Nøddeknækkeren og de fire kongeriger
Danske udgaver:
DVD 2019 Blu-Ray 2019


Original titel The Nutcracker and the four Realms
Datoer Biograf premiere i USA: 2018
Biograf premiere i DK: 2018
DVD + bluray udgivelse i DK: 2019
Spilletid 99 minutter (på bluray)
Bonus på DVD'en Se anmeldelse.
Danske stemmer Ja
Rollebesætning
Tale Engelsk
Tekster Dansk
Bemærkninger Ja
Synopsis:

Alt Clara ønsker er at få fat i en nøgle, men ikke en hvilken som helst nøgle. Det skal være en nøgle, der kan låse op for en boks, der indeholder en uvurderlig gave fra hendes afdøde mor.

En gylden tråd, som hun får til sin gudfar Drosselmeyers årlige julefest, leder hende til den eftertragtede nøgle. Men nøglen forsvinder ind i en underlig og mystisk parallel verden. Der møder Clara soldaten Phillip, en masse mus og regenterne, som hersker over tre af verdnerne: Land of Snowflakes, Land of Flowers og Land of Sweets. For at få fat i nøglen må Clara og Phillip bevæge sig ind i den skumle fjerde verden, der styres af tyrannen Mother Ginger.

Anmeldelse:

Filmen:
Disneys Nøddeknækkeren og de 4 kongeriger, er selvfølgelig baseret på Nøddeknækkeren. De fleste kender nøddeknækkeren som en ballet af Tchaikovsky, men den er oprindeligt skrevet af E.T.A. Hoffman i 1816, og senere omskrevet af Alexander Dumas (mest kendt for historierne om de 3 musketetter).

I de tre versioner der er grundlaget for Disneys version (Hoffman, Dumas, Tchaikovsky) handler historien om familien Stahlbaum børnene Marie, Fritz og Louise med Marie som hovedpersonen der får en Nøddeknækker figur i gave. I ballet versionen har Marie en dukke der hedder Clara, og i nogle udgaver af balletten hedder hovedpersonen Clara i stedet for Marie.

I Disneys version hedder vores hovedperson også Clara (Mackenzie Foy), mens hendes søskende stadig hedder Fritz og Louise. Marie er til gengæld navnet på børnenes mor. Marie er for nyligt død, og det er familiens første jul uden moderen.

De tre børn får hver en gave som moderen har efterladt til dem inden hendes død. Fritz får tinsoldater, Louise får moderen flotteste kjole og Clara får et Fabergé lignende æg -og altså ikke en nøddeknækker som i de 3 forlæg. Ægget er låst og der er ikke nogen nøgle.

Familien skal til julefest / bal hos børnenes gudfader Drosselmeyer (Morgan Freeman). Drosselmeyer laver alt muligt mekanisk, og det er også ham der har lavet Claras æg. Da Drosselmeyer annoncerer at der nu er gave til alle børnene, skal de hver især følge en snor for at finde gaven. Clara bliver af snoren ledt af en lang gang der leder ud gennem en trærod til en helt anden verden. I denne verden finder hun nøglen hun ledte efter, men den bliver stjålet af en mus lige for næsen af hende. Dernæst møder hun Nøddeknækkeren Kaptajn Phillip (Der altså her er levende). Phillip finder ud af Clara hedder Stahlbaum, og dermed er datter af Dronning Marie Stahlbaum. Clara bliver taget imod som prinsesse, af 3 af de fire rigers regenter. Her må Clara fortælle dem at Marie er død.

I denne verden, som findes inden i en af Drosselmeyers værker, et stort ud, finde en maskine der kan gøre figurer (som f.eks. tinsoldater og nøddeknækkere) levende. Desværre mangler nøglen, som tilfældigvis er den samme nøgle som Clara er på jagt efter. Mere af historien skal ikke afsløres her.

Denne version af nøddeknækkeren er lidt en blanding af de 3 kendte versioner. Med musikken fra Tchaikovsky ballet, uden filmen dog på nogen måder er ballet (bortset fra lidt ballet inspirerede dragter). Tilføjelsen om at moderen Marie er død og var Dronning i denne verden, og det at Nøddeknækkeren allerede er i denne verden, og levende, gør at historien kan virke som en fortsættelse af den kendte historie.

Når man ser filmen, kan man nemt få tankerne over på en blanding af Marry Poppins returns, Narnia og Alice i eventyrland.

Det ses tydeligt at filmen har kostet en del penge at lave. Super flot film, med mange flotte effekter. Jeg syntes også det er en god introduktion til Nøddeknækkeren, men desværre bliver filmen lidt flad i slutningen. Der er lidt for meget opbygning, og når der så skal til at ske noget er det hele bare slut.

Billede og lyd:
Super godt

Ekstramateriale:
Nogle slettede scener, et par musikvideoer, og lidt bagrunds reportage
Ikke så meget, og ikke så vigtigt, men det der er er ok.

Konklusion:
Dejlig version der åbner nøddeknækkeren op for et lidt større publikum.

Anmeldt af Kurt Secher Andersen