Tarzan

Udgaver med dansk tale:
 Normal udgave
2000
 Specialudgave
25/5-2005
 Bluray 2013Original titel Tarzan
Klassiker nr. 37
Datoer Biograf premiere i USA: 18. juni 1999
Biograf premiere i DK: 12. november 1999
DVD udgivelse i DK:
Spilletid 85 minutter
Bonus på DVD'en

V1:

 • Fra Burroughs til Disney
 • Opbygning af historien
 • Sammenligning af storyboard og film
 • Undladte optagelser
 • Spørgsmålsleg*
 • Højtlæsning*
 • Forhåndskig på Disneys Dinosauerne*
 • Musikken
 • Tarzan over hele verden
 • Musikvideoer med Phil Collins - "Strangers like me" og "You´ll be in my heart".
 • Bagom kulisserne med ´N Sync og Phil Collins*

V2:

 • Spil: Husk det du ser i junglen, Pluk bananer og Claytons fælder (det er egentligt et spil, i 3 dele)
 • Kommentarspor*
 • Opbygningen af historien
 • Fra Burroughs til Disney
 • Sammenligning af storyboard og film
 • Slettede scener og alternativ begyndelse
 • Musikvideoer
 • Disney Leksikon "livet i junglen"*
 • Galleri, plakater og diverse andre*
 • 3 trailere*

* = Findes ikke på den anden version af DVD'en.

Bluray:

 • Slettet scene: alternativ begyndelse
 • Musikvideo
 • Disney Leksikon "livet i junglen
Danske stemmer Gælder begge versioner:
Tarzan som ung: Rasmus Ahlbæk
Tarzan som voksen: Nikolaj Lie Kaas
Tantor som ung: Julian T. Kellermann
Tantor som voksen: Amin Jensen
Terk: Sidse Babett Knudsen
Kerchak: Dick Kaysøe
Jane: Meiken Bahnsen
Professoren: Paul Hüttel
Clayton: Jørgen Gottlieb
Kala: Birgitte Raaberg

I øvrigt medvirkende
Peter Zhelder
Pauline Rehné
Vibeke Hastrup
Jette Sievertsen
Laus Høybye
Christian Patolivo
Lais Lippert
Peter Holst Bech
Ellen Hillingsø
Thomas Mørk
Niels Weyde
Nis Bank Mikkelsen
Mikkel Christiansen
Mathias Klenske
Klaus Bondam
Kit Eichler
Lars Thiesgaard
Original stemmer Tarzan: Tony Goldwyn
Jane Porter: Minnie Driver
Clayton: Brian Blessed
Kala: Glenn Close
Professor Archimedes Q. Porter:
Nigel Hawthorne
Kerchak: Lance Henriksen
Tantor: Wayne Knight
Unge Tarzan: Alex D. Linz
Unge Tantor: Taylor Dempsey
Terkoz "Terk": Rosie O'Donnell
Tale
Tekster
Bemærkninger
Omtale:
Disney klassiker nr. 37 - Tarzan svinger sig i lianerne. Så hold godt fast og vær med i alletiders mest spændende og fartfyldte jungleeventyr.

Her kan du følge Tarzan fra den dag, hvor han, som overgivet spædbarn, kommer under gorillamoderen Kalas beskyttelse.
Tarzan lærer at tale med dyrene og bliver mester i at klatre og "Surfe" i træerne højt oppe over jorden i den spændende jungle.
Han bliver bedste ven med den forsigtige elefant Tantor og gorillaungen Terk, som altid laver ballade.

Men der lurer også mange farer i junglen og en dag støder Tarzan på en samvittighedsløs gorillajæger. En vild jagt på gorillafamilien begynder og Tarzan gør alt for at hjælpe sine venner. Samtidig får han øje på noget, han aldrig har set før. Den smukke Jane.


Anmeldelse:

Filmen
Første udgave i 2000, 2 disc special edtion i 2005, og i 2013 endelig en bluray high def udgave af Disneys klassiker nr. 37.

Filmen tager sin begyndelse, da Tarzan blot var baby og overlevede fra en brændende båd med sine forældre. Familien byggede en hytte i junglen, men freden var hurtigt forbi, da en farlig leopard angreb og efterlod Tarzan forældreløs og alene. Heldigvis hører gorillaen Kala barnegråd og finder Tarzan og tager ham med hjem til sin flok. Men floklederen Kerchak mener, at gorillafamilien er i fare, ved at tage babyen til sig, men bliver overtalt, da Kala fortæller, at der i hytten var spor, som tydeligt fortalte, at drengen er forældreløs og alene i junglen.

Den charmerende gorillaunge Terk, syntes i starten, at Tarzan er klam, fordi han ser anderledes ud, end alle de andre, men snart bliver de gode venner. Terks andre venner er dog knap så begejstrede for Tarzan, og udforderer ham og siger, at han må være sammen med dem, hvis han kan sakffe et elefanthår fra en rigtig elefant. Frygtløs og uvidende som Tarzan er, kaster han sig ud i udfordringen og skaffer elefanthår, men med den følge, at en stor elefantflok stormer igennem aberns område af junglen. Og endnu mindre er lederen Kerchat nu begejstret for at have Tarzan i sin flok og siger, at Tarzan aldrig vil blive en af dem. Men Tarzan beslutter sig for at overbevise Kerchak om, at han er en af dem og i løbet af sin barndom og indtil han bliver en ung mand, får han hjælp af Terk og elefantungen Tantor, til at lære at begå sig i junglen, som aberne gør. Han lærer at svinger sig i lianer, surfe igennem junglen, klatre i træer og bevæge sig rundt og kommunikere som alle gorillaerne i sin flok.

Men en dag angriber leoparden igen. Denne gang angriber den Kerchak, og Tarzan hjælper til og ender med at slå leoparden ihjel. Alle gorillaerne er stolte af Tarzan.

Pludselig kan man høre lyden af skud i junglen og Tarzan beslutter sig for at finde ud af, hvad der sker. En professor og hans datter, som interesserer sig meget for aber, og især gorillaer, er kommet til junglen sammen med deres "bodyguard", jægeren Mr. Clayton, som er lidt skydegal. Professorens datter, Jane, møder en bavianunge og tegner en lille skitse af den. Men da bavianungen stjæler tegningen, stikker den i et hyl, da Jane snupper tegningen tilbage igen og får Jane problemer. En flok bavianer jagter hende igennem junglen. Endnu engang kommer vores helt og hjælper til og snart opdager Tarzan, at Jane og han er af samme slags og det er derfor, han altid har følt sig anderledes end alle gorillaerne i sin flok.

Tarzan introducerer Jane for sine venner, Tantor og Terk, men Kerchak forstyrrer og giver sin flok besked på, at ingen må opsøge de fremmede. Tarzan er skuffet og vred på sin mor, Kala over, at hun aldrig har fortalt, at der findes andre som ham.

Tarzan vender tilbage til Jane og hendes lejr. Han lærer hende og professoren at kende og at kommunikere med dem via billeder og tegninger og snart opstår der sød musik mellem Tarzan og Jane.

Men Jane og hendes far er kommet til junglen for at studere aber og forsøger at få Tarzan til at vise vej til sin flok. Men på grund af Kerchaks befaling, tøver Tarzan.

Snart er det tid for Jane og professoren at tage hjem til England, med et mislykkedes forsøg på at komme tæt på gorillaerne. Jægeren Mr. Clayton bilder Tarzan ind, at hvis han viser Jane vej til gorillaerne, vil hun bliver hos ham i junglen og ikke tage hjem. Så Tarzan overtaler sine venner til at holde vagt, så Kerchak ikke opdager, at Jane kommer tæt på flokken og møder Tarzans mor. Men helt nemt er det ikke, at holde sin leder væk.......

Tarzan er imidlertid meget forvirret og hans mor, Kala viser ham tilbage til hytten, hvor hun fandt ham, da han var lille og alene. Hun fortæller Tarzan, at uanset, hvilken vej, han vælger - abernes eller menneskenes, vil hun altid være hans mor. Og Tarzan beslutter sig for at følge sin kærlighed - Jane.
Men da rejsen til England skal begynde, opdager de, at Mr. Clayton ikke har rent mel i posen. Heldigvis hører jungle-vennerne Tarzans råb om hjælp og snart står junglen på den anden ende og Tarzan får endelig sin chance for at bevise overfor ledern Kerchak, at han er en af dem.............


Lyd og Billede:
Billede er godt, men kunne måske have været endnu bedre på så ny en film. Billedet på den nye Specialudgave er præcist det samme som på den 5 år gammel første udgave.
DVD V1:

DVD V2:

Bluray:
Igen, vi har desværre ikke mulighed for at lave sammenlignings screens på bluray. Men det ser fantastisk ud. Superflot.
Lyden er også god. Og med en klar god->bedre->bedst for de 3 udgaver.

Ekstramateriale:
DVD: På trods af, at 2. udgave er en 2 disk special udgave, med en hel disk til ekstramateriale, er der egentligt ikke nogle afgørende forskelle i ekstramaterialet. Den vigtigste forskel er komentar sporet, der kun findes på den nye udgave. Ellers findes det vigtigste af ekstramaterialet på begge versioner, og så er der lidt mere fyld på den nye udgave.
Menu mæssigt er den 2. dvd udgave en del flottere, men rent indholdsmæssigt tager det ikke mere end 30 min at komme igennem disk 2 (bortset fra de flere hundrede billeder, der desvære hurtigt bliver kedelige, når de ikke er ledsaget af nogen form for kommentarer).

Bluray: Er som de andre "ikke diamond" udgivelser der kommer her i efteråret 13, ret barebone. Der er meget begrænset ekstra (se listen øverst).

Konklusion:
Disneys Tarzan er en rigtig god version af Tarzan, og en af de rigtig gode nyere Disney film. Filmens musik/sange er også med til at gøre den noget helt specielt. I original versionen er det Phil Collins, og i den danske Stig Rossen, begge gør det helt formidabelt. Den nye special edition er kun en mindre opatering i forhold den gamle udgave, men det er alligevel en kærkommen udgivelse. Bluray versionen skærer endnu mere i ekstramaterialet, men har tilgengæld det bedste billede og lyd.


Anmeldt af Gitte og Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk