Mulan

Udgaver med dansk tale:

 1. udgave
1999
 2. udgave
10/11-2004
 Digipak med Mulan og Mulan 2. 10/11-2004  Bluray 2014Original titel Mulan
Klassiker nr. 36
Datoer Biograf premiere i USA: 19. juni 1998.
Biograf premiere i DK: 13. november 1998
DVD udgivelse i DK: 1. udgave 1999, 2. udgave 10/11-2004
Spilletid 84 minutter
Bonus på DVD'en 1.udgave:
Interaktive menuer - scene adgang

2. udgave:
Se listen i anmeldelsen længere nede på siden.
Danske stemmer Mulan: Pernille Højgaard
Fa Chou: Holger Munk
Bedstemor Fa: Ghita Nørby
Mushu: Jan Gintberg
Kaptajn Li Shang: Stig Rossen
Ægteskabsmægler: Ulla Jensen
1. stamfader: Ulrik Kold
Kejseren: Søren Elung Jensen
Chi Fu: Per Pallesen
Yao: Benny Hansen
Ling: Jacob Morild
Chien Po: Morten Remar
Shan Yu: Lasse Lunderskov
Stamfader: Peter Aude

I øvrigt medvirkende:
Karen Lise Münster
Stig Hoffmeyer
Peter Holst Bech
Peter Aude
Dennis Hansen
Michelle Bjørn Andersen
Søren Ulrichs
Pernille Bruun
Kit Eicher
Peter Røsche
Original stemmer Mulan Ming: Na Wen
Mushu: Eddie Murphy
Bedstemor Fa: June Foray
Chi Fu: James Hong
Shan-Yu: Miguel Ferrer
Yao: Harvey Fierstein
Ægteskabsmægler: Miriam Margolyes
The Emperor: Pat Morita
Fa Zhou Soon: tek Oh
Fa Li Freda: Foh Shen
General Li: James Shigeta
First Ancestor: George Takei
Chien-Po: Jerry S. Tondo
Ling: Gedde Watanabe
Khan: Frank Welker
Captain Li Shang: B.D. Wong
Tale 1. udgave:
2. udgave:
Tekster 1. udgave:
2. udgave:
Bemærkninger
Omtale:
Bagsidetekst 2. udgave:
Legenden om den tapre og modige pige Mulan, begynder da de frygtede hunner truer med at angribe Kina. Den kinesiske kejser indkalder alle mænd til hæren – også Mulans gamle og syge far. For at skåne ham, klæder Mulan sig ud som mand og tager hans plads som soldat, vel vidende, at det kan koste hende livet hvis hun bliver opdaget. I hæren træner hun med en festlig gruppe ledet af kaptajn Shang. Med sig har hun den komiske og beskyttende drage Mushu, og den lille lykkebringende fårekylling Krikee. Men Mulan får brug for mere end Mushus skarpe tunge og skøre påfund, for at bekæmpe hunnernes skånselsløse leder Shan-Yu.
Disney klassiker Mulan byder på flot animation, fantastisk musik og masser af action for hele familien!

Bagsidetekst 1. udgave:
Disney klassiker nr. 36 - Mulan er en ung og modig pige, der ikke rigtig passer ind i det traditionsbundne kinesiske samfund.
Da hendes gamle og svagelige far bliver indkaldt til kejserens hær, fordi hun-krigerne planlægger et angreb mod kejserdømmet, træffer hun en utænkelig beslutning. Hun klæder sig ud som en mand, og indtager faderens plads i hæren. Her træner hun med en gruppe krigere, der ledes af kaptajn Shang.
Med sig har hun to umage følgesvende, den lille sjove drage Mushu, der ifølge kinesisk tro vil beskytte hende og fårekyllingen Krikee, der bringer held.
Men Mulan får brug for mere end Mushus hvasse tunge og skøre ideér for at bekæmpe hun-krigernes skånesløse leder Shan-Yu.
Kun ved at følge sit hjerte, kan Mulan blive en dygtig kriger, der kan give sejr til sit land og bringe sin familie ære.
Mulan sejrer på alle fronter. Med sin enestående animation, fantastisk musik og action-fyldte krigskampe blandt sneklædte bjerge, er det en film, som underholder og inspirerer hele familien.


Anmeldelse:

Filmen
Disneys 36. klassiker kom for først gang på DVD med dansk tale i 1999, og 5 år senere kom Mulan 2 som direkte på video efterfølger. I 2004 kom en ny flottere 2-disc up-to-date udgivelse af 1'eren. Her 10 år senrere, 15 år efter filmens biografpremiere, kommer den nu også på Bluray.

Mulan er en smuk ung kinesisk pige, der rent aldersmæssigt er gifteklar. Mulan vil sådan set også gerne giftes og gøre sin familie ære, men hun er lidt mere sprælsk og vild end de andre piger. Det er i tiden, hvor hunnerne angriber Kina, og derfor beordres den mest kampdygtige mand fra hver familie til at stille op til krig og krigstræning. Mulans far melder sig, selv om han er syg og plaget at en gammel krigsskade.
Mulan prøver at stoppe faderen, men uden held. Derfor tager hun om natten faderens kampudstyr, og forklæder sig som mand og ridder ud for at tage faderens plads som soldat.

Familiens forfædres ånder vågner op, og vil gøre noget for at hjælpe Mulan. Derfor sender de den lille iltre drage Mushu efter hende for at hjælpe, som hendes skytsdrage. Mulan får også hjælp af en lille fårekylling, der skal bringe hende held.

Trods en god udklædning er det selvfølgelig ikke så let for Mulan ikke at skille sig ud fra de andre soldater, og hun er da heller ikke meget mere end ankommet til lejren, inden hun får startet noget, der ligner en global slåskamp. Men hun kommer efter det, og bliver hurtigt en rigtig dygtig kriger.
Dagen kommer, hvor de må i krig mod hunnerne, og da det ser aller sortest ud, viser det sig, at Mulan kan gøre en forskel selv om hun er en pige. Efterfølgende bliver hendes forklædning dog afsløret, og straffen er døden. Da Mulan tidligere har reddet hendes leders liv, får hun dog lov at slippe, men sendes bort.

Men da sejren fejres, angriber hunnerne igen, og Mulan får en ny chance for at gøre familien ære og vise hvad hun dur til, denne gang som sig selv og ikke som mand.

Mulan er en flot film. Den er flot tegnet, har masser af sjove indslag, og elskværdige figurer. Men først og fremmest fortæller den en rigtig god historie, og giver os samtidig et lille indblik i den kinesiske historie.
Mulan kom lige efter Klokkeren fra Notradame og Hercules, og selv om det også er udemærkede tegnefilm, er Mulan efter min mening væsentlig bedre. På et eller andet niveau er Mulan vel en opfølgning af successen Pocahontas (nummer 33), og bortset fra hovedhistorien minder de to film meget om hinanden. Men det fungerer uden, at det virker som en "kopi-ide".

Mulan indeholder også nogle rigtig gode sange, og selvom de originale versioner er de bedste, er der virkeligt gjort noget ud af de danske versioner -de er rigtig flotte.

Lyd og billede:
Billedet på den gamle version er 1.85:1, og på den nye er det 1.66:1. (anamorfisk widescreen)
Billedeksempel:Den nye udgave viser filmen i dens original format (OAR), hvor dan gamle har klippet lidt fra i top og bund. Det har dog været nødvendigt med en sort smal lodret bjælke i begge sider af billedet, for at få formatet helt rigtig.
Det nye billede er renere i farverne, og mere detaljeret.
Lyden har også fået en tand opad, så der i den nye version er et flot 5.1 dansk lydspor, der næsten er fuld på højde med det engelske.

Bluray:
Vi har igen desværre ikke vise screens fra Bluray'en, men alt ser nu bare endnu bedre ud.

Ekstramateriale:
V1 DVD:
Mens den første udgave er blottet for ekstras, er den nye 2. disk udgave proppet med lækkert materiale.

V2 DVD:
Det drejer sig om:
Disk 1:
-Slettede scener (8 stk, ialt ca. 23 min) *
-Musikvideoer (2 stk, ialt ca. 8 min)
-"Leksikon" med lidt sjove facts
-Pop up facts, en lille sjov musik-videoting med nogle sjove fact bokse. (*)
-Kommentar spor *

Disk 2:
-Musikvideoer (1 på kantonesisk, 1 på mandarin, 2 på spansk)
-Rejsen begynder (ca. 15 min, om bagrunden for mulan)
-At finde mulan (7 min)
-Sammenligning af en sekvens i storyboard og færdigfilm (ca 3 min) *
-Design (ca. 15 min og design)
-Udvikling, om evolutionen i udviklingen
-2 indlæg om brugen af CGI
-Musikken, om filmens musik, og musikkens vigtighed *
-International Mulan (5 min med mulan på forskellige sprog, og en række PR materiale på forskellige sprog)

Et rigtigt flot ekstra materiale, der heldigvis henvender sig mere til "nørden", der vil vide mere om filmen, fremfor de sædvanlige spil, som mest henvender sig til det helt unge publikum. Flot !

Bluray 2014:
Indeholder et udplukt af ekstramaterialet fra 2004 DVD versionen, se det * markerede.

Konklusion:
2004 DVD:
Mulan har fået den flotte opdatering, vi måske slet ikke viste, at den manglede. Den gamle version var egentlig fin for den tid, hvor den udkom, men 5 år har gjort meget for DVD, og den nye udgave er flottere, lyder bedre, og er spækket med ekstra undeholdning i form af ekstra materiale. Selve filmen er stadig lige god, og har du ikke allerede set den, så lad dig ikke skræmme af en film, der måske virker mindre tilgængelig en Bambi og Snehvide. Det er en rigtig god historie.

2014 Bluray:
Flot flot opdatering af filmen rent billedmæsigt. Desværre ikke noget nyt på ekstramateriale siden.
Men dejligt med endnu en Disney klassiker på Bluray


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk