dansk tale:
1. DVD udgave
1997
2. DVD udgave
April 2003
 Bluray 2014Original titel Hercules
Klassiker nr. 35
Datoer Biograf premiere i USA: 1997
Biograf premiere i DK: November 1997
DVD udgivelse i DK: 2. april 2003
Bluray 2014
Spilletid 89 minutter
Bonus på DVD'en - Herkules kunstgalleri
- Disney-leksikon om græsk mytologi
- Bag filmen Herkules
Danske stemmer Herkules som ung: Laus Høybye
Herkules som voksen: Jens Jacob Tychsen
Megara: Trine Dyrholm
Philoptetes: Lars Knutzon
Hades: Henning Jensen
Pine: Donald Andersen
Plage: Thomas Mørk
Zeus: Aage Haugland
Hera: Ann Hjort
Kalliope: Susanne Wiig Kalvåg
Thalia: Bebiane Bøje
Terpsikore: Pia Trøjgård
Kilo: Julie Mortensen
Melpomene: Gry Harrit
Amfytrion: Jørgen Teytaud
Alkmene: Kirsten Cenius
Vind titanen: Lasse Lunderskov
Is titanen: Nis Bank Mikkelsen
Vulkan titanen: Peter Zhelder
Kyklop: Peter Aude
Arbejder: Lars Thiesgaard
Tyk dame: Grethe Mogensen

Drenge:
Julian T. Kellermann
Daniel T. Kellermann

Venner:
Sonny Lahey
Jonathen Göranson

Hermes: Lasse Lunderskov
Nessos: Peter Aude
Atropos: Grethe Mogensen
Klotho: Kirsten Cenius
Lachesis: Bente Eskesen
Fortæller: Henning Moritzen

I øvrigt medvirkende:
Peter Zhelder
Andreas Hviid
Lars Thiesgaard
Julian T. Kellermann
Daniel Kellermann
Peter Aude
Bente Eskesen
Grethe Mogensen
Peter Røschke
Marie Scheldal
Amalie Ihle Alstrup
Julie Lund
Lasse Lunderskov
Nis Bank Mikkelsen
Vibeke Dueholm
Original stemmer Alcmene Barbara Barrie
Philoctetes Danny DeVito
Adult Hercules Tate Donovan
Hades, Lord Of The Underworld James Woods
Megara Susan Egan
Zeus Rip Torn
Hera Samantha Eggar
Panic Matt Frewer
Pain Bobcat Goldthwait
Amphitryon Hal Holbrook
Teen Hercules Roger Bart
Hermes, The Messenger God Paul Shaffer
Tale
Tekster
Bemærkninger
Omtale:
Disney klassiker nr. 35 - Hercules er født af guder på det himmelske Olympen. Opvokset blandt mennesker på jorden. Herkules var en usædvanlig ung mand med en enorm styrke og et stort ønske om at imponere sin far, den store Zeus. Zeus satte ham derfor på en prøve. Gennem en række udfordringer skulle Herkules bevise, at han var en helt og dermed også værdig til at bo på Olympen. Med hjælp fra sin træner Phil og hesten Pegasus, vinder han også den ene kamp efter den anden. Alligevel er Zeus ikke helt tilfreds. Herkules er stadig ingen rigtig helt. Da dukke underverdenens letantændelige hersker pludselig op. Hades efterstræber Zeus´ trone. En intetanende Herkules kommer dog til at stå i vejen for hans planer. Da Herkules i kampens hede opdager sine følelser for den skønne Meg, opdager han også, at det ikke er muskler af står, som skaber en ægte helt, men derimod et hjerte af guld.

Disneys 35. klassiker Herkules er et humoristisk, musikalsk familieeventyr. En farverig fortælling om en af den græske mytologis mest spændende skæbner.


Anmeldelse:

Filmen
Underholdende historietime
Historien er baseret på den græske mytologi.
I starten af filmen er vi til barnedåb hos det himmelske bjerg Olympens hersker Zeus´s nyfødte søn, Herkules - en rigtig lille solstråle. Barnet overdynges selvfølgelig med gaver. I gave fra sine forældre får Herkules den flyvende hest Pegasus, som bliver hans bedste ven. Alt ånder idyl for den lykkelige famile, men under overfladen lurer farer - underverdens gud Hades har nemlig onde planer. Han vil skaffe sig af med den udødelige Herkules ved at gøre ham dødelig. Han sender derfor sine hjælpere Pine og Plage ud for at finde Herkules og få ham til at drikke en sutteflaske fyldt med magisk væske - Eliksir, der vil gøre Herkules dødelig. Det lykkes Pine og Plage at finde Herkules, de kidnapper ham og han drikker med velbehag også sutteflaskens indhold, men alt imens Pine og Plage fodre Herkules med flasken, kommer et ægtepar forbi og forskrækker dem. I al forvirringen får Herkules ikke den sidste dråbe Eliksir og bevarer dermed sine superkræfter, hvilket sidenhen viser sig at gøre god nytte for ham. Pine og Plage skynder sig at løbe væk og efterlader Herkules hos ægteparret, som bliver enige om, at nogle jo må tage vare om sådan et lille barn. Så de beslutter sig for at lade Herkules opvokse hos dem, uvidende om, hvem han i virkeligheden er.

Herkules lever lykkeligt med sine nye forældre, men da han er omkring 18 år, får han følelsen af, at han hører til et andet sted, og er meget forvirret omkring dette. I landsbyen hvor han bor, betrages han blot som en nar og meget klodset. Herkules fortæller sine forældre, hvad han føler og de beslutter sig for at fortælle ham sandheden, og giver ham en halskæde, som han havde på, da de fandt ham. På smykket er indgraveret hans navn og gudernes tegn.

Herkules drager ud i verden for at finde ud af, hvem han virkelig er. Grundet tegnet på smykket, vælger han at tage hen til et tempel for at søge efter svar. I templet overraskes han af den græske gud Zeus, der fortæller ham, at han er hans far og historien om, hvorfor han er på jorden og hvordan han igen kan komme hjem til Olympen. Den eneste mulighed er, at han må bevise, at han er en rigtig helt. Zeus anbefaler Herkules at opsøge heltetræneren Philoctetes, som helt sikkert vil kunne hjælpe ham. For at finde vej til Philoctetes, giver Zeus ham sin hest, som Herkules straks genkender og gensynsglæden er stor. Sammen flyver de til Philoctetes og beder om hjælp.

Herkules får overtalt Philoctetes til at træne sig. Under træningen møder de den smukke Megara, som Herkules forelsker sig i. Hvad Herkules ikke ved, er at Megara er Hades livsfange.

Mens Herkules kæmper for at vise, at han er en rigtig helt, har Hades imidlertid fundet ud af, at Pine og Plage i sin tid ikke gjorde det helt af med den lille Herkules. Derfor planlægger han tilintegørelse af Herkules, for kun hvis han når det, før de 7 planter står på linie, kan han komme til at herske over verdenen.

Resten af historien handler om kærlighed og mod. Det godes kamp mod det onde og mon ikke hele eventyret ender lykkeligt?

Historien

Video:
Billedet er som det skal være på en DVD og som man kan forvente på en så ny en film. Billedformatet er det originale og farverne er helt som de skal være.
Bluray versioen bringer billedet up to date, det ser rigtig fint ud.

Audio:
Lyden er Dolby Digital 5.1, hvor den kun var dobbelt surround på den første udgivelse. En klar forbedring.

Ekstramateriale:
Se listen over ekstra materiale længere øverst.

Herkules er endelig genudgivet, og denne gang med ekstramateriale, i modsætning til den første udgivelse.
Materialet er ok uden at være overvældende. Til så ny en Disney film er det sikkert lavet mange dybere bag om filmen rapportager, der kunne have været med på DVD´en, men som ikke er der. Vi får dog en kort og udemærket rapport på filmen.

Bluray versionen har samme ekstra som den seneste DVD version.

Konklusion:
Det er en god film, der nok mest henvender sig til drenge, men sagtens kan ses af piger også. Filmen spiller meget på humor, samt giver os en lynintroduktion til den græske mytologi.
En stor del af historien fortælles gennem sange, hvilket nok gør, at filmen måske ikke henvender sig til de helt små børn. Alt i alt en ok film, der dog nok har en mindre målgruppe, end vi er vant til med Disney film.

Anmeldt af Gitte Secher Andersen