eventyret om Askepot
Danske udgaver:
DVD 2015 Blu-Ray 2015


Original titel Askepot
Datoer Biograf premiere i USA: 2014
Biograf premiere i DK: 2014
DVD + bluray udgivelse i DK: 2014
Spilletid 101 minutter (på bluray, DVD varer 4% kortere pga. PAL speedup)
Bonus på DVD'en Se anmeldelse.
Danske stemmer Ja
Rollebesætning Cate Blanchett - den onde stedmor
Lily James - Ella / cinder-Ella / Askepot
Helena Bonham Carter - dem gode fe / fairy godmother
Tale Dansk, Engelsk, m.fl
Tekster Dansk
Bemærkninger
Synopsis:

I filmen 'Eventyret om Askepot' (Cinderella) vokser Ella op med en kærlig mor og far, der lærer hende, at det vigtigste i livet er at være et godt og modigt menneske. Men da begge hendes forældre dør, efterlades Ella under navnet Cinderella hos en ondsindet stedmoder og hendes to modbydelige døtre.

En dag inviterer kongen til et bal, hvor hans søn vil udpege sin kommende prinsesse. Cinderella får selvfølgelig ikke lov til at tage afsted, men selvsamme aften møder hun en god fe, der forvandler de tjavsede klæder til en smuk kjole og giver den godmodige pige mulighed for at komme med ind til ballet... Hun skal blot huske, at fortryllelsen ophæves ved midnat.

Anmeldelse:

Filmen:
Så blev det Askepot's tur til at få en live udgave (sidst var det Tornerose, og den næste bliver junglebogen).
Men i modsætning til Maleficient, der jo var en hel ny vinkel på historien, så er det her præcis den historie om Askepot vi kender.

Jeg skal ikke gengive handling, da den ligger meget tæt op af tegnefilmen. Der med det hele. Tim og Bum, græskarkaretten, glasskoen, den onde stedmoder og de uduelige stedsøstre.
Disney er sluppet rigtig flot afsted med at få en historie med så mange ting, der ellers nemmest lader sig gøre i en tegnefilm, til også af fungere i liveudgave.
Enkelte steder er der selvfølgelig ændret en smule i forhold til tegnefilmen, men det er virkelig det tætteste på en 1:1 live konvertering Disney har lavet.
Ikke at det gør så meget, for det stadig en god historie, og da den, i modsætning til Maleficent, har fået dansk tale kan alle være med -også de mindste. Filmen har en 7 års allersgrænse, men der er ikke nogle voldsomme scener.
Live udgaven af Askepot spilles af Lily James. Jeg har ikke set noget af det hun ellers har været med i (f.eks. Downtown Abbey), men hun gør det ret godt. Hende skal vi nok komme til at se mere til. Stedmoderen spilles af Cate Blanchett, og feen af Helena Bonham Carter -der jo spillede den røde dronning i Alice in wonderland. De tre søstre er lidt overspillede, men i dette tilfælde hører det til rollen.

Billede og lyd:
Super godt

Ekstramateriale:
Bluray:
• A Fairy Tale Comes To Life
• Costume Test Fun
• Staging The Ball
• Alternative Opening: Ella’s Childhood
• Ella’s Furry Friends

Det mest spændende her er den alternative start på filmen. Det andet er ok.

Konklusion:
Jeg havde regnet med at denne film ville give os en ny vinkel på Askepot, som det var tilfælde med Maleficent. Den gør det stik modsatte og giver os præcis den historie vi allerede kender bare i live udgave. Men det fungere overraskende godt, primært pga. en velspillende Askepot, og nogle veludførte effekter i et univers der også er præcist som vi kender det.
Alt i alt jo ikke så meget nyt, men bestemt værd at se.

Anmeldt af Kurt Secher Andersen