Vintage Mickey
Udgaver med dansk tale:

2013 DVDOriginal titel Vintage Mickey
Datoer Biograf premiere i USA:
Biograf premiere i DK:
DVD udgivelse i DK: 2013
Spilletid 63 minutter
Bonus på DVD'en Nej
Danske stemmer diverse
Original stemmer diverse
Tale estisk
Tekster
Bemærkninger
Omtale:
Se en af verdens mest elskede og kendte figurer i denne tidløse samling af Mickey Mouses mest mindeværdige kortfilm. Vintage Mickey indeholder milepælen “Steamboat Willie”, den første kortfilm med Mickey og Minnie Mouse samt en række andre tegnede klassikere, blandt andre de Oscar®-nominerede “Mickey’s Orphans” og “Building A Building”. Tag med på et vidunderligt og underholdende tilbageblik på den lille mus, der blev en familiefavorit i hele verden.


Anmeldelse:

Denne DVD er en fin lille samling af 9 af de allerførste Mickey Mouse kortfilm, bla. den allerførste hvor man ser Mickey "Plane Crazy", og den officielt første "Steamboat Willie"
Alle filmene er i sort/hvid og indeholder rigtig meget musik.

Steamboat Willie - 1928
Dette er den mest berømte af de gamle Mickey Mouse film, og regnes for den første egentligt Mickey Mouse kortfilm.
Mickey arbejder på en dampbåd, der fungerer som færge. Mickey Laver alt fra at læse dyr og andre varer på båden, til kartofelskrælning. Minnie er også med i filmen, og som mange af kortfilmene fra denne tid (1928->) udvikler det sig hurtigt til en visualisering af noget musik (eller er det omvendt :o). I denne film spiller Mickey og Minnie musik på/med alle de dyr der er med på båden. En figur der ligner sortper er også med i filmen som Mickeys boss.

Plane Crazy -1928
Denne film er ligesom Steamboat Willie fra 1928, det var den første Mickey film det blev lavet, også før Steamboat Willie. Men af flere årsager blev steamboart willie altså udgivet først. Mickey bygger et fly, så han kan tage Minnie med op at flyve. Det bliver en vild tur. Dette er iøvrigt den første film med Nora Malkeko, der optræder i mange af disse gamle Mickey film.

The Carnival Kid -1929
Mickey taler for første gang i denne film. Og Mickey første ord nogensinde blev altså "Hot dogs, Hot dogs". Mickey sælger hotdogs i et tivoli. Hot dogs er her virkelig "varme hunde", de små pølser er levende og både gør og danser. De kan også selv hoppe ind i brødet da Mickey laver en hotdog til Minnie.

The Birthday Party -1931
Minnie giver Mickey et klaver i fødselsdagsgave, og de spiller sammen et et par sange.

The Castaway -1931
Mickey er strandet på en øde ø. Heldigvis skyller der en kasse op på stranden -i den er et klaver, og så kan Mickey jo spille musik sammen med alle dyrene på øen.

Mickeys Orphans -1931
Mickey og Minnie passer en pokkers masse forældreløse børn juleaften. Det går vildt for sig, og da ungernes julegaver er økser, save og hamre -er der snart ikke mere tilbage af huset.

Mickeys Revue -1932
Vi er til stort show med Mickey, og "Køerne". Det mest interessante i denne film er en figur blandt publikum der mistænkeligt ligner en lidt ældre fedtmule med små firkandte briller. Det er den officielt første gang vi ser fedtmule, eller "Dippy Dawg" som han hed før han fik navnet "goofy".

Building a Building -1933
Mickey er bygningsarbejder, selvfølgelig med Sorteper som chef. Filmen har de klassiske scener hvor Mickey går rundt højt op i luften fra den ene kranophængte bjælke til den anden uden at bemærke noget som helst. Mickey kommer selvfølgelig hele tiden til at ramme sorteper med et eller andet, så han bliver tosset.
Minnie sælger madpakker til arbejdere fra en lille vogn, og da Mickey tilsidst bliver fyret sælger han istedet madpakker sammen med Minnie.
Filmen minder meget om Anders And filmen "The riveter" fra 1940, hvor det istedet er Anders der arbejder for sorteper.

Mickeys Steamroller -1934
Mickey kører med damptrommel, og sammen med Minnie kobler han en lille vogn efter den så Mik og Mak bliver trukket efter vejtromlen.
Det er første gang man ser Mik og Mak, og de har da heller ikke noget navn i filmen, men kalder Mickey for Onkel.

Husk at checke listen over alle Mickey mouse kortfilm, og hvor de evt. kan finde på danske udgivelser her:
Mickey kortfilm liste


Lyd og Billede:
Vi snakker her 80 år gamle sorthvid tegnefilm, fra lige omkring de første tonefilm kom frem. Når man tænker på det er nogle af filmene vildt imponerende flotte, og iøvrigt flot animeret. Skal jeg vælge de bedste film herpå er det Steamboat Willie og Building a Building, men det er alle historisk interessante film.

Ekstramateriale:
Nada

Konklusion:
Rigtig dejlig med en dansk udgave af de filmene fra Mickeys barndom.
Husk at checke listen over alle Mickey mouse kortfilm, og hvor de evt. kan finde på danske udgivelser her:
Mickey kortfilm liste


Anmeldt af Kurt Secher Andersen
Læs mere om disney tegnefilm på www.disney.dk