Home on the range

Udgaver med dansk tale:
26/1-2005  Bluray 2014Original titel Home on the range
Klassiker nr. 44
Datoer Biograf premiere i USA: 2004
Biograf premiere i DK: 19. november 2004
DVD udgivelse i DK: 26/01-2005
Spilletid 73 minutter
Bonus på DVD'en DVD:
Spil og aktiviteter
Kortfilm
Fraklippede scener
Bag Kulisserne: Sådan blev De Frygtløse til
Kommentarspor
Musikvideo: "Anytime You Need A Friend"

Bluray:
Slettede scener
Tilblivelsen
Danske stemmer Pernille Schrøder (Maggie)
Birthe Neumann (Mrs. Calloway)
Iben Hjejle (Grace)
Timm Vladimir (Buck)
Søren Pilmark (Alameda Slim)
Grethe Mogensen (Pearl)
John Hahn-Petersen (Sheriff Brown)
Dick Kaysø (Rico)
Peter Zhelder (Rusty)
Lars Knutzon (Lykke-Jack)
Original stemmer Maggie - Roseanne Barr
Mrs. Caloway - Judi Dench
Grace - Jennifer Tilly
Buck - Cuba Gooding Jr.
Alameda Slim - Randy Quaid
Wesley - Steve Buscemi
Pearl Gesner - Carole Cook
Piggy - Bobby Block
Ollie The Pig - Charlie Dell
Rico - Charles Dennis
Larry The Duck - Marshall Efron
Rusty The Dog - G.W. Bailey
Jeb The Goat - Joe Flaherty
Patrick - Patrick Warburton
Abner - Dennis Weaver
Audrey The Chicken - Estelle Harris
Tale 5.1 på alle sprog
Tekster
Bemærkninger
Omtale:

Den grådige skurk Alameda Slim vil eje al den jord han kan komme til. Også Himmelfarmen,
som snart skal sælges på tvangsauktion. Her bor de tre bestemte køer, Maggie, Fru Caloway og Grace, den knotne ged Jeb, samt alle deres venner.
Et slæng, som ikke har tænkt sig at opgive deres elskede farm. I stedet vil de sammen med den karatesparkende hingst Buck, fange Slim og hans bande, få dusøren og købe Himmelfarmen tilbage. Fra at have levet et roligt liv på farmen, er de nu blevet indblandet i et vildt eventyr med fuld fart på!

Saml familien omkring lejrbålet, og tag med på eventyr i Disnes nye tegnede spillefilm, De Frygtløse – The Muuhvie.


Anmeldelse:

Denne film er en af ialt 8 "barebone" disney klassikere der udkom på bluray marts 2014. (24: Mads og Mikkel, 27: Oliver og Co, 29 Bernard og Bianca 2, 39 Kejserens nye flip, 40: Atlantis, 41: Lilo og Stitch, 42: Skatteplaneten og 44:De frygteløse). Alle film udgives med begrænset ekstramateriale, og tilgengæld til en rigtig lav pris. Prisen er typisk 99 kr, men også set til 79. Uanset hvad så er det kærkomne og billige tilføjelser til bluray klassikersamlingen.
Efterfølgende anmeldelse dækker DVD udgaven/udgaverne,og den nye bluray udgivelsen.

Filmen
10 år efter den oprindelig biografpremiere på denne disney Ko-Klassiker. er den nu klar på Bluray.
"De frygtløse" (eng: Home on the Range") er en humoristisk western med noget så specielt som 3 malkekøer i hovedrollerne.

Den berygtede kvægtyv Slim hærger det vilde vesten, og gård efter gård ryger på tvangsauktion efter at have mistet alt kvæg.
På en farm er præmiekoen Maggie den eneste, der er tilbage, efter at Slim har været forbi, og da ejeren må sælge farmen, kommer Maggie over på Himmelfarmen.
Himmelfarmen er en lille idylist farm, beboet af ejeren Pearl, en gnaven ged, en so -og hendes 3 små grise, nogle høns +kyllinger, og ikke mindst to malkekøer, Grace og Fru Caloway. Grace er, udover at være totalt tonedøv, den lidt knapt så kloge medløber. Fru Caloway er den fine og fonuftige ko, der holder styr og samling på det hele.
Maggie nærmest braser ind på Himmelfarmen, og praler af at være den flotteste, mest præmierede malkeko i hele vesten. Mens Grace og nogle af de andre dyr er imponeret, er Fru Caloway alt andet end glad for Farmens nye beboer.
Det går hurtigt op for Maggie, at også den nye farm har økonomiske problemer, og snart dukker sherifen op og meddeler, at farmen ryger på tvangsauktion, hvis ikke Pearl betaler 750$ inden 3 dage.
Maggie overtaler de to andre køer til, at de skal drage til byen og skaffe pengene, så de kan redde farmen, og da de møder en efterlysning plakat på Slim, med en dusør på 750$ beslutter de dem hurtigt for at fange Slim.
Derfra går den vilde jagt på Slim, og vi møder andre herlige figurer, som f.eks. sheriffens hest Buck, der har set lidt for "the matrix", en (u)heldskanin med træben og dusørjægeren Rico.

Der er ikke mange, der finder på at lave en western med 3 malkekøer i helte/hovedrollerne, men resultatet er godt. Humoren holder det meste af vejen (selv om det ikke er alt ,der er lige nemt at oversætte til dansk), musiken/sangene er i orden (når bare Grace kan holde mund), og animationer er flotte, som de skal være i en klassiker. Stemmerne er velvalgte både på dansk og engelsk.


Lyd og billede:

Billedet er så flot som det kan være. Lyden er 5.1, og uden de store mangler.

Ekstramateriale:
Se listen over ekstramateriale længere oppe.
I betragtning af at udgivelsen er på en enkelt DVD, er den udstyret med et fint ekstra materiale. Vi får en række fraklippede scener, et kommentarspor, og ca. 25 min "bag om" materiale. Derudover en musikvideo, og en 3:40 min lang kortfilm om "De tre små grise og den store stygge hest", eller noget i den stil... Den er meget sjov, men ikke noget mesterværk.
Bluray versionen er skåret ned til bagom reportagen, og de slettede scener.

Konklusion:
Filmen fik ikke den bedste modtagelse i biografferne, men jeg syntes, nu den holder, og har de kvaliteter, der gør den til en Disney Klassiker. Køb den til samlingen, og ikke kun fordi den har et nummer på ryggen. Det er en god film, og her 10 år efter holder den også på Bluray.

Karakterer:
 Billede:  90 %
 Lyd:  80 %
 Handling: 85 %
 Ekstramateriale:  80 %
 Overall:  85 %


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk