Vaiana (Moana)

Udgaver med dansk tale:
DVD 2017  Blu-Ray 2017  3D bluray 2017


Original titel Moana
Klassiker nr. 55
Datoer Biograf premiere i USA: 2017
Biograf premiere i DK: 2017
/ DVD udgivelse i DK:2017
Spilletid 107 min
Bonus på DVD'en Bonusmateriale:
- Se anmeldelsen.
Danske stemmer Diverse
Original stemmer Diverse
Tale Blu-ray
Dolby Digital 5.1: Dansk, engelsk +andre nordiske
Tekster Engelsk + andre nordiske
Bemærkninger


Omtale: (covertext)

Vaiana er en dristig teenager, der lever et trygt liv på en lille ø i Stillehavet. Hun er også høvdingens datter, og en af de eneste regler, hun har fået pålagt er, at hun under ingen omstændigheder må bevæge sig ud på havet.

Hendes fascination af havet bliver dog større og større. Og da øens planter og havets fisk begynder at forsvinde, får Vaiana en mistanke om, at det kan være halvguden Maui, der har været på spil.

Maui har stjålet en magisk sten fra en magtfuld havgudinde, og Vaiana beslutter at tage ud på havet, og overtale ham til at aflevere den igen..
'Vaiana' er instrueret af duoen bag nyere Disney-klassikere som Den lille havfrue og Aladdin.


Anmeldelse:

Filmen:
Det er endelig klassikertid igen. Klassiker nummer 55 Moana, der ligesom nummer 54 har fået et andet navn i mange lande.
Klassiker nummer 55 hedder Vaiana i det meste af Europa, og Oceania i Italien. Navnet er skiftet officielt pga. at Moana er registreret varemærke i Spanien, og uofficielt også noget med en italiensk voksenfilm-skuespillerinde med samme kunsternavn.
Når vi nu er ved det, er det iøvrigt kommet frem at det var et dansk varemærke der var skyld i at Zootopia kom til at hedde Zootropolis. Givskud Zoo har nemlig gennem flere år puslet med et navneskifte til Zootopia, og hedder i dag Givskud Zoo - Zootopia.

Men nok om navneskifte. Moana / Vaiana, hvad vi nu kalder den, er en rigtig god film. Jeg var selv lidt skeptisk da jeg så de første trailers, og hørte de første bidder af sangene. Men tog alligevel i biffen, og blev meget positivt overrasket. Historien er god, animationerne fantastiske, hele miljøet/lokationen fungerer bare, og så er sangene noget af det mest fængende længe. Det er tæt på samme niveau som Frost sangene.

Filmen handler om et lille ø-samfund, og især den lille pige, høvdingedatter, "Vaiana" som vi følger gennem en hurtig opvækst. Vaiana vil ud og opdage verden uden for de par kendte øer de bor eller kommer på. Men en hændelse i fortiden har gjort at hendes far har besluttet det er strengt forbudt. Men Vaiana er svær at holde tilbage, og hendes bedstemor, der husker en svunden tid, opfordrer Vaiana til at følge sit kald. Vaiana er nemlig lidt speciel, hun har som ganske lille pige en særlig kontakt med havet, og har flere gange fået stor hjælp af havet.

Bedstemoderen har gennem Vaianas opvækst fortalt hende mange historier om hendes forfædre, og om halvguden Maui, som er meget populær på øen, da han siges at have givet dem deres gode liv på øen, men han har stjålet Tafitis (en gud) hjerte, som har gjort Tafiti vred. Maui forsvandt og blev aldrig set igen. Bedstemoderen har også et særligt forhold til havet, og støtter derfor ikke sin søns valg om at man ikke må sejle forbi revet.

Da øen så begynder at syne lidt hen, føden bliver knap, er Vaiana klar over at det er nu hun skal afsted. Hun får en halskæde af bedstemoderen til Tafitis hjerte, og hun får hjælp fra forfædrene, som engang var søfarere, og tager ud for at opsøge Maui, så de kan sætte hjertet på plads. Spillet mellem Maui og Vaiana, og deres oplevelser er det gør denne film rigtig sjov. De kommer ud på det helt vilde eventyr for at hjælpe øen på fode igen. Iøvrigt har filmen også et par klassiske side-kicks, hanen Hei-hei og grisen Pua (der iøvrigt ca. betyder unormal og gris på mauri.)

Se den!

Lyd og billede:
Igen, det er bare super flot, fantastisk animation, god lyd, gode sange.

Ekstramateriale:
• Kortflm: Inner Workings
• Maui Kortflm: På Fisketur
• Øernes Stemme
• Ting du ikke vidste om
• Ø Mode
• Elementer af…
• De Kender Vejen: Musikken fra Vaiana
• Slettet Sang: ”Warrior Face” med introduktion af sangskriveren Lin-Manuel Miranda
• Påskeæg
• Slettede Scener
• ”How Far I’ll Go” Sunget af Alessia Cara
• “Hvor Langt Min Verden Når” Jorden Rundt
• Kommentarspor

Vil ikke komme ind på det hele her. Men har været det igennem, det tog et par timer + kommentarsporet. Det er et rigtig fint ekstramateriale, som man får noget ud af at se. Første kortfilm var i øvrigt den der også kørte før filmen i biografen. Den anden kunne være et fraklip fra filmen.

Konklusion:
Super god film. Flotteste animation til dato. Masser af humor.
På højde med Frost og Zootropolis.

Karakterer:

 Billede og lyd I top
 Filmen Rigtig god, super høj standard disney kører disse år.
 For hvem Alle
 Ekstra Meget, og godt.


Anmeldt af Kurt Secher Andersen og Natasja Secher Andersen
Læs mere om Disney tegnefilm på www.disney.dk