Frost (Frozen)

Udgaver med dansk tale:
DVD 2014  Blu-Ray 2014  3D bluray 2014


Original titel Frost
Klassiker nr. 52
Datoer Biograf premiere i USA: 2013
Biograf premiere i DK: 2013
/ DVD udgivelse i DK:2014
Spilletid 90 min
Bonus på DVD'en Bonusmateriale:
- Se anmeldelsen.
Danske stemmer Diverse
Original stemmer Diverse
Tale Blu-ray
Lyd: DTS-HD 5.1 master audio: engelsk
Dolby Digital 5.1: Dansk +andre nordiske
Tekster Engelsk + andre nordiske
Bemærkninger


Omtale:
I det animerede eventyr Frost (Frozen) lægger en profeti et helt land i evig vinter. Anna beslutter at danne par med bjergbestigeren Kristoffer og hans ven, rensdyret Sven, og tager ud på en lang rejse for at finde Annas søster Elsa, Isdronningen, for at gøre en ende på den iskolde fortryllelse. Undervejs støder de på ekstrem kulde, magi, mystiske trolde, en sjov snemand, kaldet Olaf, og kæmper mod elementerne for at redde kongeriget. Frost, der er baseret på H.C. Andersens Snedronningen, byder på humor og eventyr, fantastiske figurer og uforglemmelig musik.

Anmeldelse:

Filmen:
Frost, Disneys klassiker nummer 52 er den bedste Disney klassiker i rigtig mange år. Dermed selvføgelige ikke sagt at der ikke har været andre rigtig gode Disney klassikere de sidste år.

Frost er løst baseret på H.C. Andersens eventyr "Snedronningen". De 2 prinsesser Anna og Elsa leger har det fantastisk sammen, indtil en dag Elsa kommer til at ramme Anna med hendes medfødte kræfter. Elsa er nemlig født med evnen til at skabe sne, frost og is, men som hun bliver ældre bliver det sværere at kontrollere kræfterne.
Da Elsa rammer Anna med frost i hovedet, tager kongen og dronningen med ud i skoven til troldene, og får dem til at fjerne frosten, og alt hukommelse om Elsas evner fra Anna. Else må fremover gemme og tæmme kræfterne. Slottet blændes af, og Anna og Elsa kan ikke længere lege sammen.

Kongen og dronningen omkommer ved et skibsforlis, og både Anna og Elsa lever meget ensomme liv, hver for sig, på slottet. Først da elsa fylder 18 år og skal krones bliver slottets porte og skodder igen åbnet. Lige inden kroningen forelsker Anna sig i den flotte prins Hans, og da hun efter kronningen fortæller til Elsa at Hun er klar til at gifte sig med Hans, kan Elsa slet ikke styre kræfterne. Elsa fryser hele byen til Is, flygter op i bjergene hvor hun laver et prægtigt og skræmmende isslot, og efterladder alt frosset på hendes vej.

Anna tager afsted i snestormen for at finde Elsa. På vejen slår hun sig sammen med bjergbestigeren Kristoffer og det småskøre rensdyr Sven. De kan i starten ikke udstå hinnanden, men Kristoffer bliver forelsket i Anna. Da de finde Elsa ender Elsa igen med at skade Anna mod hendes vilje, denne gang rammer hun elsa lige i hjertet, og med troen på at at kun et ægte kærlighedskys kan nu kan redde Anna, kæmper Kristoffer nu for at bringe Anna tilbage til Hans. På vejen tilbage til slottet i Arrendal for de følge af den fantastisk snemanden Olaf.

Da de kommer tilbage til byen, viser det sig at Hans måske hverken kan eller vil redde Anna, samtidig med at Kristoffer uviddende draget tilbage til bjergene ramt af ulykkelig kærlighed.

Se det er et rigtigt Disney eventyr, og det ender jo nok godt altsammen...

Lyd og billede:
Fantastisk flot.

Ekstramateriale:
- Kortfilm: En vild tur. En sjov "gammel" sorthvid Mickey Mouse film, der pludselig tager en helt speciel drejning ;o)
- Tilblivelsen af frost, en lille kort sang, et humoristisk indslag der ifølge coveret skulle følges op af "Isen brydes, den rigtige tilblivelse af frost", denne er bare ingen stder at finde på bluray'en. Hvis andre har fundet den vil jeg gerne høre om det.
- Disneys rejse fra H.C. Andersen til frost. En kort fortælling om forbindelseln mellem Walt Disney og Snedroningen.
- Slettede scener: Her er 3-4 slettede scener på et tidligt niveau.
- Musikvideo: Let it go
- Teaser trailer: Den lille reklame film for Frost, med snemanden Olaf og rensdyret svend på glatis. Denne scene er iøvrigt ikke med i filmen.

Konklusion:
Filmen har en fantastisk god historie, den er fantastisk flot tegnet, og har fantastisk gode sange. Dertil kommer den helt rigtige disney humor. Man skal meget langt tilbage for at finde Disney klassikere der overgår denne.
Ang. ekstramateriale er det lidt ærgeligt den rigtige "Tilblivelse af frost" mangler, og der er iøvrigt kun meget lidt ekstra for en helt ny klassiker.


Karakterer:
 Billede og lyd Super godt, kan ikke blive bedre.
 Filmen Disneys bedste klassiker i nyere tid. Fantastisk.
 For hvem Alle, i alle aldre.
 Ekstra Lidt tyndt. Og mangler noget der står på coveret.


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om Disney tegnefilm på www.disney.dk