James and the giant peach

Danske udgaver:
Cover..mangler.......................
Gammel R2/R4 med danske tekster.  2011 DVD  2011 Bluray


Original titel James and the giant peach.
Datoer Biograf premiere i USA:
Biograf premiere i DK:
DVD udgivelse i DK:
Spilletid 79 minutter
Bonus Spike The Aunts Game
Bag kulisserne
Good News: Musikvideo med Randy Newman
Danske stemmer
Rollebesætning Grasshopper: Simon Callow
Centipede: Richard Dreyfuss
Ladybug: Jane Leeves
Aunt Spiker: Joanna Lumley
The Glowworm: Miriam Margolyes
Old Man: Pete Postlethwaite
Spider: Susan Sarandon
James: Paul Terry
Earthworm: David Thewlis
James' Father: Steven Culp
Tale
Tekster
Bemærkninger
Synopsis:
Tim Burton, den anerkendte instruktør der lavede Alice i Eventyrland, står bag denne fantastiske film, der er elsket af publikum og kritikere i hele verden.
Burton, Denise Di Novi og instruktør Henry Selick har hentet inspiration fra Roald Dahls berømte børnebog, og ved at kombinere spillefilm med billede-for-billede-animation og computeranimerede specialeffekter, er det lykkedes at skabe en fascinerende og fantasifuld verden.
En dag er der en mystisk mand, der giver Jimmy nogle magiske krokodilletunger, og så tager begivenhederne fart. På et ellers ufrugtbart træ gror der pludselig en fersken, som snart har gigantiske proportioner, og da Jimmy kravler ind i den, forvandles han til et insekt, møder en samling andre kryb, og sammen begiver de sig ud på enmagisk og spændende eventyrrejse.
Stemmerne i filmen er indtalt af en lang række kendte skuespillere, blandt andre Richard Dreyfuss, Susan Sarandon, Simon Callow og Jane Leeves. Randy Newmans dejlige musik bidrager også til at gøre denne klassiske historie til herlig underholdning for hele familien.

Anmeldelse:

Denne anmeldelse er skrevet udfra Blu-Ray udgivelsen, men store dele er selvfølgelig også relevante for DVD udgaven.

Filmen
Tim burton, der langt tilbage var animator hos disney, er kendt for en perlerække af store film, f.eks. Bettlejuice, Batman, Edward saksehånd, Mars attacks, Abernes planet, Charlie og chokolade fabrikken, og ikke mindst for stop-motion filmene A nightmare before Christmas, og Corpse bride, men mellem de to sidst nævnte ligger den lidt mindre kendte -ihvertfald i danmark, stop-motion film "Jimmy og den store fersken".
Filmen har før været udgivet på VHS i danmark, og har da også været vist på dansk TV en enkelt gang eller to. Filmen blev faktisk også udgivet på DVD med dansk tekst for næsten 10 år siden, i australien, men den ramte dengang ikke de danske butikshylder.
Filmen er baseret på en bog af Roald Dahl (Wallisisk forfatter, trods det dansk klingende navn), der også skrev "Charlie og chokoladefabrikken".
Nu er filmen så endelig ude i dansk version (dansk tekst) på DVD bluray. Filmen er primært stop-motion dukkefilm, men starter som liveaction og slutter af med en blanding.

Jimmy's forældre er døde, taget af et næsehorn der kom ud af skyerne da de alle lå og drømte om at komme til new york, så nu bor han ved sine to meget onde tanter. Da Jimmy redder en edderkop fra at blive slået ihjel af tanterne, bliver han sendt uden for huset. Jimmy møder en mystisk mand der giver ham en pose "krokodilletunger", som han lover kan hjælpe ham. Jimmy taber dem, og hvor han har tabt dem gror en gigantisk fersken. Tanterne bygger mur omkring den, og tager penge for at folk kan komme og se den. Jimmy får strenge ordre om ikke at røre den, men kan alligevel ikke dy sig for at smage. Jimmy tager en bid og kravler langsom ind til centrum af ferskenen, hvor han møder en edderkop, et tusindben, en mariehøne, en larve og en orm. Sammen tager de afsted for at opfylde Jimmys drøm om at komme til N.Y. De sejler i den store fersken, og flyver ved at hægte ferskenen fast på en masse måger, og til sidst lander de lige på toppen af Empire State.

Det er skør og vanvitig historie, som desværre aldrig helt fanger mig. Jo, det er flot animeret, jo det er tilpas skørt, men alligevel virker det outdated og jeg syntes ikke helt den lever op til andre Tim Burton værker.

Lyd og Billede:
Blu-Ray:
Filmen er fra 1996, men selv på bluray i denne nye special edition syntes jeg den virker ældre. Hverken billede eller lyd er i top.


Ekstra materiale:
Alt for lidt.
Vi får et rigtig dårligt spil, der fisker efter et grin uden at fange noget, en dårlig og kort bagom repportage, og en musikvideo.

Konklusion:
Jimmy og den store fersken, samme forfatter som Charlie og chokoladefabrikken, samme instruktør. Det lyder på papiret rigtig godt, men jeg syntes vi får en middel børnefilm der slet ikke rammer plet på samme måde. Der er også gjort for lidt ud af udgivelsen, ekstra materialet er sparsomt og i den dårlige ende, og måske er det råmaterialet der er problemet men selv bluray udgivelsen ser gammel ud, og lyder gammel. Håber det er besvist for at vise at det foregik for længe siden.
Men ret skal være ret, det kan være mig der har misset den store pointe, eller overset den geniale humor. Filmen har fået 6.7 på imdbs bruger vurderinger, det er ikke så slemt endda.

Karakterer:

 Billede og lyd Virker meget ældre end det reelt er.
 Filmen Stopmotion dukkefilm, i et skørt univers.
OK men så heller ikke. Der går nok et par år inden den kommer i afspilleren igen.
 For hvem Mest en børnefilm, men der mangler den danske tale desværre.
 Ekstra Under middel


Blu-Ray udgave af filmen har vi fået til anmeldelse fra Walt Disney Studios Home Entertainment Danmark.

Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk