Mary Poppins

Danske udgaver:
Cover mangler.
1. udgave 2. udgave
2003
 3. udgave
10/11-2004
Bluray 2014Original titel Mary Poppins
Datoer Biograf premiere i USA: 1964
Biograf premiere i DK: ?
DVD udgivelse i DK:
1. udgave: ?
2. udgave: 2003
3. udgave: 10/11-2004
Bluray: 2014
Spilletid 134 minutter
Bonus på DVD'en Se beskrivelsen i anmeldelsen..
Danske stemmer Louise Fribo, Lars Bom, Lasse Lunderskov, Karin Wedel, Soffie Viemose, Mads Sætter-Lassen, Susanne Lundberg, Grethe Mogensen, Torben Zeller, Mads Weyde
Rollebesætning Julie Andrews: Mary Poppins
Dick van Dyke: Bert
Tale V1:5.12.0
V2:5.1
V3:DHT5.1
Tekster V1:
V2:
V3:
Bemærkninger Billede og lyd, se i anmeldelsen.
Synopsis/Bagsidetekst:

1. og 2. udgave:
Millioner og atter Millioner biografgængere er i årenes løb blevet fortryllet af MARY POPPINS, musicalen som ikke kun fik fem Oscars, men også gav verden et nyt ord - nemlig "Superkolofantalistieksplialisofisk". Mary Poppins, spillet af Julie Andrews, er den fortryllende barnepige, som bogstavelig talt svæver ind i hjertet på alle hun møder. Sammen med sin muntre kammerat Bert (Dick Van Dyke) og en taske fuld af magi og eventyr, lykkes det hende at forgylde sin værtsfamilies bekymringsfyldte tilværelse. I Mary Poppins verden spiller og synger rigtige skuespillere sammen med animerede figurer i en forunderlig blanding af fantasi og virkelighed. Resultatet er blevet en tidløs musical, elsket af folk i alle aldre. Dansk tale.

3. udgave:

Den fem gange Oscar®-belønnede Mary Poppins er en af de mest populære musicals gennem tiderne og samtidig gennembruddet for Julie Andrews. Her spiller og synger rigtige skuespillere og tegnede figurer side om side i en herlig blanding af fantasi og virkelighed. Et ”must” i din filmsamling!

Mary Poppins er den fortryllende barnepige, der med tasken fuld af magi og eventyr, bogstavelig talt svæver ind i hjerterne på alle hun møder. Ikke mindst Jane og Michael, da hun bliver deres nye barnepige. De finder hurtigt ud af at Mary ikke er nogen helt almindelig barnepige, hun kan nemlig trylle, få ting til at flyve og elsker sjove lege! Men børnenes far, den strenge bankdirektør George Banks, bryder sig overhovedet ikke om Mary Poppins’ stil, ej heller fantasifulde og livlige børn!


Anmeldelse:

Filmen.
Mary Poppins er vel nok Disneys største ikke Animerede klassiker. Og filmen er da også på mange måder speciel, og en stor oplevelse. For det første er der tale om en ret lang Disney film (132 min). Filmen er en blanding af traditionel film, og animation, og fra en tid uden computere er der brugt tonsvis af effekter, og Mary Poppins er en film, hvor alt kan ske, og intet er umuligt. Mary Poppins er ren filmmagi.
Filmen er lavet som en musical, og den indeholder 8 meget fængende sange, og det er svært ikke at gå og nynne sange fra filmen, uger efter man har set den. De mest kendte er nok "Spoon full of sugar" og "Chim chimeney".

I familien Banks har atter en babysitter smidt håndklædet i ringen, og familien må nu finde en ny. Denne gang forslår børnene, at de selv laver en stillingsannonce, som netop de ønsker, at deres barnepige skal være. Det vil forældre selvfølgelig ikke have, og sætter deres egen annonce i avisen. Dagen efter er der mødt rigtig mange ansøgere op. Mens de står udenfor og venter på, at det bliver deres tur, kommer der pludselig en stærk vind og blæser dem alle væk. Ned til døren svæver istedet Mary Poppins (spillet af Julie Andrews), og inden hr. Banks selv fatter ret meget, har han ansat Mary Poppins som den nye Barnepige.
Mary Poppins trodser alle love, og børnene er henrykte. Sammen med Mary Poppins og hendes ven Bert (spillet meget overbevisende af Dick van Dyke) kommer børnene den næste tid på de mest utrolige eventyr. De rejser gennem et billede på gaden, og ind i en magisk verden fyld med alverdens skøre væsner. De møde også onkel Albert, der har fået sådan et grineflip, at han nu hænger oppe under loftet og ikke kan komme ned igen. De kommer selvfølgelig alle til at grine, og snart holder de alle te-party svævende lige under loftet.
Da hr. Banks senere vil fyre Mary, ender det istedet med, at Banks tager sine børn med en tur på hans arbejde i banken. Her skaber de total panik, og alle bankens kunder vil have deres penge udbetalt. Hr. Banks bliver fyret, men den skøre Mary smitter til sidst også af på den ellers stramme Hr. Banks, som ender med at være skyld i at bankdirektøren (også spillet af Dick van Dyke) dør af grin, og der bliver igen plads til Hr. Banks i banken.

Handlingsmæssigt er filmen dejlig skør, man bliver i godt humør af, at se den. Filmen har også alle de gode Disney kvaliteterne, men det er klart, at alderen er mere tydelig på en live-action film som denne, fremfor en animeret klassikere fra samme tid (101 dalmatinere, Sværdet i stenen, Junglebogen).

Billede:
1. udgave: Billedet er 1.85:1, non anamorfisk (letterboxed 4:3)

2. udgave: Billedet er 1.85:1 anamorfisk. Vi får lidt mere af billedet med i top og bund.

3. udgave: Billedet er 1.66:1 anamorfisk, med smalle sorte bjælker i siderne.

Det er klart at formatet på V2 og V3 er at foretrække frem for V1, men det er lidt svært, at forstå hvad meningen med de sorte bjælker i siderne på V3 er. Sorte bjælker i siderne er helt ok, når det er for at få billedet til at passe med filmenes originale format, men som det fremgår af ovenstående, er billedet cuttet i siderne. I venstre side mangler den yderste gren, og i højre side mangler det ene vindue. Tilgengæld får vi så en smule mere af billedet i top og bund.
Farverne på første udgivelse er varmere, og billedet er blødere (uskarpt). De 2 sidste udgivelser har næsten lige god billedkvalitet, men det viker som om, V3 er en anelse skarpere.

Desværre har vi ikke mulighed for at vise billeder fra V4 (Bluray). men den står helt fantastisk for en 50 år gammel film. VAUW.

Lyd:
Første udgivelse har et engelsk 5.1 spor, men kun et dolby sourround spor på dansk. V2 har på et nyt 5.1 mix på dansk, og det lyder da også noget bedre. V3 har samme danske lydspor som V2, men har fået tilføjet et engelsk 5.1 DHT mix. Lidt specielt oplevelse med et så moderne lydmix af et 40 år gammelt stereo lydspor, men der er ingen tvivl om, at det er det lydspor, der giver den bedste oplevelse.
Alle 3 udgivelser har de samme danske stemmer. Det er et forholdsvist nyt lydspor, med bla. Lars Bom, men uden at vide det helt sikkert, tror jeg ikke der findes et ældre dansk lydspor til filmen.

Ekstramateriale:
1. udgave:
Intet.

2. udgave:
-Mary poppins filmmagi (7 min), om effekterne brugt i filmen.
-Reportage: Hollywood går til premiere (6 min), fra filmens premiere
-Spil: Nu må jeg le
-Sing along tekster til filmens sange

3. udgave:
Disk 1:
-Filmens sange, spil filmens 8 sange, eller se filmen med sang tekster (ikke rigtigs sing-along, som det er på 2. udgaven)
-Audio kommentar spor
-Popud tekst spor (god undeholdning, med en masse info om filmen)
Disk 2:
-Slettet sang, Chimpanzoo (1:32 min)
-Et magisk gensyn med musiken (17:20 min)
-En rejse gennem musikken (20:50 min)
-Spil, Nu må jeg le (også på V2)
-Kortfilm, Katten der så på en konge (9:35 min)
-Mary Poppins bliver til (50:40 min)
-Filmmagi (7:05 min) (også på V2)
-Rekonstruktion af en scene: Fjolledag med mary (13 min)
-Rekonstruktion af en scene: En, to, tre (4:50 min)
-Dick van dyke make up test (1 min)
-Premieren: Den røde løber (17:45 min)
-Premieren: Festen (6:25 min)
-Teaser trailer: (2.55 min)
-Original trailer (4:15 min)
-Julie Andrews premiere hilsen (0:40 min)
-5 TV spots, 1964, 1964, 1966, 1973, 1973 (ialt 5:10 min)
-Still billeder (der er MANGE)

Alt i alt, 0 min på V1, 13 min på V2, og 160 min på V2 (foruden kommentarspor, spil, billeder og lignende)
Omfanget af ekstramaterialet på V3 er enormt, og er rigtig godt. Ser man filmen, kigger alt materiale igennem, hører kommentar sporet, og ser popup sporet, prøver spillet, og kigger et par af billederne, kan det ikke gøres på under 10 timer. Så der er bestemt meget undeholdning for pengene.

Bluray versionen fra 2014 har alt det vigtigste fra 40 års dvd udgaven.

Konklusion:
Mary Poppins er jo klart den største af de ikke (100%) animerede film. Den er velsignet med nogle rigtig gode skuespillere, og den formår at skabe en magisk verden, som ikke nogen anden film fra den tid. Filmens sange er helt i top, og med den nyeste udgave får vi noget nær den perfekte udgivelse af filmen.
Den første udgivelse på DVD var langt fra perfekt. Ingen ekstramateriale, og DVD'en skal vendes midt i filmen ! Anden udgave retter op på det med bedre lyd og billede, og en smule ekstra materiale. 3. udgave giver ikke de store fordbedringer på lyd og billedeside i forhold til 2. udgave, men den mere end retter op på de mangler de andre har med hensyn til ekstramateriale.
Bluray version sætter det sidste på plads med fantastisk billede.


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk