Lilo og Stitch

Udgaver med dansk tale:
19. Marts 2003  DVD 28/9-2005  Bluray 2014Original titel Lilo & Stitch
Klassiker nummer 41
Datoer Biograf premiere i USA:
Biograf premiere i DK: 2002
DVD udgivelse i DK: 19. Marts 2003, Bluray 2014
Spilletid 82 minutter
Bonus på DVD'en Disnetpædi: Hawaii - Aloha øerne
Spil: Skab dit eget rumvæsen-eksperiment
Stitch til tiden: Følg Stitch gennem Disney-årene
Hula Lektion
"burning Love" - Bag om sangen med Wynnona
"I Can't Help Falling In Love With You" Musikvideo med A-Teens
Filmens tegninger
Huladansens tegninger
På optagelse med instruktøerne (filmskabernes dagbog)
Fraklippede scener:
-Stitch retssag
-Gantus udfordringer
-Godnathistorie
Danske stemmer

Stitch, Amin Jensen
Lilo, Sarah Juel Werner
Nani, Trine Pallesen
Jumba, John Hahn-Petersen
Pleakley, Peter Mygind
David, Paw Henriksen
Cobra Bobbels, Thorbjørn Hummel
Øverste rådskvinde, Kirsten Olesen
Kaptajn Gantu, Stig Rossen
Hula-lærer, Morten Staugaard

Øvrige medvirkende:
Thea Ive Ulstrup, Helene Wolhardt Moe, Peter Secher Schmidt, Thomas Mørk, Jens Jacob Tychsen, Trine Appel, Mille H. Lehfeldt, Jette Sievertsen

 Sange

“Burning Love” ,sunget af WYNONNA
Produceret af Dann Huff og WYNONNA

”Can’t Help Falling In Love” , sunget af the A*TEENS

”He Mele No Lilo” og
”Hawaiian Roller Coaster Ribe”
er to ældgamle sange, der stammer fra Hawaii, og i filmen synges af
KAMEHAMEHA SCHOOLS CHILDREN’S CHORUS

Følgende evergreens (RCA Records) bliver sunget af
”The King” – Elvis Presley himself:
“Suspicious Minds”,
”Hound Dog”,
”You’re The Devil In Disguise”,
“Stuck On You”,
“Heartbreak Hotel”
og naturligvis
”Blue Hawaii”

Original stemmer
Tale 5.1 på alle sprog
Tekster
Bemærkninger
Billede: 1.85:1
Omtale:

Grib nærmeste surfboard og tag med til det skønne, grønne Hawaii på et svimlende eventyr sammen med Lilo og Stitch.
Lilo er en lille ensom pige, som adopterer et dyr, hun tror er en uskyldig hundehvalp. Hun døber ham Stitch, uden at vide at han er resultatet af et farligt rumeksperiment. Stitch viser sig hurtigt at være en rigtig strid fyr, som saboterer alt på sin vej. Han er mest interesseret i at bruge Lilo som beskyttelse mod en flok rumvæsener, som jagter ham.
Men Lilo har bestemt sig for at gøre Stitch til sin ven. Med stædighed, kærlighed og ”ohana” – hawaiianernes stærke tro på familiesammenhold - tør hun langsomt Stitchs hjerte op, for at give ham hvad han aldrig har været skabt til: Evnen til at holde af og skabe venner.

Lilo & Stitch er elsket af et stort publikum over hele verdenen for sin originale humor og temaet om venskab og loyalitet. Filmen indeholder seks herlige originalsange af ”The King”, Elvis Presley.Anmeldelse:

Denne film er en af ialt 8 "barebone" disney klassikere der udkom på bluray marts 2014. (24: Mads og Mikkel, 27: Oliver og Co, 29 Bernard og Bianca 2, 39 Kejserens nye flip, 40: Atlantis, 41: Lilo og Stitch, 42: Skatteplaneten og 44:De frygteløse). Alle film udgives med begrænset ekstramateriale, og tilgengæld til en rigtig lav pris. Prisen er typisk 99 kr, men også set til 79. Uanset hvad så er det kærkomne og billige tilføjelser til bluray klassikersamlingen.
Efterfølgende anmeldelse dækker DVD udgaven/udgaverne,og den nye bluray udgivelsen.

Filmen
Eksperiment nummer 626
En gal videnskabsmand på en fjern planet har i hemmelighed frembragt en lille skabning, også kaldet ekperiment nummer 626. Den lille fyr er skabt til at ødelægge alt på dens vej, og det gør den. Det besluttes i planetens højsteråd, at 626 skal forvises til en fjern asteroide, men under transporten slipper 626 fri, og flygter til planeten "Jorden". Det lyder som taget ud af en science fiktion roman, men er faktisk et rigtigt Disney familie eventyr.

Landing på Hawaii
Af alle steder lander 626 selvfølgelig på Hawaii. På Hawaii bor også en lille ensom, oprørsk pige, Lilo, sammen med sin søster Nani. Nani har mange problemer med at tøjle Lilo, og da hun samtidig står uden arbejde, truer myndighederne med at fjerne Lilo. For at få Lilo til at falde lidt til ro, beslutter Nani, at de skal adoptere en hund. Lilo får selv lov at vælge, og falder straks for en meget mærkelig og vild krabat, der lige er kommet ind efter at være blevet påkørt af en lastbil. Vi kender den lille "hund" som eksperiment 626, men han får nu navnet Stitch.

Venner og fjender
Mens Lilo har nok at gøre med at styre Stitch, er skaberen af stitch netop ankommet til jorden, for at fange ham og bringe ham tilbage. Nani kæmper stadig med myndighederne, og Stitch gør ikke ligefrem sagen nemmere. En vild jagt på Stitch udspiller sig, mens et venskab bygges op mellem Lilo & Stitch.
Lilo & Stich handler først og fremmest om værdien af at have venner, og familie.

Tegnestil.
Lilo & Stitch er fuld af farver og højt humør. Det afspejles rigtig godt i en farverig, moderne tegnestil i meget høj kvalitet. Animationerne er virkelig topklasse fryd for øjnene.

Lyd og billede:
Billedet er i 16:9 format (1.85:1), lækker bredformat og knivskarp. Også en lækker animeret menu.
Lyden er i dolby digital 5.1, og er rigtig flot. De nye sange er gode, og de gamle Elvis klassikere lyder bedre end nogensinde før.
Bluray versionen er rigtig flot.

Ekstramateriale:
DVD:
Lilo og Stitch har en pæn samling ekstramateriale. Blandt højdepunkterne er 3 fraklippede scener, og en lille såkaldt "Disneypædi" med flot præsenteret info om Hawaii øerne.
Der er også en lille sjov reportage, der viser, at Stitch faktisk er en gammel figur, der har optrådt i alt fra Snehvide til Skønheden og Udyret.

Bluray:
Listen er som følger:
Lilo og Stitch udsende
Stitch gennem tiden
Animation af hulu dans
Slettede scener / Tidlige versioner
Bag kulisserne med Wynonna
Hawaiis unge stemmer
Musikvideoer
Biograftrailers

Det er lige lidt mere end DVD versionen. Så det er helt OK.

Konklusion:
Lilo og Stich, er krydret med masse af lækker original Elvis musik, og et par gode nye sange. Musikken, den flotte animation og filmens velplacerede humor gør, at Lilo & Stitch er en rigtig Disney klassiker.
Selvom man måske ikke lige syntes, at ekperimenter i det ydre rum passer på en Disney film, bliver det faktisk en mindre detalje, og det kan ikke ødelægge den gode historie.
Filmen er flot præsenteret, lyd og billede i top, og med en hæderlige bunke ekstramateriale. Klart en Disney film man ikke må gå glip af. Se den, også selv om "Rum-temaet" måske afskrækker lidt. Lækkert med en 2014 opdatering på Bluray.

Karakterer:
 Billede:  90 %
 Lyd:  90 %
 Handling: 90 %
 Ekstramateriale:  80 %
 Overall:  90 %


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk