Tron

Danske udgaver:
2002 DVD.
På den gamle danske udgave er der på coveret ikke noget disney logo.
2011 DVD   2011 Bluray 2011 Bluray box
Tron 1+2


Original titel Tron
Datoer Biograf premiere i USA: 1982
Biograf premiere i DK: 1982
DVD udgivelse i DK: 2002, 2011
Bluray udgivelse i DK: 2011
3D bluray udgivelse i DK: 2011
Spilletid 95 minutter (bluray, DVD er lidt kortere pga. PAL speedup)
Bonus på DVD'en

DVD 2011:
-Audio Commentary by Director Steven Lisberger

Bluray 2011:
-The Tron Phenomenon
-Photo Tronology
-Audio Commentary by Director Steven Lisberger
-Development
-Digital Imagery
-Making of Thron
-Deleted Scenes

Danske stemmer Ingen
Rollebesætning Jeff Bridges
Bruce Boxleitner
David Warner
Tale Engelsk, Fransk, Italiensk, Tysk, Spansk
Tekster Engelsk, Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, m.fl.
Bemærkninger Format skifter mellem 2.25:1 og 1.78:1
Synopsis: (covertekst 2011 udgave)
Disneys nyskabende mesterværk Tron er et filmisk gennembrud når det gælder avanceret computeranimation. En fantastisk film, som var en revolution inden for sin genre. Historien er et storslået eventyr, der udspiller sig i en mørk digital verden. Flynn (Jeff Bridges) hacker sig ind i sin tidligere chefs computer for at finde bevis på, at nogen har stjålet hans arbejde med et nyt computerspil, og havner midt i et cybereventyr, da han suges ind i en digital spilleverden af det store computerprogram Master Control. Der skal han slås i et dødeligt digitalt spil mod gladiatorer på lynhurtige ”lysmotorcykler”. Med hjælp fra sikkerhedsprogrammet Tron (Bruce Boxleitner) udkæmper de den endelige kamp mod Master Control, for at afgøre både den digitale og den virkelige verdens skæbne.

Anmeldelse:

Denne anmeldelse er skrevet udfra Blu-Ray udgivelsen, men store dele er selvfølgelig også relevante for DVD udgaven.

Filmen
Tron er en rigtig klassiker, især hvis man som undertegnede er lidt af en teknik nørd.
Udover at være den første film der for alvor gjorde brug af computergrafik (samlet 15 min af filmen), er den lavet netop da computere rykkede ind i de allerførste hjem. Selv fik jeg min første ZX 81 samme år som TRON havde premiere, og sammenlignet med den var animationerne i tron helt vilde.
Udover det går selve handling i Tron på den frygt de nye "mystiske" tænkende maskiner kunne skabe hos nogle folk dengang.

Hovedpersonen / helten i Tron er software ingeniøren Kevin Flynn (spillet af den suveræne Jeff Bridges). Flynn har udviklet spillet Tron, men kollegaen Ed Flynn har taget æren for hans software, or er dermed steget i graderne i firmaet ENCOM. Flynn, der nu ejer en Arcade hal (med spillemaskiner, for dem der ikke kan huske det ;o), får hjælp af et par kollegaer til at hacke sig ind ENCOM's mainfraime for at afsløre tyveriet..
Men flynn får aktiveret end nyudviklet laser scanner, og bliver på den måde "beamet" ind i computeren.
Inde i computerverden må han sammen med nogle programmer kæmpe mod MCP'en (Master Control Program) for at komme frem og få afsløret hvem der egentligt har lavet TRON. I computerverden har hver program, og bruger, en DISC på ryggen hvor alt deres færden logges. I disse computerscener ser vi de nu meget berømte scener med lightcycles (Lys-motorcycler) og disc kampe.

TRON filmen strør om sig med fagudtryk i massevis, som RAM, BITS, DEBUGGER, DISC, MCP osv. projekteret ind i en parallelverden inden i computeren. Jeg ved ikke hvor mange der dengang troede filmen kunne være et billede på vores fremtid, idag er frygten for maskinen nok blevet noget mindre hos de fleste.

Filmen er nu næsten 30 år gammel, og der er netop kommet en 2'er -som på mange måder er mindst ligeså god som 1'eren. (Den er også anmeldt på DVDisney)
-iøvrigt er jeg selv blevet softwareingeniør, og har været det i 15 år nu ;o) Måske med en lille ubevist inspiration fra TRON.

Lyd og Billede:
Den nye bluray udgave er superflot, og præsenterer filmen langt bedre end den gamle DVD udgave.
Ligesom i brograffen skifter format på filmen mellem 2.25 og 1.78 :1 når vi skifter mellem den rigtige verden og computerverden. En rigtig lækker detalje, som måske er lavet med vilje, måske skyldes nogle tekniske ting. Den detalje er iøvrigt først videre i 2'eren hvor jeg er 100% sikker på det er med vilje.

De kendte effekter med de lysende "printbaner" på dragterne er lavet meget lav-teknologist med sorte streger på hvide dragter, optaget i sort/hvid. Stregerne er senere er farvelagt celle for celle. Det bliver selvfølgelig mere tydeligt på en skarp bluray udgivelse som denne. Men superfedt ;o)

Ekstra materiale:
-
The Tron Phenomenon
-Photo Tronology
-Audio Commentary by Director Steven Lisberger
-Development
-Digital Imagery
-Making of Tron
-Deleted Scenes

Det er et rigtig godt sæt ekstramateriale. Start med Deleted Scenes og The Tron Phenomenon, men det hele er rigtig godt.
Desværre er der så vidt jeg ved ingen ekstra materiale på DVD'en, men film skal jo også ses på BLURAY ;o)

Konklusion:
Jeg har glædet mig rigtig meget til TRON Legacy, 2'eren til denne film. Og at den oprindelig film så kommer i en lækker bluray udgivelse er jo bare rigtig lækkert.
Tron er en rigtig god film, men det skal også siges at det nok mest er er en "drengefilm", eller rettere et lækkert gensyn "for mænd der var der selv"..

Det er en rigtig flot udgave af filmen, og dejlig opvarmning til 2'eren der også holder hele vejen. Mere om den i næste anmeldelse.

Karakterer:

 Billede og lyd Superfed lyd og perfekt billede.
 Filmen Rn rigtig god film, der dengang havde noget på hjerte, siden er blevet kult, men stadig en rigtig god film.
 For hvem Mest en "drengefilm", eller rettere et lækkert gensyn "for mænd der var der selv".
 Ekstra Rigtig godt.


Blu-Ray udgave af filmen har vi fået til anmeldelse fra Walt Disney Studios Home Entertainment Danmark.

Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk