Saving Mr. Banks
Danske udgaver:
DVD 2014 Blu-Ray 2014


Original titel Saving Mr. Banks
Datoer Biograf premiere i USA: 2013
Biograf premiere i DK: 2014
DVD + bluray udgivelse i DK: 2014
Spilletid 128 minutter (på bluray)
Bonus på DVD'en Se anmeldelse.
Danske stemmer Nej
Rollebesætning Walt Disney: Tom Hanks
P.L. Travers: Emma Thomson
Tale Engelsk
Tekster Dansk
Bemærkninger Ikke dansk tale.
Synopsis:
De dobbelte Oscar®vindere, Emma Thompson og Tom Hanks spiller hovedrollerne i Disneys “Saving Mr. Banks”, der er inspireret af den hidtil ukendte historie om, hvordan Disneys klassiske “Mary Poppins” blev til. Da Walt Disneys døtre tiggede ham om at filmatisere deres yndlingsbog, P.L. Travers’ “Mary Poppins”, gav han dem et løfte, som det ville tage ham 20 år at indfri. I sine anstrengelser for at erhverve filmrettighederne, kolliderer Walt med den krakilske og kompromisløse engelske forfatter, P.L. Travers, der absolut ikke har nogen intentioner om at lade sin elskede, magiske barnepige blive misbrugt af Hollywoods drømmefabrik. Men efterhånden som bogens salg daler og pengene bliver mindre, accepterer Travers modvillig at tage til Los Angeles for at høre om Walt Disneys planer for filmatiseringen. I løbet af et par korte uger i 1961 gør Walt Disney alt, der står i hans magt for at overtale den genstridige forfatter; men til trods for kreative storyboards og iørefaldende sange fra de talentfulde Sherman brødre, giver Travers sig ikke en tomme. Walt ser magtesløst til mens Travers bliver stadigt stejlere og rettighederne virker fjernere end nogensinde. Først da han griber tilbage i sin egen barndom, finder Walt Disney nøglen til fortidens spøgelser, der martrer hende og sammen lykkes det dem at slippe Mary Poppins fri og skabe en af filmhistoriens mest vidunderlige familiefilm. “Saving Mr. Banks” er instrueret af John Lee Hancock (“The Blind Side”, “The Alamo”), er produceret by Alison Owen (“Jane Eyre”) og manuskriptet er af Kelly Marcel (“Fifty Shades of Grey”)

Anmeldelse:

Filmen:
Denne film er et fantastisk stykke Disney historie. Vi er i 1961, Walt Disney vil indfri et gammel løfte til sine børn om at filmatisere bogen "Mary Poppins". Walt har længe forsøgt at få bogens forfatter til at give tilladse til en filmatisering, men hun er meget imod.
Walt Disney spilles af Tom hanks, og bogens forfatter P.L. Travers af Emma Thomson.
Travers mangler penge, og hun overtales endeligt til at komme til Walt Disney studios for at forhandle om en filmatisering. Travers kæmper hele tiden mod, og er konstant uening i hvordan filmen skal være. F.eks. må det ikke være en musical, der må ikke være tegnefilm i, filmen må ikke indholde rødt, og faderen i film må under ingen omstændigheder spilles af Dik van Dyke. Vi ved jo nu at det heldigvis endte helt anderledes. Men filmen viser også hvordan Travers havde rigtig stor indflydelse på filmen. Vi ser også hvordan den stædige dame langsomt tøer op, ikke mindst på grund af Sherman brødrene, og Walt selv.
Sideløbbende får vi et et indblik i Travers egen barndom og opvækst, med en alkoholiseret bankdirektør som far, og man kan begynde at kæde hendes eget mliv sammen med historien om Mary Poppins.

Det er en fremragende film, der bla. har kunne laves så nøjagtigt fordi Travers ville have alt registreret, og alle samtaler båndet. Både Walt, Travers og Sherman brødrene spilles helt fantasisk.

Billede og lyd:
Super godt

Ekstramateriale:
-Deleted scenes
-Walt disney studios: From Poppins to The Present.
-Lets go fly a kite

Også her får vi en videre underbygning af filmen og det stykke historie den beskriver. Super godt.

Konklusion:
Fantastisk film. Se den (og selvfølgelig også Mary Poppins).


Anmeldt af Kurt Secher Andersen