Kejserens nye flip

Udgaver med dansk tale:
Normal udgave 2001  2 disc udgave -Import 2001  Bluray 2014Original titel The enperors new groove
Klassiker nr. 39
Datoer Biograf premiere i USA: 2000
Biograf premiere i DK: 9. februar 2001
DVD udgivelse i DK: 2001
Spilletid 75 minutter
Bonus på DVD'en • Hør kommentarer fra filmskaberne
• Bag kulisserne
• Fraklippede scener
• Spil
• 2 musikvideoer: Sting & ”Walk the Llama Llama”
Danske stemmer Kuzco: Mads Vangsø
Yzma: Ghita Nørby
Pacha: Peter Aude
Kronk: Jørgen Brorsen
Chicha: Sofir Gråbøl
Chaca: Rebecca Thomsen
Chipo: Andres Jessen

I øvrigt medvirkende:
Karin Jagd
John Hahn Petersen
Peter Røschke
Sebastian Jessen
Helle Henning
Nis Bank Mikkelsen
Trine Dansgaard
Anders Ørsager
Peter Bom
Donald Andersen
Lars Thiesgaard
Ulla Jessen
Original stemmer Kuzco David Spade
Pacha John Goodman
Yzma Eartha Kitt
Kronk Patrick Warburton
ChiCha Wendie Malick
Tipo Eli Russell Linnetz
Chaca Kellyann Kelso
Bucky Bob Bergen
Tale
Tekster
Bemærkninger
Luksus udgaven af denne DVD er en fælles udgivelse mellem Danmark, Norge og Australien. DVD'en er derfor kodet i både Region 4 og Region 2, og har dansk tale hvis den importeres fra Norge eller Australien.
Luksus udgaven er ikke udgivet i Danmark.


Omtale:
Han er ulidelig, falsk og bryder sig kun om sig selv. Han er Kejser Kuzco og han har store planer om at bygge et Kuzcotopia. Troldkvinden Yzma, hans magtglade rådgiver, vil gerne overtage tronen i kejserdømmet. Med en giftdrik forvandler hun ved en fejltagelse Kuzco til en hjælpeløs lama. Kuzco havner hos Pacha - en venlig bonde, som lærer ham meget om det gode i livet. Sammen danner de et umage par, som bliver udsat for nogle hårrejsende oplevelser i junglen, på den svære vej tilbage til Kuzcos palads.
Kejserens Nye Flip har fået en Oscar for bedste sang, "My funny friend and me", af Sting, ved uddelingen år 2000.

Anmeldelse:

Bluray 2014:
Denne film er en af ialt 8 "barebone" disney klassikere der udkom på bluray marts 2014. (24: Mads og Mikkel, 27: Oliver og Co, 29 Bernard og Bianca 2, 39 Kejserens nye flip, 40: Atlantis, 41: Lilo og Stitch, 42: Skatteplaneten og 44:De frygteløse). Alle film udgives med begrænset ekstramateriale, og tilgengæld til en rigtig lav pris. Prisen er typisk 99 kr, men også set til 79. Uanset hvad så er det kærkomne og billige tilføjelser til bluray klassikersamlingen.
Efterfølgende anmeldelse dækker DVD udgaven/udgaverne,og den nye bluray udgivelsen.

Filmen:
DVD'en var i 2001 en af de allerførste med guldnummer på ryggen (den første var Snehvide), og har ikke fået en reel ny udgivelse før den nye 2014 bluray udgave.

Kejserens nye flip handler om Kejser Kuzco, som er enormt selvoptaget og egoistisk anlagt. Alt drejer sig om ham og han tænker slet ikke på folk omkring ham.
Blandt andet meddeler Kuzco til bosidderen af landsbyens allerhøjeste top, Pacha, at han har tænkt sig at bygge et sommerpalads på netop hans top og er totalt ligeglad med, at Pacha's familie har boet der i 6 generationer.

Og i et af sine raserier fyrer Kuzco også sin rådgiver Yzma, som meget gerne vil overtage hans job om kejser(inde) og ikke vier tilbage for at sætte sig i tronen og lege kejserinde, mens Kuzco er ude af paladset. Yzma bliver vred og sammen med sin vejleder, den dumme og naive Kronk går hun i laboratoriet for at lave gift til at dræbe Kuzco.
Yzma inviterer til middag, hvor Kuzco dog ikke får hel portion gift og forvandles til en lama, istedet for at blive dræbt af det. Kronk sendes ud af byen med Kuzco i en sæk, men Kronk er ikke helt så klog og istedet for at gøre det af med Kuzco, ender han i en sæk på Pachas vogn og kommer med ham hjem. Pacho vil imidlertid ikke hjælpe Kuzco tilbage til laboratoriet på paladset, før han bliver lovet, at sommerpaladset kan blive bygget på en anden bjergtop, end hans. Men Kuzco er også selvoptaget som lama og er ikke nem at overtale. Pacho er et godt menneske og kan alligevel ikke lade være med at redde Kuzco den ene gang efter den anden på hans vej tilbage til landsbyen, som ender med at vare flere dage, alt imens de har Yzma og Kronk i hælene, da Kronk omsider indrømmer overfor Yzma, at Kuzco blot er ude af landsbyen, men stadig er i live. Det til trods for, at Yzma har overtaget tronen og holdt begravelse for Kejseren.

Se med og find ud af, om Kejser Kuzco mon nogensinde finder en modgift og bliver til menneske igen, og om Pacha må gå den tunge gang og flytte fra sine forfædres bjergtop. Og om Yzma bliver stoppet og ikke bliver landets næste kejserinde.

I Danmark er filmen kun udgivet som 1-disk udgave, men den findes i en 2 disk "Ultimate groove" edition som import, der også har dansk tale. Disk 1 er den samme i de to udgaver, mens "ultimate groove" kommer i et ekstra bredt DVD cover med en ekstra disk med ekstramateriale.


Lyd og billede:
DVD: Billedet er faktisk rigtig godt, især i betragtning af at udgivelsen er fra 2001. Lyden er 5.1 og også rigtig flot..
Bluray: Rigtig flot i HD.

Ekstramateriale:
1 disk DVD udgaven indeholder:
-Kommentarspor, med instruktør og en række andre involverede.
-Bagom: Recearchtur til Peru (1:24)
-Bagom: Den computerskabte billedverden, lidt om hvor computeranimationen var på det tidspunkt (2:15)
-Bagom: Stemmerne, mød stemmrne bag filmen (5:01)
-Spil, ret simpelt spil med en række spørgsmål. -det er de samme hver gang.
-Fraklippet scene, uden den store betydning for filmen
-2 musikvideoer. Den ene også i en dans-med udgave.
-Biotrailer

Ultimate groove indeholder det samme, men derudover en lang række ekstras, som ikke er beskrevet her, fordi der hverken er dansk tale eller dansk tekst på:

Bluray indeholder:
-Bagom: Recearchtur til Peru (1:24)
-Bagom: Stemmerne, mød stemmrne bag filmen (5:01)
-Bagom: Den computerskabte billedverden, lidt om hvor computeranimationen var på det tidspunkt (2:15)
-Fraklippede scener, uden den store betydning for filmen
-musikvideo: "My funny friend and me"

Konklusion:
Kejserens nye flip er en noget anderledes disney film. Der er gang i den hele tiden, og det er en af de Disney film, der kan dele vandene. Der er mange, der ikke kan lide den film, men mindst lige så mange, der har den blandt deres yndlings Disney film. Personligt lander jeg nok et sted midt i mellem. Jeg syntes, det er ganske god film, men dog ikke blandt de 10 bedste Disney klassikere.
Ekstramaterialet er helt godt, igen taget i betragtning af, hvad man kunne forvente for en 1 disk udgave dengang. Ærgeligt nok syntes man ikke, at markedet var stort nok til at udgive "ultimate groove" i Danmark dengang, den indeholder ellers et rigtigt flot ekstramateriale. Bluray udgaven har ca. det samme ekstra som 2001 DVD udgaven.
I modsætning til andre film udgivet i den periode er Kejserens nye flip genoptrykt uændret et par gange, så der er ingen problemer med at købe filmen til samlingen. Det er dog længe siden "ultimate groove" er udgået.


Anmeldt af Kurt og Gitte Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk